Dakterras zijn de balklagen beloopbaar

Mdcsusa

  • #1
Hoi,

Ik ben van plan een dakterras te gaan maken op het platte dak boven mijn appartement. Ik woon in Amsterdam op 4 hoog en heb goedkeuring van de VVE om een terras te maken.

Ik heb 2 bestaande lichtkoepels in het dak. Een daarvan wil ik scharnierend maken. Vervolgens zou dit de toegang tot mijn dak moeten worden. (d.m.v. ladder met haken in de dagkant aftimmering van de lichtkoepel)

Ik ben vergunningplichtig (Amsterdam) dus heb een constructieve berekening nodig. Ik heb bij de gemeente inzage gehad in de tekeningen. Ik heb tekeningen van de balklaag van mijn vloer en van mijn dak. De balklagen zijn volkomen identiek. M.a.w. zou ik kunnen zeggen dat mijn dak beloopbaar is omdat mijn vloer dat ook is? Als dit namelijk het geval is, hoef ik geen extra constuctie over het dak heen te maken. Dit spaart balkhout en eventueel staal uit wat enorm in de kosten scheelt.

Heeft iemand hier ervaring mee?
 

Droid

  • #2
Een dak moet eigenlijk altijd beloopbaar zijn, een plat dak heeft onderhoud nodig... en als je dat niet kunt doen door er op te staan zou wel heel vreemd zijn.

Hoe ziet het dak er nu uit? Bitumen dakbedekking met grind erop? Wat ga je er op leggen, of wil je je tuinmeubels zo op het dak zetten? Wat zijn je plannen.

Je kan je voorstellen dat wanneer jij er grote bloembakken neer gaat zetten gevuld met grond en tegels, of schutting of weet ik veel wat, dat je met andere belastingen te maken krijgt, dan alleen het gewicht van een persoon.

En dan wordt niet alleen meer gekeken naar de grootte van de balken, maar ook naar de oplegging, krachtafdracht in de wand, dikte daarvan, etc, etc. Dus wat meer dan je misschien denkt...?
 

Sjeki

  • #3
Er is bij de bouw van jouwn huis lijkt mij geen rekening gehouden met het feit dat er ooit een dakterras van wordt gemaakt, omdat er niks geen mogelijkheid is om normaal op het dak te komen.
De berekening die voor het dak is gemaakt houdt daar dus ook geen rekening mee. Aangezien dat je balklaag van de verdieping en het dak redelijk het zelfde is, lijkt mij wel dat het goed gaat, maar bij een dak zijn er natuurlijk wel meerdere dingen waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan het gewicht van de dakbedekking ten opzichte van de vloerafwerking wat jij op de verdieping hebt. Denk ook aan weersinvloeden zoals regen en sneeuw. Als jij je dak helemaal vol hebt staan met bloembakken enz of wat je er ook maar allemaal neerzet en het begint te sneeuwen (moet je nu met dit weer nog niet aan denken maarja :P ) dan wordt het gewicht aanzienlijk groter.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Als je verdiepingsvloer aan de huidige eisen voldoet, voldoet die zeker ook als dak. Maar vroeger bouwden ze nog al eens veel lichter.

Er zal dus toch aan gerekend moeten worden door een constructeur want een nieuw dakterras moet toch aan de huidige eisen voldoen.
 

Mdcsusa

  • #5
Allereerst dank voor de reacties,

Ik weet dat ik een berekening moet laten maken, dit is sowieso verplicht (i.v.m. vergunning). Het gaat me er meer om of ik constructieve onderdelen moet gaan plaatsen, deze zorgen er namelijk voor dat de prijs flink omhoog gaat

Ik ben niet van plan er bloembakken o.i.d. op te zetten. Hooguit een tuinset en een BBQ.

Het is een bitumen dak met grind. Ik wil eigenlijk het grind weghalen om er vlonders op rubber afstandhouders voor in de plaats te leggen.

Mocht mijn dak niet voldoen aan de belasting eisen, dan ben ik bang dat ik een 2e constructie over het bestaande dak moet gaan maken met lang balkhout van flinke hoogte of eventueel staal en het transport hiervan.

Zodra ik thuis ben vanavond zal ik even de balklaag opzoeken met hoogten en h.o.h. afstand.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Opzoeken van de balkdikte kunt u achterwege laten voor zover het dit forum betreft, geen gemeente gaat akkoord met berekeningen die op aannames op afstand gedaan worden.
Een bouwkundige zal de berekening moeten maken, hij kan bekijken of de balken zwaar genoeg zijn, op afstand is dat niet verantwoordt, tenzij iemand bewezen helderziende is.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Als er balken bijgelegd moeten worden, probeer dat dan tussen de bestaande balken te doen. Een plafond opnieuw maken kost minder dan een hele nieuwe constructie op het dak. Maar die suggestie gaat je constructeur ook wel doen :)

succes verder!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu