Dampopen folie nat

Heij

  • #1
Afgelopen voorjaar hebben we het dak van onze woning uit 1959 vervangen. Hierbij hebben we dampopen folie aan de buitenzijde geplaatst. Een lekkage bij de buren, waardoor onze muur en balk ook nat werd, was bekend en leek opgelost te zijn, maar nu ontdekken we helaas toch weer vocht. De woningen worden van elkaar gescheiden door een stenen muur. We hebben de folie op deze muur laten eindigen. Nu zie ik bij de kier tussen het dakbeschot en de stenen muur dat de folie aan de binnenzijde vochtig is en zelfs naar binnen druppelt. Komt dit door het condens van de lekkage, de winter of hebben we de folie niet juist aangebracht? Uiteraard moet er zsm naar de lekkage bij de buren worden gekeken, want nu kunnen wij ons dak niet isoleren...

20221204_162633.jpg 20221204_162650.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Daar valt zo niets over te zeggen. Maak het aan de buitenkant open om te kijken waar het water naar toe loopt.

Ik zie het dakbeschot stoppen en de bouwmuur niet doorlopen. Dit is een groot risico op brandoverslag!
Dit kan je (straks) oplossen door in de hoek (90°) een gipsvezelplaat aan te brengen als vlamscherm. De naad tussen de platen, dakbeschot en metselwerk afkitten met brandwerende kit.

Geef dit ook door aan de buren. Vaak is het hele blok dan zo verkeerd (en dus gevaarlijk) uitgevoerd.
 
  • Like
Waarderingen: Heij

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #3
De dampopen folie ligt zo te zien strak tegen een laag gips. De volgende laag of lagen naar buiten toe zijn waarschijnlijk dampdichter of ongeveer gelijk aan die van de folie.
Vocht uit de warmtestroom kan dan condenseren op de folie. Daarbij spelen temperatuur en luchtvochtigheid ook nog hun rol, deze even meten kan nooit kwaad.
 
  • Like
Waarderingen: Heij

Heij

  • #4
Bedankt voor de reacties! Tot nu toe was de hele verbouwing één groot avontuur, want het huis bevatte meer mankementen dan goede dingen bouwtechnisch gezien. Alles scheef, rot, lek, los, gammel. Het dak hebben we dus ook helemaal (zelf) vervangen want de OSB platen die erop zaten waren zo'n beetje vertienvoudigd qua dikte. Je kon er zo met je vuist doorheen duwen en dan was je buiten! Bij de buren is het dak net zo slecht, maar zij hebben geen plannen om dit op korte termijn te vernieuwen helaas omdat ze 3 jaar geleden zonnepanelen hebben laten plaatsen. Hoe dat ooit goed is gegaan is mij een raadsel, want het dak is zo slecht dat je bijna nergens meer houvast hebt. Helaas bij hun dus ook geen folie of iets aanwezig. We zullen vandaag gaan aangeven dat het bij hun nog steeds lekt en dat ze er maar iemand naar moeten laten kijken, want het isoleren kunnen we nu niet afmaken jammer genoeg.
 

stefan9

  • #5
Het zou kunnen dat die folie zo koud is dat de lucht uit de woning erop condenseert. Wellicht kun je met een infraroodmeter meten wat de temperatuur van de folie is?
 
  • Like
Waarderingen: Heij en Wgb

Heij

  • #6
Dan wel nog een vraag over het isoleren van ons dak aan de binnenzijde. We zijn van plan om een deel met PIR platen te doen die we nog over hebben (12 cm en 8 cm- deze laatste hogen we met 4 cm platen op tot 12 cm). De rest met 17cm glaswol van Knauf die de gehele balkdikte opvullen. Daar overheen een dampremmende folie spannen. Nu heb ik 2 vragen:
1. de balken (horizontaal geplaatst) zijn 17cm dik, de PIR platen 12 cm. Over de balken willen we verticaal, van boven naar beneden, tengels bevestigen voor de gipsplaten. Onder de gipsplaten de dampremmende folie. Is het dan een probleem dat er nog (5cm) lucht zit tussen de PIR platen en de folie? Aangezien we met de PIR platen de ruimte tussen de balken niet volledig kunnen opvullen.
2. De dampremmende folie willen we als 1 geheel over de PIR platen en glaswol spannen. Maar plaats je deze beter op óf onder de tengels? Als we deze onder de tengels plaatsen, komt er zo'n 2 cm ruimte tussen de folie en de gipsplaat. Dat lijkt mij niet wenselijk? Aan de andere kant, als we de folie niet onder de tengels plaatsen creëer je ook weer 2 cm ruimte tussen de folie en de glaswol en nog meer ruimte tussen de folie en de PIR platen.

Ik heb hier op het forum al veel erover kunnen lezen, maar hier kwam ik nog niet helemaal uit. Wie kan mij adviseren?
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
De folie plaats je het best onder de tengels. Dan heb je minder doorboringen van de gipsplaatschroeven.
 
  • Like
Waarderingen: Heij

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
De luchtspouw tussen gipsplaat en isolatie is niet erg.

De folie plaats je tussen de gipsplaten en de rachels. Op die plek kan je de folie strak spannen en rondom goed aansluiten. Schroefgaten zijn geen probleem, omdat de folie strak ertussen zit.

Als de isolatie al een dampremmende laag heeft, is een aparte folie niet nodig. Dan wel alle naden en aansluitingen van de isolatie afplakken.

Kies een rachelmaat die past bij de tussenafstand van de gordingen. Dus dikker dan standaard.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #9
Daar verschillen we dan van mening. Mocht je ooit een plugje in het gips willen zetten, dan boor je zo meteen door je folie heen. Ook als je een stuk gips ooit wil/moet repareren is het onhandig om de folie er direct achter te hebben.

Plaatsing onder de rachels geeft je daarnaast nog een paar extra centimeter om de randen luchtdicht te krijgen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #10
Om diezelfde redenen ben ik het inderdaad met Impie eens. Al is er dus niet per se een goed of fout.
 

Hans de L

  • #11
Ik kwam hier terecht via je andere topic, maar ik moet hier toch eens goed over nadenken, je hebt meerdere bouwfysische problemen...
 

Heij

  • #12

Heij

  • #13
Als we alles met PIR platen doen zou een dampremmende folie niet nodig zijn begrijp ik, wellicht is dat dan een betere optie om toch te overwegen aangezien we hier nog lang willen blijven wonen. De PIR platen kunnen direct tegen het dakbeschot worden gekit?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #14
De isolatie gaat inderdaad tegen het dakbeschot aan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Heij schreef:
De PIR platen kunnen direct tegen het dakbeschot worden gekit?
Zover ik weet is aluminium een lastig materiaal om daar iets op aan te brengen of daar die plaat mee te bevestigen. Toch zie ik overal dat het geen probleem is.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
Ook een dampopen folie moet je waterdicht bevestigen aan het bouwkundig kader. En zorg er altijd voor dat de folie dakpansgewijs en afwaterend is aangebracht.

Pir/alu platen kun je zowel lijmen als schroeven. Gebruik bij schroeven wel drukverdelende plaatjes, anders trek je de kop van de schroef er doorheen.

Als je iets aan de pir/alu platen wilt gaan bevestigen, kun je dit beter door-en-door doen omdat je de mechanische sterkte van de platen niet kent.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu