Geluidsoverlast dakterras bovenburen

Bartt01

  • #1
Beste klussers,

Ik ben benieuwd of jullie met mij mee willen denken.
Ik heb behoorlijk geluidsoverlast van mijn bovenburen. Zie de bijlage voor de situatie, ik heb het zijaanzicht zo goed en zo kwaad als het ging op de iPhone nagetekend.

Legenda:
Ik woon op nummer 3 (groen, begane grond)
Bovenburen waar ik last van heb nummer 4 (blauw, 1e verdieping)
Directe buren waar ik geen last van heb, en die ook geen last hebben van de bovenburen nummer 2 (geel)
WK = woonkamer
SK = slaapkamer
DT = dakterras

Ik ben een behoorlijk diepe slaper, maar mijn vriendin en ik hebben met aardig regelmaat nachtdienst. Als de bovenburen van nummer 4 hun dakterras rustig oplopen in de ochtend is het in onze slaapkamer een kabaal van jewelste, je schrikt er echt wakker van. Als ze een beetje enthousiast doen vallen er letterlijk stukjes gips van het plafond in ons bed.
Ik heb het er weleens met mijn bovenburen over gehad, en zij vinden het vervelend voor ons echter kunnen zij er niet veel aan doen. Ze staan open voor oplossingen maar willen er (kan ik me voorstellen) weinig moeite voor doen om het op te lossen.
We wonen in een sociale huurwoning (scheefhuren) dus eigenlijk zou de woningbouw deze vorm van overlast op moeten lossen, maar je weet hoe dat gaat...

Ik wil het met alle plezier op eigen kosten oplossen, en dit vindt mijn buur prima, zolang het hun nauwelijks moeite kost.
Mijn dak bestaat volgens mij uit dat typische bitumen rotzooi, en op dat dakterras van mijn buren zijn daar stoeptegels overheen gelegd.
Hebben jullie enig idee hoe ik het gedreun van de voetstappen kan temperen?

Ik ben benieuwd naar jullie input!

BF42AB23-7559-4D0B-88FC-B58FCC074D4D.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Plafond eruit, balkenlaag verstevigen, isolatie aanbrengen (liefst ontkoppeld). Voorkeur is een geïsoleerd zwevend plafond, echter ik kan me voorstellen dat de beschikbare ruimte beperkt is.

Gezien de hoeveelheid werk en het wijzigen (versterken) van de constructie zul je dit in overeenstemming met de eigenaar moeten doen.

Andere vraag: Is het dakterras wel legaal? Of heeft men een plat dak omgetoverd tot dakterras? In dat geval zou je kunnen vragen om het gebruik als terras te verbieden.
 

Fmrama

  • #3
Rubber tegels, zoals op speelplaatsen, ipv stoeptegels. Help wellicht ook al. Desnoods twee lagen.
 

Bert pit

  • #4
Stoeptegels zijn voor op de stoep niet voor op een dak, dat kan gevaarlijke situaties opleveren zeker als de constructie ontoereikend is.

Reken even mee: een lichte stoeptegel weegt 9,5Kg. Het kan zomaar zijn dat je 1.200Kg op je plafond hebt liggen waar dat helemaal niet op berekend is. Dat is de reden dat het doorzakt bij beweging en dat jouw gips er af splintert.

Als je de wbv uitlegt dat je je zorgen maakt over de veiligheid en ze aansprakelijk stelt voor de gevolgschade dan wordt het waarschijnlijk snel opgelost. Rubberen tegels wegen veel minder en maken inderdaad minder geluid.
 

Rooster

Specialist Geluid
  • #5
Laat de buren eens luisteren bij jou. Zij moeten door minder te stampen de overlast beperken. Dreunen constructietechnisch oplossen is zeer ingrijpend. Een paar rubberen tegels lossen dit niet op.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu