Dak isoleren aan binnen en buitenkant

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

ik heb al veel kennis opgedaan door dit forum te lezen, maar ik heb toch nog een vraag. Wij hebben een huis van rond 1880, dit willen wij (beter) isoleren. We zijn boven met een slaapkamer bezig, dit willen we aan de binnenkant met 12cm minerale wol isoleren tot halverwege de spanten. Op deze manier kan je de ronde balken nog zien (wat wij mooi vinden).
Het dak is nu als volgt opgebouwd:

  • -dakpan
    -panlat
    -dakleer(!)
    -tengel (0.8cm)
    -dakbeschot (20mm)
    -gording
    -spant
Omdat het dakleer tussen de tengel en de panlat zit (is dit normaal?) blijft er water tegen de panlat liggen, en zijn de panlatten er niet meer zo best aan toe. Daarnaast is het dakleer dampremmend, en moet dus weg.
Aangezien 12cm isolatie al niet zoveel is, en we het dak vanaf het dakbeschot toch opnieuw moeten opbouwen, dacht ik dat het misschien ook verstandig is om aan de buitenkant van het dak te isoleren. Vaak wordt dit afgeraden omdat het dan gaat om dampremmende materialen als PIR oid, en je dan je hout opsluit tussen de dampremmende PIR plaat en je damprem folie aan de binnenkant. Maar mij lijkt het geen probleem om dit met houtvezelplaten te doen aangezien de dampdiffusiewaarde van de houtvezelplaten meestal rond de 5 ligt, terwijl dat van hout rond de 20-50 ligt. De platen bieden dus minder dampweerstand dan het hout zelf. Ik wil het dakbeschot er ook niet vanaf halen, aangezien het oud is, bij het huis hoort en toekomstige bewoners het uiteraard jammer zouden vinden als bij renovatie dit verwijderd blijkt te zijn.
De isolatiewaarde van deze houtvezelplaten is niet zo denderend, lambda=0.04 (iets minder goed dan minerale wol). Een voordeel is dat ze wel weer een geheel gesloten schil vormen zonder koudebruggen. Ivm de goot kunnen we ook maar iets van 4cm (misschien 6cm) isolatie aan de buitenzijde aanbrengen.
Een andere optie is een dampopen(!) multifoil (iets met goud in de naam). Folies hebben een slechte naam geloof ik, maar afgezien van de isolatiewaarde twijfel ik aan de levensduur van dit product.

Mijn vraag is dus, kan het een probleem zijn om ook aan de buitenkant te isoleren met een dampopen materiaal zolals een houtvezelplaat, of zijn er nog andere dampopen productgroepen die ik aan de buitenzijde kant aanbrengen.


Voor de duidelijkheid wil ik mn dakopbouw zo doen:

  • -dakpan
    -panlat
    -tengel
    -dampopen folie
    -dampopen isolatie (bijv houtvezelplaat, of multifoil met extra tengel eronder)
    -dakbeschot
    -dampopen folie (ivm luchtdichtheid, en minimale dikte itt hout)
    -steenwol tussen gording en spant (2 lagen van 6cm ivm gording en halve spant)
    -dampdicht folie (PE met wapening)
    -gipsplaat
 
Dit moet lukken zo. Maar vaak geschreven het is de dampremmer. Ik vraag met altijd af hoe dicht krijg of wordt het geheel als je de balken in het zicht laat.
29035_Dakbeschot_balk_damprem_links_rechts_2.jpg
 
Ja, dat probleem dacht ik ook al aan, 0.2 mm PE folie komt overeen met 20 meter lucht, de houten bank, zeg 10cm (hij is dikker, maar dit is zeg maar de korste weg vanaf de zijkant), komt overeen met 5 meter lucht, dus de dampremmende werking van het hout is nog best aardig. Ik denk dat het belangrijkste is de aansluiting tussen de dampremmende folie en de spant goed te krijgen. Eventuele kier zou mssn met kit kunnen, alleen kon ik zo niet vinden hoe dampdicht acrylkit is. Maar uitdagend is het wel, en perfect hoeft het niet, damp kan altijd weg uit de constructie, maar lastig in te schatten hoe goed goed genoeg is. Alu tape in het zicht krijg hier thuis geen goedkeurig denk ik :)
 
Ik zie wel eens afbeeldingen waar op ongeschaafd hout met alu.folie een damprem wordt afgesloten. Van dat hout is het oppervlakte grof en hoe goed sluit dat af. Daar kan je wel een plakbandje opzetten maar dan vraag ik me af wat is het resultaat. Zou dat plakband nog een aardige lijmlaag hebben en het groffe van het hout met goed aandrukken kunnen vullen. Misschien.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan