Dakconstructie - problemen door condensvorming?

Isadulda

  • #21
20230602_152753.jpg
20230602_173712.jpg 16857311218701188304735962540178.jpg
 

Isadulda

  • #22
Zoals op de tekening is het 't geworden.
 

Charel

  • #23
Het is moeilijk om van hieruit de situatie goed te beoordelen.
Dat er extra isolatie is aangebracht boven op de oude dakbedekking is goed als de isolatiewaarde ervan ongeveer het dubbele is van de bestaande onder de dakvloer.
Als ik het goed begrijp is er dan aan de randen geen extra isolatie voorzien om zodoende een goot te behouden.
Echter als die "goot" zich niet in een overstekend dakgedeelte bevindt maar boven de binnenruimte dan zal je daaronder nog altijd condensatie krijgen. Die condensatie gaat zich niet meer verspreid voordoen maar die gaat zich nu concentreren op die koudere plaatsen onder de gootuitsparing.
Dat dubbele isolatie geen nut zou hebben kan je niet stellen maar ze moet uiteraard wel op de juiste wijze en op de juiste plaats voorzien zijn.
Wat is de bedoeling van die extra ontluchter ?
De wanden: begrijp ik het goed dat er oorspronkelijk een houten buitenafwerking was voorzien die je nu wilt vervangen door een afwerking met kunststofpanelen ?
Die wand zou moeten opgebouwd worden op een manier dat de buitenafwerking veel dampopener is dan de binnenafwerking. De folie die je aan de buitenkant wou voorzien is dampopen, dus dat is oké. Ik zie daaronder echter een beplating in osb en dat is minder oké want die is wellicht dampdichter dan de binnenafwerking met gipsplaat en zonder dampscherm. Dus je riskeert zonder dampscherm aan de binnenkant nog altijd condensatie tegen de osb platen.
Hopelijk voorzie je wel een ventilatiespouw tussen de dampopen folie en de buitenafwerking anders heeft die renovatie helemaal geen zin.
 

Charel

  • #24
Isadulda schreef:
Beste lezers,
Vandaag is de dakdekker langsgeweest en heeft het dak geisoleerd en bedekt.
Ik zal het kort houden.
Hopelijk heb ik niet iets ernstigs laten doen.
Mijn dak bestaat (bestond) uit 3 delen. Voor en achterzijde huis is een dakaanbouw en heeft een kouddak in het midden oorspronkelijke verdieping met warm dak.
De volgorde van het koude dak is : bitumen, isolatie pir rc 2.6 , dakbeschot, ongeveer 10 cm isolatie piepschuim, lege ruimte en gipsplafond.
Mijn vraag was kan dit kwaad?
Ik mis iets zeer belangrijk aan de door u genoemde volgorde.
Er moet tussen het dakbeschot en de pir isolatie een dampscherm zijn aangebracht
 

MvanV

  • #25
Pir isolatie heeft normaliter een aluminiumfoliecachering. Dat is 100% dampdicht. Wel moeten dan de naden goed met alutape ofzo afgeplakr worden. Een folie is dan niet nodig. Bij PIR zonder alu/bitumen is het noodzaak, maar dat heb ik nog zelden gezien
 

Charel

  • #26
Als je de pir platen boven op het dakbeschot legt zoals hier het geval is dan moet je sowieso eerst een dampscherm in zijn geheel aanbrengen zelfs al zouden die pir platen van een aluminiumcachering zijn voorzien. Je kan immers de naden niet afplakken aan de onderkant en het is daar dat het dampscherm ononderbroken moet zijn.
Het heeft daarom ook geen zin en het is niet gebruikelijk om voor dit soort werken pir platen met alu cachering te voorzien.
 

Isadulda

  • #27
Morgenochtend als ik hem kan spreken zal ik het vragen. Hij zei van de week wel echter dat de pir isolatie een dampfolie had. Morgen wordt wel het laatste deel afgrmaakt van het dak. Deze derde deel zou ik nogmaals kunnen vragen naar een dergelijk folie. Als hij er tijd voor heeft kan hij het gaan kopen. Deze laatste deel wordt compleet verhoogd, een kanaal aan de zijkanten is niet nodig, omdat er geen regenafvoerpijp is.
 

Isadulda

  • #28
Het gaat hier om een kouddak van boven na isolatie. De extra pir isolatie komt op het dakbeschot/spaanplaat wel eerst dampfolie . Onder het dakbeschot/spaanplaat is dan dat oude isolatie. Op het web zie ik echter niet dat dit gebruikelijk is. Hoop ik dat ik niks verkeerds laat doen. Vandaag gaat hij komen met de dampfolie.
 

Charel

  • #29
Zoals je het nu beschrijft en op voorwaarde dat de bovenste isolatie (pir) qua isolatiewaarde ongeveer het dubbele is van de bestaande isolatie zijn er geen problemen te verwachten.
Opletten nog wel dat die goot geen koudebrug kan vormen !
 

Isadulda

  • #30
Het dak is af. Het laatste kouddak deel werdt wel de damp(doorlatende) folie eerst aangelegd daarna de pir 2,3 waarde geloof ik Alleen jammer van de eerste dat dat het geval niet was.En dat die waterkanaal hopelijk niet te veel voor vocht gaat zorgen onder het plafond. Voor de rest ziet het er goed uit. Ik denk dat het beter is geweest dan enkel alleen een bedekking.
Bedankt voor de informatie allen !!

20230605_203038.jpg 20230605_165915.jpg
 

Charel

  • #31
Isadulda schreef:
Het dak is af. Het laatste kouddak deel werdt wel de damp(doorlatende) folie eerst aangelegd daarna de pir
Ik hoop dat je het fout benoemde want tussen dakvloer en isolatie mag absoluut geen dampdoorlatende folie gebruikt worden !
Daar hoort een dampscherm te zitten, de waterdamp moet daar gestopt worden ipv doorgelaten !
Het spijt me, maar als ik ook nog denk aan die goot waar dan geen extra isolatie is aangebracht dan vrees ik dat de werken uiteindelijk toch nog onoordeelkundig zijn gebeurd en dat je nu verplicht bent om alsnog onderaan een dampscherm te voorzien.
Een goede en liefst permanente ventilatie is sowieso altijd aan te raden maar in dit geval is het een must !
 
  • Like
Waarderingen: Isadulda

Isadulda

  • #32
Ik heb dit nagevraagd wat ze eronder zetten, dat spul heb ik gevoeld maar leek meer op een stofachtig iets. En bij die goot wat daar onder ligt.
 

Isadulda

  • #33
Het is dampremmende folie ook rondom de gootspoor zit een dampremmende folie alleen dan geen extra isolatie.
 

Charel

  • #34
Oké, dat er dus een damprem is geplaatst is al positief. Echter onder die goot zal je volgens mij condensatie blijven riskeren tegen de onderkant van de dakvloer.
Om dat te voorkomen zou je in feite een dampscherm moeten hebben aan de onderkant van de afwerking. Normaal is dat dan een damremmende folie tussen de gipsafwerking en de oude isolatie.
Maar je zou die damprem net zo goed ook onder die gipsafwerking kunnen aanbrengen bijvoorbeeld door dat plafond niet met een gebruikelijke plafond- of muurverf te schilderen maar met een dampdichte verf.
En ventileren zoals het hoort !
 
  • Like
Waarderingen: Isadulda

Isadulda

  • #35
Damprem onder de gipsplafond zoals een dampdichte verf is eenvoudiger.
Dan zijn er nog de wanden waar ik geen goed zicht op heb. Ik vermoed wel dat er aan deze wand zijde een dampdichte folie is tenminste, maar daarna weer gips.
Maar hout moet volgens mij wel ademen of niet? Er is nog een mogelijk "gevaar " dat is dat er naast één dwarsbalk die niet helemaal rot was voor de zekerheid een stevigere balk eraan is geschroefd. Een mogelijk heid om het aan de wand te bevestigen was er niet,omdat het metalen draagprofiel die de balk draagt alleen van onder bevestigt kon worden. Wanneer de oude balk gaat werken weet ik niet hoeveel invloed dit kan hebben op de nieuwe balk die eraan is geschroefd.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #36
Isadulda schreef:
Damprem onder de gipsplafond zoals een dampdichte verf is eenvoudiger.
Daar ben ik heel benieuwd naar.
 

Isadulda

  • #37
Eenvoudiger dan boven de gipsplafond een folie aanbrengen lijkt me,maar of het werkt weet niet
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #38
Je zou dan toch op zijn minst moeten weten wat de dampdoorlaatbaarheid van een laag verf is.
Dampdichte verf ?!
 
  • Like
Waarderingen: Isadulda

Charel

  • #39
Niets buiten metaal of glas is volkomen dampdicht. Ook een dampscherm of folie is dat niet.
Vandaar dat men dan ook beter spreekt van een damprem of van dampremmend materiaal.
Ook verf kan ofwel dampopen ofwel dampremmend zijn.
Hoe dampremmend hangt van de verfsoort af en van het aantal lagen verf. Hoe meer lagen hoe dampremmender.
 
  • Like
Waarderingen: Isadulda

Isadulda

  • #40
Beste Charel
Charel schreef:
En ventileren zoals het hoort !
Boedoelt u hiermee de slaapkamer ruimte of misschien toch de ruimte tussen gipsplafond onderkant dak?
Binnenkort wordt er een dampremmende verf op het plafond aangebracht. Dus hoe meer lagen verf hoe beter? Of de dampremmende folie boven de gipsplaat is dat nog meer aan te raden.Zal ik de wanden ook met een dampremmende verf laten verven?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu