Dakterras opwaai voorziening?

Henk Rijnberg

  • #1
Hallo,

Ik heb net mijn dak laten vervangen en een dakluik laten plaatsen. Nu wil ik zelf een dakterras gaan aanleggen. 5x5 m2.
Los van de vergunning die in aanvraag is, Kan een dergelijke constructie ook opwaaien?
Iemand ervaring of tips?

Bedankt

WhatsApp Image 2021-02-25 at 19.37.27.jpeg dakterras voorbeeld.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Er staan genoeg voldoende voorbeelden op YouTube.
Als de planken voldoende tussen afstand hebben wordt de kans erop wel kleiner.
Woon je aan de kust, of langs hoogbouw dan wordt de kans weer groter.
 

Henk Rijnberg

  • #3
Wat grappig, had het zelfde filmpje op mijn netvlies. Daarom ook mijn vraag. Wellicht iemand anders nog sugesties, het internet heb ik zelf al doorgespit, vandaar dat ik hier ben beland.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Een constructeur kan dit voor je berekenen.
 

Henk Rijnberg

  • #5
Bedankt, iemand anderd betere sugestie/ ervaring?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Heb je idee hoe de dakdekker het dak heeft gemaakt. Bij de buren ligt grind op het dak. Wat is er bij jouw in de plaats gekomen voor het gewicht van het grind.
 

Henk Rijnberg

  • #7
huidige opbouw dak, 20x7 balken om de 80 cm. De balken rusten op de binnen en buitenmuren met max 3 meter overspanning, dakschot 2,5 cm, 9 cm isolatie, bitumen. Grind laten verwijderen, mede door gewicht te beperken. Kwam een volle container naar beneden. Zelf heb ik het dakluik geplaatst met vlizotrap aan de onderkant. Ben wat onzeker over hoe ik het dakterras wil gaan maken. Ben nu aan het tekenen, maar wil niet dat de wind voor onveilige situaties zorgt. Het vast maken aan het dak kan misschien bij de schoorsteen. Maar als iemand hier ervaring heeft en zegt, joh dat gaat nergens heen als je het zo doet....
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Volgens de normen lag er zeker 5 cm grind op je dak. Grind weegt 1600 kg/m3.
Per 20 m2 ligt er 1600 kg grind op je dak. Dat gewicht is een belangrijk onderdeel tegen het opwaaien van je dak en dat ligt nu in de container.
 

Henk Rijnberg

  • #9
Bedankt voor je zorgen. In mijn geval niet, grid is 100% overbodig. Waarom, 1 maand geleden is mijn dak geisoleerd door een profesioneel dakdekkers bedrijf. Halve straat heeft geen grid, mijn dakje moest nog. En de buur man mag over 3 jaar.

Het gaat mij om het vlonder terras wat ik wil aan leggen, niet of het dak eraf waait. Zie voorbeeld op de foto. Hoe zorg je ervoor dat de wind daar geen vat op krijgt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Aan de balken van een platdak worden stormankers (effe blauwmaken Google doorzoeken) bevestigd en deze worden een steen of tien lager in de muren gemetseld.
Meegeteld wordt om de afzuigwaarde te bepalen de ballastlaag van een dak.
Waarom waait een dak van een huis, ik schat, even na de oorlog gebouwd er nog af. Aan de beelden te zien waren er geen stormankers gebruikt. Het complex heeft de storm eind jaren negentig overleeft was een van de zwaarste storm. Toen niets aan de hand.
Waarom is grind 100% overbodig.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu