Dakdoorvoer drupt condens

Rico-13

  • #1
Mede klussers..

Sinds enkele jaren heb ik al twee dakdoorvoeren en twee ventilatoren vervangen. Toch blijft er in de koude wintermaanden condens terugkeren.
Wanneer het buiten minder dan 10 graden is vormt er zich aan de binnenkant van de buis van de dakdoorvoer condens welke uiteindelijk omlaag druppelt.
De badkamerdeur staat al de hele dag open, en ook na het douchen zetten wij deze weer terug open. De afzuiging springt ook twee maal per dag 60 minuten aan.
Ik heb dus niet het idee dat het aan ventileren ligt gezien het druppen zich ook voordoet wanneer we deze badkamer een week niet gebruiken.

Mij valt op dat de dakdoorvoer aan de binnenzijde droog is tot waar deze naar buiten gaat.

Heeft er iemand de verlossende oplossing voor mij? Een geïsoleerde dakdoorvoer bestellen? Of zelfklevende isolatie aan de buitenzijde van de buis monteren?

Onderstaande foto's geven beeld van het onderaanzicht van de dakdoorvoer. En het druppen op de doucheplaat van één nacht.

1658bf22-09ca-4006-b4ae-31fac8763db3.png
e1b25b28-8f7f-4bb9-ae33-bb13ecb97383.png


Vriendelijke groet,

Ricardo
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Alles wat je schrijft is logisch: Condens zal pas optreden als warme lucht afkoelt tot onder het dauwpunt. Een geïsoleerde dakdoorvoer is dan de oplossing.
 

Rico-13

  • #3
Dank Walker voor de bevestiging. Fijn dat ik op het juiste spoor zit.
Een geïsoleerde dakdoorvoer kost beduidend meer dan de zelfklevende isolatie welke ik er gemakkelijk zelf omheen kan plakken. Ik kan helaas niet terugvinden of de zelfklevende isolatie ook voor buitengebruik is (weersbestendig). Jij toevallig enig idee?


Ik zal de leverancier ook even de vraag sturen. Dan koppel ik jullie hier ook over terug.
 

Auto-Geen

  • #4
Maak van 10mm isolatie een koker die je in de dakdoorvoer schuift.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #5
Rico-13 schreef:
Een geïsoleerde dakdoorvoer kost beduidend meer dan de zelfklevende isolatie welke ik er gemakkelijk zelf omheen kan plakken.
Omdat die doorvoer hol loopt en het model conisch zal dat een lastig werkje zijn.
Kan de pet eraf zou je een buis over de doorvoer kunnen zetten. Ligt er grind op het dak?
 

Rico-13

  • #6
hallo Wgb.
Betreft een rechte buis in een hellend dak met dakpannen. De pet kan er niet af, deze zit helaas vast aan de buis.

Ik heb een 110mm pvc buis liggen welke ik met isolatiemateriaal wil gaan omwikkelen en deze van onderop in de bestaande 125mm buis wil gaan schuiven. Vervolgens deze vastzetten met een paar parkers. Dat zal uiteindelijk de makkelijkste optie zijn gok ik.

52ecee7a-33f3-45c2-9319-d456f3b427e1.png


Tevens heb ik antwoord van de leverancier omtrent de Armaflex isolerende folie. Deze is niet weersbestendig dus niet voor buiten te gebruiken. Wellicht wanneer men hier een laag EPDM omheen zet en de naden en kieren goed afdicht met isolatietape dat dit wel zal gaan. Maar eerst even dit proberen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Dat kan je allicht even proberen. Wie weet wordt de temperatuur van de binnenste buis net hoog genoeg.
Aan de onderzijde van de buitenste buis stop de openruimte tussen de buizen even dicht met een streng huishoudfolie of het soepele plastic uit de PMD zak.
 
  • Like
Waarderingen: Rico-13

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu