Zolder gebruiksklaar maken/aanpassing dakconstructie

Klijhoofd

  • #1
Hallo allemaal,

Wij hebben een appartement op het oog, maar willen dit pas kopen wanneer de 2e etage gebruiksklaar gemaakt kan worden. De 2e verdieping (+/- 80 m3 loopruimte) is in de huidige situatie niet te gebruiken, omdat er balken (dwars) op een hoogte van +/- 1.70 hangen. Het pand is gebouwd in 1938.

We willen er een uiteraard constructeur en aannemer bij halen, maar het is nooit weg om zelf ook informatie in te winnen bij ervaringsdeskundigen. Vandaar de vraag aan jullie; wat vinden jullie van de volgende oplossingen?

1: De vloer laten we +/- 30 cm zakken (ruimte tussenvloer ruim voldoende). Dit heeft onze voorkeur omdat daardoor het loopgedeelte groter wordt, maar prijstechnisch volgens mij niet goedkoop. De bedoeling is om dwarsbalken (staal) te plaatsen en hiertussen houten balken. Mijn vragen voor deze opl. zijn; Hoe zit dit met de drukverdeling op de muren? Hoe kun je de H-profielen bevestigen aan/in de muur? Wat is de maximale overspanning van een H-profiel en weet iemand een formule om de dikte van het profiel te berekenen aan de hand van de overspanning?

2: In de huidige situatie zijn de spanten heel erg dun. Deze worden op de helft ondersteund door horizontale (dikke) ligger. De liggers worden, door de in de weg liggende constructies ondersteund. Mijn idee is om alle spanten te vervangen door spanten die de gehele lengte kunnen ondersteunen. huidige spanten zijn +/- 80 bij 80mm, dus dat is volgens mij niet zon probleem. Echter, kom ik daarmee weg? Wat doet de drukverdeling op de muren?

3: Er komt een gang die naar alle kamers leidt. Mijn idee is om de balken door te zagen en hiertussen een soort deurpost te maken (van stalen H-profielen) die verankerd wordt in de vloerbalk. De stalen constructie krijgt dan een breedte van +/- 1 mtr en een hoogte van +/- 2.10 mtr. Op die manier wordt de huidige constructie op de plaats gehouden en wanneer deze op dezelfde plaats in de constructie geplaatst worden ontstaat er een gangpad. Nadeel is echter dat er dan geen vrijheid in kamerindeling mogelijk is.

4: In de huidige situatie worden de spanten door 1 ligger ondersteunt. Mijn idee is om de ligger naar boven te verplaatsen en zo ook de ondersteunende constructie. Om de drukverdeling te optimaliseren wil ik een tweede ligger (lager dan de huidige ligger) plaatsen. Deze wordt ook door de constructie van de bovenste ligger ondersteund.

Ik ben erg benieuwd naar jullie bevindingen. Ik heb plaatjes ter ondersteuning gemaakt, maar weet niet hoe ik deze kan plaatsen (staan op mijn schijf). Ik kan ze eventueel wel mailen of met de juiste instructie alsnog plaatsen.

Alvast bedankt voor jullie reacties!!

Groeten

Tom

[/img]
 

Pepjo

  • #2
Plaatjes plaatsen : links boven het scherm waar je je tekst intikt staat "afbeelding uploaden".

Als je hierop klikt komt alles goed.

Ik denk echter wel dat dit een ietwat te theoretisch onderwerp is, waar veel berekeningen en observaties ter plekke voor nodig zijn.

Ik vrees dat je hier niet de antwoorden zult krijgen waar je naar op zoek bent.
 

Klijhoofd

  • #3
Hierbij de afbeeldingen.

Huidige situatie:



Opl. 1:


Opl. 3:



Opl. 4:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu