Dakconstructie - problemen door condensvorming?

Charel

  • #41
Dag Isadulda, met ventileren zoals het hoort bedoel ik de binnenruimte, niet enkel de slaapkamer maar de gehele woning.
Als ik het topic terug herlees dan lijkt mij nu het schilderen van het plafond met dampremmende verf de meest haalbare oplossing om condensatie te voorkomen in de dakconstructie, vooral op plaatsen zoals die goot waar er geen isolatie is aangebracht bovenop de dakvloer.
Elke laag dampremmende verf maakt het geheel dampdichter.
De muren hoef je niet op die manier te behandelen zolang de buitenafwerking meer dampopen is dan de binnenafwerking. Bij een plat dak is dat omwille van de dakbedekking niet mogelijk maar bij een wand kan dat wel.
 

Isadulda

  • #42
Bedankt voor de snelle reactie!!
 

Isadulda

  • #43
Best Charel , ik heb helaas geen dampdichte verf gevonden. Van één verfspeciaalzaak kreeg ik te horen over een isolatie verf een alternatief is maar ze allemaal dampopen zijn.
Er is nog een merk dat nieuw op de markt is, volgens hun zou het de warmte van binnen tegen houden maar wel damopen is, er zouden dan meerdere lagen aangebracht moeten worden.
Als zowel het dakvloer en het plafond bijna luchtdicht is en er ontstaat alsnog vocht zou het vocht niet weg kunnen, dit is een mening van een ander verfspecialist.
 

Charel

  • #44
Beste Isadulda,
Ik geloof best dat dampdichte verf niet te verkrijgen is maar het begrip "dampdicht mag je niet te letterlijk verstaan. Er zijn buiten metaal en glas weinig of geen materialen die dampdicht zijn.
Daarom had ik het dan ook over dampremmende verf net zoals ook een dampscherm dampremmend is.
Zowat elk materiaal buiten glas of metaal kan je dampopen noemen maar het is de mate van dampopenheid (of dampdichtheid) die bepalend is. Zo is bijvoorbeeld een lakverf die men meestal op hout gebruikt veel malen dampremmender dan verf die men meestal voor muren gebruikt (latexverf, minerale verf...).
En hoe meer lagen men hiervan gebruikt hoe dampremmender het geheel wordt. Men kan dan zeker van een dampscherm of damprem spreken.
Mensen die adviseren in een verfspeciaalzaak zouden bij uitstek moeten weten dat er een zeer groot verschil in dampopen- of dampdichtheid is in verf. Afhankelijk van de toepassing moet men in het ene geval een dampopen verf en in het andere geval een dampremmende verf adviseren.
Trouwens een luchtdichte afwerking is lang niet hetzelfde als een dampdichte (dampremmende) afwerking.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #45
Hoe ga je het met verf dampdichter krijgen dan het bitumen?
Gaat niet lukken, dus blijft er risico.

Er moet een de buitenkant meer vocht uitkunnen dan er aan de binnenkant in komt.
De (koude) buitenkant moet dus dampopener zijn dan de (warme) binnenkant.
Bij bitumen heb je 2 opties:
optie 1 : Een damprem met een geventileerde spouw
optie 2: Klimaatfolie.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Charel

  • #46
Je kan het inderdaad nooit dampdichter krijgen dan het bitumen en er is dus altijd een risico dat er vooral in de winter waterdamp zou kunnen binnendringen in de dakopbouw om daar te condenseren. Dat is ook met een klimaatfolie het geval.
Ofwel zorg je er dan voor dat er geen waterdamp door de afwerking kan migreren tot in de dakopbouw, ofwel zorg je er voor dat het in de winter binnengedrongen vocht er in de zomer bij opwarming naar binnen toe terug kan uitdampen door toepassing van een klimaatfolie.
Hier is de situatie speciaal doordat het dak voor het grootste deel nu een warm dak is geworden (wat goed is) maar doordat er ook nog een stuk koud dak (goot) is overgebleven.
Het is dus roeien met de riemen die men heeft ofwel alles afbreken en herbeginnen.
Daarom dat ik in dit geval zou opteren voor een dampdichte (dampremmende) afwerking van het plafond op voorwaarde dat de ruimte onder dat dak optimaal en constant wordt geventileerd zoals het hoort.
Op die manier lijkt mij het risico op condensatie minimaal.
 

Isadulda

  • #47
Dus een goede isolatieverf op het gipsplafond zou enkele malen aangebracht dienen te worden ? Ik kan een verfsoort dat voor 40% de warmte zou tegen kunnen houden. Maar het moet er dan wel voor zorgen dat het in de zomer de opgebouwde vocht van de winter weer uitkan vanuit het plafond?
Vanmiddag zal ik die isolatieverf bestellen.
Over 3 a 5 jaar breek ik het van binnen de plafond af en zorg voor nieuwe isolatie met een geschikte folie boven het plafond. İn die tussen tijd zal ik dan met een vochtmeter af en toe meten of er niet te veel vocht ophoping is tussen het plafond en de dakvloer.
 

Charel

  • #48
Ik hecht weinig geloof in isolatieverf die 40 % van de warmte zou beletten te ontsnappen.
Met het woord isolatieverf wordt niet bedoeld dat die verf isoleert tegen warmteverlies maar eerder tegen het doorslaan van bepaalde vlekken en verkleuringen tot in de hierover aangebrachte nieuwe verflagen.
Een isolatieverf is dus geen afwerkingslaag maar een tussenlaag.
Verder weet ik niet of die isolatieverf dampremmend is en in welke mate dat dan zou zijn.
Verder nog iets om over door te denken
Als een materiaal dampremmend is (een folie of een verf) dan werkt dat naar twee kanten. Het kleine beetje vochtige lucht dat eventueel in de winter nog zou kunnen doordringen tot in de dakopbouw kan er even goed weer terug uitdampen in de zomer. Het vocht krijgt dus geen kans om zich op te hopen.
Bij een klimaatfolie gebeurt hetzelfde maar met dit verschil dat het door zijn speciale samenstelling in de winter iets meer waterdamp kan tegenhouden dan het in de zomer terug kan laten uitdampen.
Sowieso is in alle gevallen een gebrekkige of ontbrekende ventilatie van de woning meestal de grootste oorzaak van condensatieproblemen.
 

Isadulda

  • #49
Dan zou ik moeten vragen om een verf met de hoogste dampremmendheid? Jammer dat men geen product naam mag noemen. De verf die ik bedoelde is een soort coating lijkt het op maar houd ook het vocht tegen zover ik wist, moet ik even navragen. Ik zag een demonstratie film waar ze op een pan op een vuurtje ingesmeerd voor de helf met dat verf water op gooiden, het water verdampte op de hete pan niet en bleef drijven. Op de andere helft was niks ingesmeerd en het water verdampte gelijk weg. Nu is er waarschijnlijk op de andere helft van de pan wel een dik laagje verf aangebracht.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #50
1 tip, en dan hou ik hier mee op: Vergeet aub alle verhalen over dampremmende verf als oplossing voor jouw probleem. Wat jij moet doen is allang aangegeven: Een dampremmende (of beter: Een klimaatfolie) zeer zorgvuldig aanbrengen achter de gipsplaten.

Al het andere lost niets op, zorgt voor extra kosten en is dubbel werk.
 

Charel

  • #51
Isadulda schreef:
Dan zou ik moeten vragen om een verf met de hoogste dampremmendheid? Jammer dat men geen product naam mag noemen. De verf die ik bedoelde is een soort coating lijkt het op maar houd ook het vocht tegen zover ik wist, moet ik even navragen. Ik zag een demonstratie film waar ze op een pan op een vuurtje ingesmeerd voor de helf met dat verf water op gooiden, het water verdampte op de hete pan niet en bleef drijven. Op de andere helft was niks ingesmeerd en het water verdampte gelijk weg. Nu is er waarschijnlijk op de andere helft van de pan wel een dik laagje verf aangebracht.
Je kan altijd merknamen noemen of een link doorgeven via privé bericht. Dan weten we over welk product je het hebt.
Vanzelfsprekend heb je in verf alle gradaties van zeer dampremmend tot zeer dampopen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu