Dakdoorvoer ventilator badkamer

JeffreyE

  • #1
Hallo medeklussers,

In mijn recent gekochte woning (bj.1965) ben ik tot de vervelende conclusie gekomen dat zowel de beluchting van het riool evenals ook de afvoer van de badkamerventilator is verwijderd. Deze zijn verwijderd omdat deze blijkbaar in de weg zaten voor de plaatsing van de PV-panelen waar het dak mee vol gelegd is.
Als ik kijk op de zolder dan heb ik op de plaats waar deze ooit zaten nog wel twee gaten, waarbij eentje uitkomt op een ventilatiepan en het andere op een dichte pan, welke het dichtst bij de ventilator zit. (Zie ook de bijgevoegde foto)

De afvoer van de badkamer ventilator heeft de vorige eigenaar op zeer creatieve manier opgelost met wat 'knutselwerk', door enkele pvc bochten/kniestukken te bevestigen en de pijp van +/-2 meter open op de zolder te laten eindigen.

Nu is de vraag: Gezien er op deze manier er zowel condens aan de binnenzijde van het dak en op de deksel van de ventilator vormt, evenals het gipsplaatplafond dat behoorlijk vochtig wordt door deze constructie met wat voor een dakpan dit verholpen kan worden.
Ik zit zelf te denken aan een lage dakdoorvoer te laten plaatsen zoals te zien is in het plaatje, ondanks dat verschillende dakdekker bedrijven adviseren om gewoon maar een pijp onder de huidige pannen te laten eindigen.

Heeft iemand hier ervaring mee, of eventueel een betere suggestie?

Ik hoor het graag!

Screenshot 2023-04-17 221547.png 20230417_205716.jpg 20230417_205800.jpg 20230417_210253.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Wat een prutsers zijn er toch :denk: Goed dat je dit wilt verbeteren. Een pijp laten eindigen onder de pannen (of onder de zonnepanelen) is niet toegestaan, dit moet bovendaks. Zo'n lage doorvoerpan lijkt me uitstekend.

Pas ook de elektra aan. Die draden moeten door een buis lopen.
 

JeffreyE

  • #3
Dank voor de suggestie. Alleen, als deze bovendaks moet eindigen, wordt de maximale lengte van de afvoerbuis overschreden. De afstand van de ventilator opening tot het hoogste punt van het dak is namelijk +/- 3 meter.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Bovendaks is iets anders dan boven het hoogste punt van het dak. Als de lengte meer dan drie meter is, kan je een andere ventilator kiezen. Het beste is een centraalbox. De ventilatie van een badkamer zorgt namelijk voor de ventilatie van het gehele huis. Die moet dus continue draaien.

Op deze pagina vind je een PDF met meer nuttige info over ventilatie van je huis.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu