Plantenbakken op dakterras (veiligheid)

Kluspuntnl

  • #1
Ik wil graag plantenbakken plaatsen op mijn dakterras welke windbestendig zijn. De vraag is welke maatregelen ik kan/moet treffen zodat deze niet omvallen.

Afmeting plantenbakken (LxBxH) 40cmx40cmx80cm. Het gaat om 10 bakken die naast elkaar en strak tegen elkaar geplaatst worden.

Het idee is om in de plantenbak eerst een aantal bakstenen te plaatsen, daarna een laag hydrokorrels en vervolgens vullen met potgrond. Daarnaast denk ik eraan om deze aan de achterkant ook met een lange balk (materiaal nog niet bekend) aan elkaar vast te maken. Dit vastmaken zal dan denk ik met een weersbestendige montagekit moeten, aangezien de plantenbakken van fiberclay zijn en niet in geboord kan worden.

Hebben jullie alternatieven en/of betere ideeen?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
De inhoud van zo''n bak is meer dan 120 liter. Met wat stenen erin zit het zwaartepunt onderin en wordt het al zo zwaar dat het niet snel zal omwaaien. Tenminste als de planten niet te hoog en zwaar zijn, als je er bomen in gaat zetten wordt het een ander verhaal..... Lijm zal niet lukken denk ik.
Is het dak erop berekend? Als ze nat zijn heb je zo meer dan 1000 kilo. En is er iets van een dakopstand waar ze achter staan? ik zou ze nooit zomaar op een rand zetten.
 
Laatst bewerkt:

Kluspuntnl

  • #3
Het dak is erop berekend dat gaat goed. De plantenbakken dienen ter afscheiding van de rest van het dak waar zonnepanelen liggen. Er is dus geen risico dat ze van de 5de verdieping naar beneden vallen maar wel het risico dat ze op het dak omvallen.

Zou een speciale lijm voor stenen niet werken op fiberclay?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Grootste nadeel van lijmen is: stel dat de bakken weg moeten omdat je bijvoorbeeld lekkage hebt. Hoe maak je ze dan los?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als je probeert te lijmen, zou ik de bakken eerst vullen en dan lijmen. Ze vervormen vaak iets als je ze vol maakt. Als je eerst lijmt en dan vult kan er erg veel spanning op komen te staan.
 

Kluspuntnl

  • #6
Dank voor jullie reactie. Ik heb besloten wat betonnen klinkers in de bakken te leggen en deze eerst vullen met hydrokorrels en aarde. Deze voelen al aardig zwaar. Ik monitor hoe dit gaat en indien nodig neem ik extra maatregelen. Vooralsnog dus niet aan elkaar lijmen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu