Dakconstructie zolder

Ro2122

 • #1
Tijdens het verwijderen van een vals plafond dat is gemonteerd tussen 2 gordingen in een jaren 70 woning kwam ik de constructie tegen zoals op de foto's te zien is.
Het liefst wil ik de hele boel verwijderen, tussen de gordingen isoleren en het plafond door laten lopen tot in de nok.
Ik vraag me alleen af of het veilig is deze constructie zomaar te verwijderen.
Het lijkt alsof dit aan de nokgording hangt om het gewicht van het valse plafond in het midden te dragen, maar de dwarsbalken waaraan het valse plafond bevestigd is, zijn niet vastgezet aan deze constructie.
Het is ook niet zo dat de constructie rust op de dwarsbalken, er zit gewoon speling tussen. Bovendien lijkt de constructie niet bepaald stevig genoeg om (een deel van) het gewicht van het dak te dragen.

Buitenwanden zijn prefab beton, de gordingen zijn hier met profielen aan vastgezet. Dak is verder opgebouwd uit spaanplat met pannen erop. De nokgording is niet echt een gording. Lijken eerder 2 lossen balken van 5x5 cm met daartussen een balk van 4 x 15cm.

Het is mij dus een raadsel waar dit voor dient. Hopelijk is iemand anders dit eerder tegengekomen en kan die mij vertellen waar dit voor dient en of ik dit kan verwijderen.
Een constructeur raadplegen kan altijd nog, maar misschien kan iemand mij de goede richting op helpen met wat advies.

 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
  Mag zonder aanvullende voorzieningen niet verwijderd worden, vakwerkligger is dakdragend.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Groen mag weg. Rood en alles erboven moet uiteraard blijven.

   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu