Dakdoorvoer ombouwen naar dakinvoer

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #1
Als het goed is dan worden binnenkort de laatste onderdelen geleverd voor de nieuwe zonnepanelen voor op het huis.
De CV is vorig jaar al vervangen en de dakdoorvoer naar de andere kant van het dak gebracht zodat deze geen schaduw op de panelen kan geven maar ook omdat de oude dakdoorvoer (die er nu nog wel staat) straks in de weg zit om panelen te monteren.
Nu heb ik een doorvoer nodig voor de kabels naar de omvormer en die omvormer wordt gemonteerd op de plek waar voorheen op zolder de verwarming was gemonteerd (de nieuwe ketel is een stuk kleiner dan de oude met ingebouwde boiler) want daar is nu ruimte genoeg voor en daar zit hij niet in de weg en zo kan ook eenvoudig de kortste weg richting de meterkast worden gerealiseerd.
Probleem is alleen wel dat er nog wel kabels van de zonnepanelen naar de omvormer moeten lopen.
Nu zag ik de oude dakdoorvoer staan en bedacht me vandaag "zou het niet mogelijk zijn om die dakdoorvoer om te bouwen tot dakinvoer met als voordeel dat er maar 3m kabel nodig is tussen het 1e en laatste paneel en de omvormer"? (geheel vrij zicht op het zuiden)
Dus simpel de oude dakdoorvoer verwijderen (zit in de 2e of 3e dakpan rij onder de nok), de dakpan en glijschaal opnieuw gebruiken en dan er iets boven of er iets op zetten zodat het gat afgedicht wordt maar de kabels wel netjes naar binnen kunnen.
Zonnepanelen zullen ook over deze dakdoorvoer gelegd gaan worden.

Maar bestaat er zoiets of moet je dan zelf iets fabrieken om voor je zonnepanelen zo naar binnen te kunnen komen met de kabels?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Volg het principe van een kabeldoorvoer en de doorvoer aan de warme met een wol afsluiten.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #3
Als ik de schoorsteenpijp er uit haal dan hou ik dit over
dakdoorvoer.jpg

Met dus een groot gat in het schaaldeel.
Nu zullen de zonnepanelen er overheen komen dus veel water zal er niet door naar binnen komen maar er kunnen wel vrij insecten ed, naar binnen en ik wil dat zien te voorkomen.
Dus mijn eerste zorg is hoe maak ik het grote gat dicht van het schaaldeel zodat er geen water en beestjes naar binnen kan/kunnen?
Bestaan er andere schaaldelen waarmee je een dakdoorvoer dicht kunt maken of is het gewoon een kwestie van een nieuwe pan zonder gat plaatsen (ik heb nog nieuwe in de kruipruimte liggen) en de kabels onder de pan door via het nog aanwezige gat naar binnen laten lopen?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
is er in uw type pan geen ventilatie pan beschikbaar deze zijn voor dat soort dingen ideaal

monier-sneldek-antraciet-ventilatiepan.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu