Dak isoleren multiplex 18mm en 30mm pur. Dampscherm

Danny709

  • #1
Beste Forumleden,

Ik heb mijn dak geïsoleerd en wil graag zeker weten dat het goed is, voordat ik verderga met de rest.

Het oorspronkelijke dak is multiplex 18mm en 30mm pur of iets, ik zie geen dampscherm aan de buitenkant. Als het goed is, is dit niet dampdicht en klopt het dat ik aan de binnenkant steenwol met een dampdicht scherm heb geplaatst, kan iemand dit bevestigen?

20210523_172250.jpg

IMG-20210524-WA0019.jpeg
20200126_150622.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Je bent bijna goed bezig. Het dampscherm moet aan de randen luchtdicht worden afgewerkt.
De bovenzijde van de aluminiumfolie zal je beter moeten doen. Denk of zie ik.
Hoe dik is de isolatie die je hebt geplaatst.
De goot van het dakraam moet je ook nog even de aandacht geven. Denk ik of zie ik.
 

Danny709

  • #3
Top, wou het even zeker weten voordat ik de hele zolder straks verkeerd doe. Ik heb 100mm rockwool gebruikt. Merk echt verschil qua temp en geluid in de kamer.

Dit was een tussenstap heb de randen met tape en kit en daarover rasterwerk en gipsplaat afgemaakt.

Eindresultaat.
20200221_182523.jpg

20200923_130424.jpg
 
  • Like
Waarderingen: huisverbouwer en Walker

Robert0v

  • #4
Heb je het dampscherm wel tot aan het kozijn van de dakramen geplaatst, dus tot waar de geul zit voor de afwerking? Dat zie ik namelijk niet op de eennalaatste foto.
 

Danny709

  • #5
Moest even in de foto's terugzoeken maar heb het inderdaad tot op het kozijn gedaan, ik heb die ramen ook vervangen door kunststofvelux ramen en het daarna doorgetrokken.
 

Danny709

  • #6
Ik loop toch nog tegen 2 dingen aan. Als ik op een online tool mijn dakopbouw invoer komt de droogreserve op onvoldoende uit. Volgens mij betekent dat dat als er toch vocht in de constructie weet te komen het niet snel genoeg weg kan.

Er zitten wel opgedroogde plekken in het dak dus er is wel eens vocht doorheen gekomen, het gebeurd alleen zo zelden dat ik zou denken dat op de lange termijn het vocht er wel weer uit kan komen. Wat denken jullie?

Dakbeschot.png


Daarnaast vroeg ik me nog af of de dakconstructie het gewicht aankan en of het verstandig is om dat te laten berekenen? Ik kom op ongeveer 550kg aan isolatie en afwerking per dak zijde. Over een lengte van 5,8m. Het is een 45° dak. de nok ligt ongeveer 2,9m hoog.
 
Laatst bewerkt:

Robert0v

  • #7
Kan me voorstellen dat het dakbeschot nu minder vocht kwijt kan, doordat het enigszins opgesloten zit tussen twee lagen isolatie. Wellicht kun je eea nog een simuleren met een klimaatfolie aan de binnenkant ipv dampscherm. Als het goed is krijg je dan een betere droogreserve. Weet alleen niet of je daar nu nog veel aan hebt, omdat je alles al hebt afgewerkt. Ik weet ook niet of het in de huidige situatie nu echt problemen oplevert.

Ik zie trouwens in je simulatie een laag hout onder de betonnen dakpannen. Doet Ubakus dat automatisch?
 

Danny709

  • #8
Met een klimaatfolie staat de droogreserve op zeer goed. dus bij de zolder die ik nog moet isoleren ga ik die gebruiken. Vraag me alleen af of ik daar nog iets van een draagbalk bij moet plaatsen. Of gaat het om zo weinig gewicht dat dat niet uitmaakt? (Zie afb)

Hoop inderdaad dat het geen problemen oplevert in de kamer die ik al geïsoleerd heb, misschien als ik alle klussen in huis af heb ik het een keer voor de zekerheid vervang door klimaatfolie, je kan het ook niet echt controleren denk ik?

Klopt als je een betonnen dakpan invult plaatst die er een houtlaag onder. Als je trouwens de 38mm pur aan de buitenkant weghaalt in de simulatie is het probleem ook opgelost.

20211214_125519.jpg
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu