Dakconstructie hellend dak aanpassen.

Patrick Las

  • #1
goedemorgen:)

ik zit met enkele vragen en ben benieuwd of ik hier wijzer kan worden.

ons huis is een 2 onder 1 kap, gebouwd rond 1905. beide woningen zijn samengevoegd tot 1 grote woning. we zijn nu rigoreus aan het verbouwen geslagen en hierbij stuit ik op het volgende: de keuken... zie foto's om een indruk te krijgen van de huidige situatie:de muur in het midden heeft ooit doorgelopen zodat het 2 keukens waren. ik heb nu enkel de plafonds en vloerdelen eruit gehaald en isolatie verwijderd. wat we willen bereiken is een volledig (of zoveel mogelijk) open ruimte.
wat gegevens ter ondersteuning? afmeting 450breed, 550 diep. nokhoogte 435. van nog tot vloerbalk 204. afmeting vloerbalk 12*6, spanten 10*5 hoh afstand spanten 75cm

de vorige eigenaar heeft de helft van de scheidingsmuur verwijderd en wat verstevigingen aangebracht al lijken mij die nogal nutteloos/halfgebakken.
waar loop ik nu tegen aan?
1zijn de vloerbalken feitelijk trekbalken? ze zitten namelijk niet als 1 geheel aan de spanten (driehoek) maar rusten op de ringbalk ( de hoh afstand van de vloerbalken is 61).
2de vloerbalken hebben een overspanning van 430 en zijn berekend op een overspanning van 210 (tot binnenmuur) ze zijn 12*6 en moeten in de nieuwe situatie minimaal 20-25 hoog zijn?
3 er vanuit gaande dat de vloerbalken trekbalken zijn, ondanks punt 1, kan ik deze verwijderen en vervangen door in de nok aan beide zijden van ieder spant een triplex 3-hoek te verlijmen/schroeven van ongeveer 60 cm hoog (zoals die horizontale plank op de foto)

het lijkt erop dat de trekbalken moeten voorkomen dat de muren naar buiten worden geduwd. hier is veel over te vinden op google, maar het gaat dan altijd over een volledige woning/zolder. aangezien deze ruimte relatief klein is zullen de krachten ook veel geringer zijn en maak ik het wellicht te ingewikkeld? ter afwerking wordt na isolatie gipsplaten gebruikt. er liggen en komen geen zonnepanelen op het dak.

dank voor de reacties! groet Patrick


keuken 1.jpg
keuken 4.jpg keuken 3.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Deze balken hebben inderdaad ook een functie als trekbalk. Advies: Schakel een constructeur in.
 

Patrick Las

  • #3
de beide buitenmuren zijn overigens halfsteens muren. de achtergevel staat "los".
 

Patrick Las

  • #4
@Walker : als ik de trekbalken laat zitten en alleen de scheidingsmuur wil verwijderen.. kan dat denk je? maw: heeft die muur een draagfunctie voor de nokbalk?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Is vanaf hier niet te beoordelen. Daarom nogmaals het advies om een constructeur in te schakelen. Dit zijn wijzigingen in je constuctie welke op zijn zachtst gezegd niet vergevingsgezind zijn als het fout gaat.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Het enige wat je zelf zou kunnen doen is kijken of de spanten / nokbalk rusten op de muur. Als er overal een kleine opening is tussen spanten en muur is dat niet het geval. In het andere geval of bij twijfel een constructeur inschakelen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Die twijfel heb ik nu al...
 

Patrick Las

  • #8
ja @Edwinnn de nokbalk rust op de muur inderdaad. al staat de muur er haast "los onder"en is in zn geheel nogal wiebelig. maw weinig verticale krachten op de muur. (zie foto keuken 6)

gek vind ik ook dat de trekbalken onder de ringbalk zitten. maar dat lag wellicht aan de tijd waarin het gebouwd is. foto keuken 7

keueken 7.jpg keuken 6.jpg
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu