Dakdoorvoer t.b.v. ontluchting riolering

wesvindb

  • #1
Beste mede-klussers,

Binnen een aantal weken worden bij ons op het dak zonnepanelen gelegd, bij de schouw die ze hebben uitgevoerd gaven ze aan dat er één dakpan kapot/gebroken was. Dit is tevens de dakpan waar de ontluchting van de riolering doorheen zit, daarnaast gaven zij aan dat deze doorvoer (plastic bolletje boven op de pan) mogelijk in de weg zat voor de panelen, mooi moment om deze gelijk te vervangen dus.

2022-07-18 23.08.47.jpg


Ik heb online al flink zitten zoeken, via o.a. de installateur van de zonnepanelen raadde de Klöber verlaagde ventilatie dakdoorvoer aan, zelf ben ik uitgekomen op de Ubbink rioolontspanningspan uit. Ben ook nog andere modellen tegengekomen, maar deze hebben allemaal een diameter van 100mm, 110mm of zelfs 125 mm.

Op dit moment zit op de rioleringsbuizen op zolder, waar o.a. ook de wasmachine op zit, een aftakking waar een semi-flexibele buis (ding is best stug) overheen zit geschoven en "vast" zit met een tie wrap. Met de schuifmaat meet ik dat deze buis, buitenzijde, een diameter heeft van 60mm.

2022-07-18 23.13.47.jpg
2022-07-18 23.09.56.jpg


Iets verder naar boven gaat deze door de gipsplaat heen en deze komt dus aan de buitenzijde door de dakpan heen.Wat er in het dak zelf zit het ik op dit moment geen zicht op en helaas ook geen weet van.

Nu ben ik niet per se gebonden aan deze buis en kan daar zelf best iets anders tussen plaatsen aan de binnenzijde wanneer dat nodig is, ik vind alleen persoonlijk de overgang van 40mm naar 100mm, of nog groter, nogal fors, of ligt dat aan mij? Zit er nu ook al een dergelijk gat en is het dus gewoon een kwestie van vervangen, of moet er een groter gat komen? Weten jullie of er ook kleinere dakdoorvoeren zijn, dus met een gat met een kleinere diameter? En als ik inderdaad met een gat van 100mm, of meer, door de gipsplaat heen kom, hoe maar ik hiervandaan een nette overgang naar de 40mm buis van de riolering, zonder al te veel te knoeien met allerlei tussenstukjes.

Meest rigoreuze optie is natuurlijk gewoon de gipsplaat openbreken en kijken wat er achter zit, maar als iemand mij dat hier kan vertellen zonder dat ik direct vanalles hoef te gaan slopen, dan zou ik daar erg mee geholpen zijn. Kunnen we op basis daarvan een plannetje maken om uit te voeren.

Alvast dank voor de reactie(s).
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De ontspanning onder de panelen uit laten komen is niet verstandig. En eigenlijk ook niet toegestaan. Je kan hem beter verleggen naar een plek waar er een normale ontspanningspan op kan.

Isoleer de buis aan de binnenkant ook meteen, dit is een grote koudebrug.

De wasmachineaansluiting verdient ook geen schoonheidsprijs. Zit daar wel een sifon tussen?
 

wesvindb

  • #3
Dank voor de reactie. Op de foto's niet te zien, maar er zit tussen de buizen op de foto en de wasmachine nog wel een sifon, dus dat zit goed.

De oude slang (60mm) die er zat, stak gewoon dwars door de gipsplaten én de dakpan heen. Verdient inderdaad geen schoonheidsprijs, dus goed moment om het e.e.a aan te pakken. Het is uiteindelijk de Klöber Lage Ventilatiepan Antraciet 100 mm + Flexibele Slang 50 Cm geworden, met een bijgeleverde flexibele slang gaat deze al van 100 naar 75, van daaruit is het eenvoudig om terug te gaan naar 50mm (ik dacht 40, maar is groter).

Dakdoorvoer zit er in ieder geval op, we gaan 't nu aan de binnenkant verder netjes afwerken (en isoleren, dank voor de tip!).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu