Zolderkoeling dmv ventilator : welk debiet door schouw ?

Amoranemix

  • #1
Onderwerp : Zolderkoeling dmv ventilator : welk debiet door schouw ?

Waarde leden,

De bedoeling is de zolder (op 2e verdieping) van een oud huis in de zomer te koelen door de lucht 's nachts of 's ochtends te evacueren. Op het gelijkvloers zou een dan een raam open staan. Er loopt een schouw langs de westelijke muur en er is een gat van de zolder naar die schouw. De shouw is ongeveer 18cm op 11cm.

Hoeveel lucht kan ongeveer via die schouw geëvacueerd worden zonder te veel lawaai te maken ?

Hierover opzoekend heb ik artikels gevonden die een zolderventilator afraden. Is dat waar voor de volgende omstandigheden ?
- De dakpannen zijn donker.
- Er is geen air conditioning.
- Plafonds zijn slecht geïsoleerd.
- Er is een gasboiler, maar er slaapt niemand op het pad tussen die boiler en de zolderafvoer.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Zomernacht-ventilatie kan prima. Ik denk dat je ongeveer 250 m3/h kunt ventileren door deze relatief kleine opening, en idd met ventilator. Meest eenvoudig is om hier een MV-box voor te gebruiken.
 

CV__

  • #3
Gasboiler maakt niet uit, zolang maar niet (half)open.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Een dakraam geen optie? Die maakt helemaal geen herrie. Levert ook nog daglicht op.

Plan meteen het isoleren van de zolder in :wink:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je gaat berekenen hoeveel warmte een pannendak kan geven is dat niet te ventileren.
Je kan beter een systeem ontwikkelen wat in het voor-en najaar de temperatuur van ruimtes onder de zolder omhoog brengt. :wink:
 

Amoranemix

  • #6
Dank jullie voor de adviezen.

Een dakraam is veel duurder en isoleert slecht in de winter. Het dak is reeds geïsoleerd. De muren der zolder niet, maar de warme lucht zal trager door een muurraam ontsnappen. Bovendien is het moeilijker een raam van op afstand (verdieping 1) te bedienen.

Wgb :
“Als je gaat berekenen hoeveel warmte een pannendak kan geven is dat niet te ventileren.
 

Roykes

  • #7
Als je nachtventilatie wilt gebruiken om het de volgende avond koeler te hebben zal ik je even uit de droom helpen.

Dit zal niet werken.
door de accumulerende werking van je dak, wanden etc zal de temperatuur in je zolder kamer binnen een aantal uur weer op de oude temperatuur zijn.

nachtventilatie is eigenlijk ook om ervoor te zorgen dat in de ochtend de koeling van een gebouw niet uren bezig is om het gebouw terug te koelen nadat deze weer in bedrijf gaat.

Leuk idee, maar ik denk dat dit alleen maar zin heeft in de nacht. ( ook fijn als je er slaapt snachts )
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
In het voor-en najaar gebruik je ook gas voor de CV. Pak je de warmte van de pannen zal je in die periode minder gas gebruiken.
 

Amoranemix

  • #9
Roykes :
“Dit zal niet werken. 
door de accumulerende werking van je dak, wanden etc zal de temperatuur in je zolder kamer binnen een aantal uur weer op de oude temperatuur zijn. “
De bedoeling is de maximum temperatuur overdag op de eerste verdieping te beperken. Als het op zolder sowieso toch snel terug warm wordt, kan de ventilator overdag ook blijven draaien.

Wgb :
“In het voor-en najaar gebruik je ook gas voor de CV. Pak je de warmte van de pannen zal je in die periode minder gas gebruiken.“
De pannenwarmte wordt sowieso gedeeltelijk aan de zolder afgegeven. Er meer uithalen, bvb. met een waterleidingensysteem, lijkt mij een dure en ingrijpende installatie. Het lijkt mij dan beter zonnepanelen te installeren. Daar hebben we in de zomer ook wat aan.

We hebben een centrifugaalventilator gekocht, namelijk dit model:
Link verwijderd, is niet nodig voor advies, mod.
Op een laag toerental zetten om geluidshinder te beperking werkt op het eerste gehoor niet goed, aangezien de gelijkrichter dan lawaai maakt.

De bedoeling is het apparaat op het gat in de muur te monteren met een plank als tussenstuk om het verschil in opening in de muur een de ventilatoruitlaat te overbruggen. De trillingen van het apparaat zouden echter lawaai kunnen maken. Een laag tussen de plank een het uitlaat van de ventilator zou als demper kunnen dienen. Kent iemand daar iets geschikt voor ?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Hang de ventilator op een muur die zwaar genoeg is (10cm baksteen of vergelijkbaar). Dan hoeft er niets tussen. Uiteraard kies je een ventilator die zuinig is en weinig geluid produceert :idea:
 

Amoranemix

  • #12
OK, bedankt.
We hebben uiteindelijk een soor elastische moessen mat gebruikt waar we een stuk hebben uitgesneden.
We hebben geen lijm gevonden die eraan hecht, maar het zonder lijm kunnen klemmen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu