Kiezels dakterras vervangen door rubber draintegels?

Hakuna

  • #1
Goedemorgen klusexperts.

Ik wil graag wat advies/feed-back m.b.t. mijn plan.

Mijn dakterras is betegeld, maar aan de randen liggen kiezels; de tegels zijn door de vorige eigenaar gelegd. Oorspronkelijk lagen de kiezels schijnbaar op het hele dakterras.

Het geheel ligt er sinds 1996 en de kiezels zijn flink verontreinigd met grond en onkruid. Ik was begonnen met een poging om de kiezels schoon te maken, maar er is eigenlijk geen beginnen aan.

Mijn huidige idee is om de kiezels helemaal weg te halen en te vervangen door rubber drainagetegels. Deze zijn makkelijker op maat te maken; het gaat maar om een relatief smalle rand van ~10-30cm die moet worden opgevuld waar nu de kiezels liggen. Rubberen tegels zijn ook makkelijker te tillen naar de 2e verdieping dan betontegels.

Zijn er bezwaren om het op deze manier op te lossen?
Heeft er misschien iemand suggesties en/of een betere oplossing?

Na het vervangen van de kiezels door de rubberen drainagetegels ga ik verder met het schoonmaken van het dak onder de tegels. Een paar maanden geleden was ik begonnen met onder een paar rijen tegels schoon te maken, maar toen ik tegen het probleem van de vervuilde kiezels aan liep ben ik er even mee gestopt.

Er blijft een laagje water op het dak staan; dit schijnt redelijk normaal te zijn bij een bitumen dak, toch?

Alvast bedankt voor de suggesties!

Hier volgen wat afbeeldingen van de situatie op het dak:
1.jpeg
2.jpeg
3.jpeg
4.jpeg
5.jpeg


Dit zijn de rubberen drainagetegels die ik op het oog heb:
tegel1.jpeg
tegel2.jpeg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Leg de draintegels iets hoger, waardoor het regenwater er goed onderdoor kan.

Bij een dakterras met grind is het altijd zinvol even te onderzoeken of het echt wel als dakterras is bedacht. Is de dakconstructie er sterk genoeg voor? Je kan dit terugvinden in de bouwvergunning voor het dakterras.

Hoe oud is de dakbedekking? Als deze aan vervanging toe is, kan je meteen isoleren en het afschot in orde maken.
 

Hakuna

  • #3
Bedankt voor de reactie.

Onder de betontegels liggen rubberen tegeldragers; ik kan natuurlijk ook wat van die rubberen tegeldragers onder de nieuwe rubberen draintegels toevoegen om ze wat hoger te krijgen.

De buren hebben het dakterras direct bij de bouw laten aanleggen; de eigenaar van ons huis vond de meerprijs te hoog en heeft het zelf gedaan. Het dak is dus wel sterk genoeg om als dakterras gebruikt te worden; de tegels liggen er ook al meer dan 20 jaar op :)

Het afschot zou ik inderdaad graag op orde hebben; ik had de dakdekker al geprobeerd te bereiken die vorig jaar is gekomen om te beoordelen of er zonnepanelen op ons dak geplaats zouden kunnen worden. Wellicht was ie op vakantie, want hij heeft nog niet teruggebeld, maar ik zal 'm nog 'ns proberen te bellen.
De dakdekker zag vorig jaar geen reden tot vervanging/reparatie van het bitumen-dak, ondanks dat dit er al sinds 1996 op ligt.
Afschot op een bitumen dak is specialistisch werk denk ik, toch?

Ik wilde zelf in ieder geval de vervuilde kiezels vervangen, aangezien het schoonmaken echt een monnikenwerk is...

Ik zoek eigenlijk wat rubberen draintegels zonder patroon erop, maar vooralsnog heb ik die niet echt kunnen vinden; als iemand daar suggesties over heeft, houd ik me aanbevolen.

De tegels zullen vrijwel allemaal op maat gesneden worden, aangezien ze aan de randen komen te liggen. Dan blijft er natuurlijk ook weinig van het patroon over.

Maar het idee van de draintegels ter vervanging van de kiezels, is dat uiteindelijk een goed idee? Of zijn er nog zaken die ik vooral niet moet vergeten als ik dit ga doen?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Onderzoek of het terras wel afschot heeft zo niet dan is en blijft het lastig. Zo te zien zijn het geen dreentegels of draintegels. Dreentegels, merknaam zoek op Google, zijn voor terrassen ontwikkeld ik zie een standaard betontegel.
Er is niet teveel ruimte, kijk even hoeveel, bovenkant tegels en bovenkant lood, dus waar het de muur ingaat en onderkant kozijn. Als er tegeldragers gebruikt zijn hoe dik zijn deze.
Afschot aanbrengen op een dak van bitumen bestaat niet.
Er zijn bedrijven die grind van een dak kunnen zuigen. Zal niet goedkoop zijn. Wie weet mogen ze het graag doen voor die prijs.
 

Hakuna

  • #5
Hallo Wgb, bedankt voor de reactie.

De foto van de draintegels staat helemaal onderaan mijn 1e bericht; de tegels op het dakterras zijn inderdaad betontegels die op rubberen tegeldragers liggen van denk ik zo'n 5mm dik.

Goed om te weten dat afschot aanbrengen op een bitumen dak in principe niet kan.

Ik was van plan om het grind zelf emmer voor emmer weg te halen; het ligt alleen aan de randen. Dat is nog steeds aardig wat, maar het is denk ik wel te doen.

Het gaat er dus om dat ik al het grind aan de randen wil vervangen door rubberen draintegels; ik hoor graag of dit een goed idee is of niet en of er nog zaken zijn waar ik aan moet denken. Als iemand een advies heeft m.b.t. een betere rubberen draintegel, hoor ik dat ook graag.

Dit zijn dus de draintegels die ik vooralsnog in gedachten heb:
draintegels.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ten eerste is de hoogte onderkant tegel dakbedekking veel te laag. Water kleeft dacht ik tot 8 mm hoog dus er blijft altijd water plakken onder de tegels.
De tegels die je in het hoofd hebt laten veel te weinig water door. Liggen plat op het dak met hier en daar een gleuf. Kans dat er meer water op je dak blijft staan.
Zelf zou ik het grind reinigen. Een truukje verzinnen ontwerpen dat het geen zwaar werk wordt.
Wat doe je nu om het grind schoon te krijgen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Het grind ligt langs de randen als opvulling van de tegels zodat de tegels ook niet kunnen verschuiven.
Grind kun je gemakkelijk schoonmaken, door dat in een beton molen te gooien, en een paar emmers water er bij.
Laat het een tijdje draaien, en giet dan de molen leeg op een zeef en spuit de tegels even schoon.
Dat heb ik ook wel eens zo gedaan, je hebt er even wat werk aan, maar dan heb je weer nieuw grind.

Zo wordt het bij ons thuis ook gedaan.
Daar worden de daken van de diverse appartementen en winkels voorzien van een nieuwe dakbedekking laag.
Ze zuigen eerst het grind er af met een grote vrachtauto.
Dan wordt het grind op dat bedrijf gewassen in een grote draaitrommel, dat uiteindelijk overgaat in een grote rond draaiende zeef waar het laatste vuil van het grind wordt gespoten.
Nadat de dakdekkers een nieuwe laag op de diverse gebouwen hebben gelegd, wordt het grind weer op de daken gespoten met de vrachtwagen met een grote slang.

Maar ja hier gaat het om enkele duizenden vierkante meters, en tonnen gewicht aan grind.
Dus dat is met een beton molentje niet te doen.
 

Klussen.

  • #8

Hakuna

  • #9
Wgb schreef:
Ten eerste is de hoogte onderkant tegel dakbedekking veel te laag. Water kleeft dacht ik tot 8 mm hoog dus er blijft altijd water plakken onder de tegels.
Mmmm... ik zal nog 'ns precies kijken hoe dik die rubberen tegeldragers zijn die onder de betontegels zitten. Het zijn ook echt 'gewone' betontegels die door de vorige eigenaar zijn neergelegd en geen speciale betonnen terrastegels met extra ruimte onder de tegels zoals je tegenwoordig kunt kopen. Maar goed, de buren hebben hun dakterras wel direct bij de bouw door de aannemer laten aanleggen en die hebben ook last van water dat op het dak blijft staan.

Wgb schreef:
De tegels die je in het hoofd hebt laten veel te weinig water door. Liggen plat op het dak met hier en daar een gleuf. Kans dat er meer water op je dak blijft staan.
Mmmm... okee, zijn die dan te dun? Als je dikkere rubberen tegels zou hebben, zou dit dan beter kunnen werken?

Wgb schreef:
Zelf zou ik het grind reinigen. Een truukje verzinnen ontwerpen dat het geen zwaar werk wordt.
Wat doe je nu om het grind schoon te krijgen.
Ik had had druk gezocht naar voor mij bruikbare truukjes om het sneller te kunnen reinigen op google/youtube. Nu doe ik gewoon met de hand een lading grind in een emmer water en haal ze er dan na een tijdje weer uit, maar dat schiet niet echt op...
 

Hakuna

  • #10
Peter schreef:
Grind kun je gemakkelijk schoonmaken, door dat in een beton molen te gooien, en een paar emmers water er bij.
Ehm.. is een betonmolen niet een beetje groot en zwaar om op het dakterras te krijgen? Ik zie dat je die dingen wel kunt huren, maar dan moet ik 'm natuurlijk nog wel naar boven krijgen. Wat weegt zo'n ding? Is er misschien een mini-variant?

Peter schreef:
(...) en spuit de tegels even schoon.
Ik zou moeten kijken of de tuinslang van beneden naar het dakterras op de 2e verdieping werkt; zou dat wel lukken qua waterdruk? Moet je niet uitkijken dat alle modderzooi en vuil naar de regenpijp gaat ivm mogelijke verstoppingen?
 

Hakuna

  • #11
Ik denk dat ik binnenkort het volgende ga uitproberen:
- Tuinslang buitenom van beneden naar de 2e verdieping halen
- 'Wasbakzeef' gebruiken om het vervuilde grind in te leggen
- Oud laken hieronder om wel het water door te laten, maar zand e.d. zo veel mogelijk op te vangen
- Met de tuinslang het grind in de zeef schoonspuiten

Het dak onder de tegels was ik eerder al aan het schoonmaken met een bezem en een veger en blik.

Kan het kwaad om met de tuinslang direct op het bitumen te spuiten om de boel nog wat verder schoon te spuiten?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #12
Hakuna schreef:
De buren hebben het dakterras direct bij de bouw laten aanleggen; de eigenaar van ons huis vond de meerprijs te hoog en heeft het zelf gedaan. Het dak is dus wel sterk genoeg om als dakterras gebruikt te worden;
Daar is dus geen link tussen. De reden dat het duurder wordt, zit hem vaak ook in dat de constructie zwaarder moet worden. Dat is precies de reden waarom ik de opmerking maak. Ik zeg niet dat het dak niet voldoet, maar wel dat het altijd verstandig is dit te controleren. Het staat in de vergunning / op de constructietekening.

Het grind werkt juist averechts. Het voert het water zeer slecht af, zeker als het na een tijdje vuiler wordt. Het weglopen van de tegels kan je voorkomen door plakzegels te gebruiken, in plaats van de rubberen tegeldragers. Zorg zoals gezegd voor minimaal 15mm ruimte onder de tegels.
 

Hakuna

  • #13
IJkenhout schreef:
Daar is dus geen link tussen. De reden dat het duurder wordt, zit hem vaak ook in dat de constructie zwaarder moet worden.
Bij de buren aan de andere kant is geen dakterras aangelegd, maar ligt wel alles onder een dikke laag kiezels. Die kiezels zijn toch zo'n beetje even zwaar als de betontegels die er bij mij opliggen? Ik zal eens kijken of ik een constructietekening kan vinden in de woningmap die ik van de vorige eigenaar heb gekregen.

IJkenhout schreef:
Het grind werkt juist averechts. Het voert het water zeer slecht af, zeker als het na een tijdje vuiler wordt.
Voor zover ik heb begrepen ligt grind/tegels op het dak als ballast om het dak niet weg te laten waaien bij storm. Ik heb ook begrepen dat UV-straling niet goed is voor een bitumen-dak en dat bij directe blootstelling aan de zon het dak zacht kan worden door de hitte.
Maar jouw advies is dus om het grind weg te halen? Dat was ook mijn oorspronkelijke idee namelijk ivm de vervuiling die zich in meer dan 20 jaar heeft verzameld. Om toch het dak tegen het directe zonlicht te beschermen had ik bedacht dat rubberen draintegels wellicht een goede oplossing zouden zijn.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #14
Maak het niet te ingewikkeld en haal er geen dingen bij die er weinig mee te maken hebben.
Het ligt al ruim 20 jaar zo, dus blijkbaar werkt het prima zoals het is.

Je hebt een lading steentjes die vies zijn.
Schoonmaken is veruit het miste werk.
Die rubber tegels op maat maken die je ook niet eventjes en voor het grind eraf halen geldt hetzelfde.

Niet te moeilijk doen, een paar opties bij een kleine hoeveelheid. (zoveel is het niet)
Wachten totdat het kurkdroog is, dan kan je ze zeven. (waarschijnlijk wordt dat pas volgende zomer)
Een paar emmers: Niet te vol, water erbij, ff schudden, wat drijft eraf halen, als het water nog niet te vies is naar een tweede emmer, emmer bijna leeg gooien.
Het kleine grind wil je liever ook niet terug op je dak en een beetje grind bij het afval laten zitten maakt het proces sneller. Een zakje dakgrind is niet duur.
Het grind op een zeef en dan spoelen kan ook, net wat je fijner vindt werken.

Na ruim 20 jaar: kijk ook eens onder de tegels, vooral langs de randen en bij de afvoer, goeie kans dat daar ook redelijk wat troep ligt.

ps. een paar buurjongens ervoor betalen..
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Als je niet wil wachten tot de volgende zomer. De buis van de afvoer van het terras kan je die loskoppelen? Even boven de grond een bocht. Het water wat je op het terras gebruikt lozen in de tuin. Grind maak je voor de zijuitloop van het terras schoon. Zal wat gesjouw schelen.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Hakuna

  • #16
Even een update....

Ik heb uiteindelijk de afgelopen maanden het grind schoongemaakt door alles in rijtjes te vegen en dit goed te laten drogen in de zon (dus steeds wachten op droog weer). Toen met een nat-/droogzuiger de meeste grond/troep/onkruid weggezogen en verder met bezem en veger en blik de rest verzameld.

Vervolgens ben ik ook maar een stap verder gegaan en heb rijtje voor rijtje alle tegels eruit gehaald, en eronder schoongemaakt; er zat aardig wat grond onder na ruim 20 jaar. In eerste instantie moest ik veel wachten op droog weer, maar de afgelopen weken is het weer wat beter, dus kon ik het uiteindelijk wat versneld afronden.

Ik voeg zo nog even wat foto's toe.

Bedankt voor de reacties!
 

Hakuna

  • #17
Hier zijn de foto's:
IMG_2564.jpg

IMG_2577.jpg

IMG_2636.jpg

IMG_2843.jpg

IMG_2848.jpg

IMG_6465.jpg

IMG_6484.jpg

IMG_6558.jpg

IMG_6562.jpg

IMG_6570.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Bedankt voor je verslag en de fotos. Geeft een goed idee hoe het is uitgevoerd.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu