Plaatsen designradiator met aansluitingen aan de onderkant

FreddieE

  • #1
Hallo allemaal, Ik heb voor de badkamer een designradiator gekocht (Haceka Sinai 1624mm). Het is de bedoeling dat deze op stadsverwarming wordt aangesloten met beide leidingen aan de onderkant.

Ik heb al een duidelijk verslag gevonden inclusief foto's hoe de leidingen aan de onderkant aangesloten worden. Wat mij (en wellicht belangrijker: mijn vrouw) wel opviel was dat dit zodanig ruim gemeten was dat de buizen aan de onderkant bijna de hele radiator ontsieren. Vraag 1 is dus ook: weet iemand een oplossing om dit wat mooier of in ieder geval wat minder ruimbemeten te doen?

Daarnaast lees ik op internet over een stroombuis, maar dan alleen over situaties waarbij de aansluitingen aan de bovenkant zitten. Vraag 2 is: heb ik voor 2 aansluitingen aan de onderkant ook een stroombuis nodig, of anders gezegd: wordt mijn verwarming helemaal warm als ik deze niet aanbreng.

Alvast bedankt voor de informatie!
 

Xr8

  • #2
Als je de radiator aan de onderzijde aansluit dan is een straalbuis niet perse nodig. Het warme water heeft de neiging om te stijgen. Het kan echter geen kwaad om het wel te doen. De straalbuis is simpel te maken door een stuk koper 15 in het staartstuk te solderen. Tevens bestaan er kant en klare straalbuizen.

Succes.
 

Bernhard

  • #3
Indien de radiator aan de onderzijde wordt aangesloten en er wordt een stijgbuis toegepast moet de aanvoer op de kant met de stijgbuis aangesloten worden. mvgr Bernhard.
 

Xr8

  • #4
Gewone paneelradiatoren kun je ook aansluiten met zowel de aanvoer als de retour aan de onderzijde. Werkt prima. Je kunt zelfs zulke radiatoren kopen. Daar zit geen stijgbuis in. Voor de rest ben ik het met Bernard eens.

Succes.
 

FreddieE

  • #5
Bedankt voor de reacties tot zover. Duidelijk verhaal en goed te weten dat de radiator dus niet op marktplaats gezet hoeft te worden. Denk dat ik toch maar zo'n buis ga halen. Dacht hem op internet voor 17 euro gezien te hebben en liever in 1 keer goed dan dat ik de radiator bij nader inzien toch weer moet demonteren omdat hij niet helemaal opwarmt.

Hebben jullie nog advies om het leidingwerk aan de onderkant mooi en compact te houden? Ik denk dat koppel-hoeken minder ruimte innemen dan het zelf buigen van buizen.

Met vriendelijke groeten,

Fred
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu