Ongeïsoleerd tuinhuis krijgt metalen dakpanplaten - dampopen folie OPtengels?

Boukehj

  • #1
Mijn vriendin heeft een tuinhuisje waarvan we de huidige golfplaten gaan vervangen door metalen dakpanplaten.
Om te voorkomen dat condens van de platen op het dakbeschot komt, wil ik dampopen folie plaatsen.

Ik zit echter met het volgende. Er is een behoorlijke vochtbelasting van binnenuit. Is het dan wel slim om de folie direct op het dakbeschot te leggen? Ik dacht eraan om de folie op de tengels te leggen, zodat het ook onder de folie nog wat kan ventileren. Is dat een idee?

Het vocht van binnen komt vanuit de grond onder het huisje. Het dak is niet geïsoleerd.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
De folie is dampopen, dus in principe maakt dat vrij weinig uit. Wel moet je even opletten of de dampopen folie gebruikt mag worden op harde oppervlaktes; een groot deel is dat niet en lekt dan dus water door naar het dakbeschot. Dat kan dan wel een reden zijn om de folie over de tengels te doen, maar beter kun je meteen geschikte folie gebruiken.
 

Boukehj

  • #3
Bedankt voor je reactie. Net even de beschrijving erop nagelezen en daarin staat dat het kan. Dus dan maar beter wel de folie direct op het dakbeschot?

"P*****x wordt als waterdicht, damp-open laag aan de koude zijde van dak- en gevelconstructies in nieuwbouw en renovatie toegepast. Deze folie kan in daken en gevels zowel direct op harde als op zachte ondergronden worden toegepast."
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Boukehj schreef:
Het vocht van binnen komt vanuit de grond onder het huisje. Het dak is niet geïsoleerd.
Als je denkt dat het vocht van of uit de grond komt dan kan je beter daar een dampremmer aanbrengen.
Het fenomeen dat de dakpanplaten bevriezen ook bij + nul is je bekend. Als je dat wil voorkomen moet je volgens mij aan een andere oplossing kijken.
 

Klussen Verbouwen

  • #5
In aanvulling op Wgb: voor wat betreft het dak: ik heb ruim 2 jaar geleden een schuurtje gebouwd, op het dak ook metalen dakpanplaten gemonteerd. Door condens van die platen werd het dakbeschot behoorlijk nat. Opgelost door een bitumen spijker-rol op het dakbeschot te timmeren, plaatjes er weer op, en al 2 jaar geen last meer van nattigheid.
 

Klussen Verbouwen

  • #6
ps: wel de dakpanplaten -met de bijbehorende dakpanplaat-schoeven -vast schroeven in het ´hoge´ gedeelte (de golf) van de platen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu