Dak van binnen isoleren als er aan buitenzijde al isolatie zit?

Dekraan

  • #1
Hoi allemaal,

wij willen ons (jaren 80) dak gaan isoleren van binnenuit. Bij het inwinnen van informatie hoe dit te doen, vertelde iemand dat je dit vanwege vochtproblemen beter niet kunt doen als er aan de buitenzijde al geïsoleerd is. In een bericht hier op klusidee lees ik dat je het kan doen, als de laag aan de buitenkant dampopen is.

In ons geval weet ik helaas niet zeker wat er is gebruikt. In de papieren van vroeger staat: De dakplaten zijn reeds voorzien van een isolatielaag van +- 2,5 cm. Het materiaal lijkt op piepschuim, maar zeker weet ik dat niet. Zie foto. Is dit dampopen materiaal? 2,5 cm moet flink op kunnen worden verbeterd, en van binnenuit zou dat een stuk eenvoudiger en voordeliger gaan, dus we hopen dat het kan zonder de buitenzijde aan te pakken.

Google zegt dat piepschuim, of EPS dampopen is. Maar is dit EPS? En kunnen we dan aan de binnenkant aan de slag met wol of plaat?

2OOaKR8 - Imgur.jpg
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het lijkt inderdaad wel heel erg op EPS. Ook als dat het niet is, kun je echter vanuit binnen extra isoleren met klimaatfolie.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Dekraan

  • #3
@Impie dat klinkt geruststellend! Dank je wel!

Zo zien de ruimten er op zolder grofweg uit (met nog een vliering erboven). Is het dan: vakken maken tussen de gordingen, wol of platen erin, kieren afplakken, vervolgens de klimaatfolie en dan afwerken met gipsplaten? Of is er ook wol/plaatmateriaal met klimaatfolie erop? Hoe werkt dat?

QD6vXeC.jpeg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Klimaatfolie koop je los en bevestig je tussen isolatie en gipsplaten.
Je kunt ervoor kiezen om tussen de gordingen te isoleren en af te werken (om weinig ruimte te verliezen, is wel wat bewerkelijker) of over de gordingen heen te werken. Als je met steenwol o.i.d. gaat werken ga je wel een flink pakket nodig hebben om aan de hedendaagse normen te komen, want 2,5 cm eps doet vrijwel niets. Je zou het kunnen uittellen met de rd waarde van de materialen, maar reken erop dat hier zeker 14-16 cm steenwol tegenaan mag.
 

Dekraan

  • #5
Dank je @Edwinnn! Dat zou dus evt over de hele wand komen voor het gips er tegenaan kan. De gordingen steken nog 18/20 cm uit (even niet scherp welke precies), daarmee zou een totale Rc-waarde van t dak van 5 denk ik te doen zijn? Zou dat genoeg zijn? Het is hoe dan ook een flinke stap vooruit.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Als je over de gordingen heen gaat werken kun je het beste latten over de gordingen aanbrengen waar later de gipsplaten tegen komen. Die latten kun je met uitvulplaatjes mooi recht plaatsen (de gordingen zijn vrijwel nooit helemaal recht). Je kunt de hele dikte van de balk (die 18 of 20 cm) dan gebruiken voor isolatie, dan heb je een flink dik pak en kom je voor de hele constructie waarschijnlijk net aan de rc waarde die norm is voor een nieuwbouwhuis. De klimaatfolie kan het beste onder de latten, dan maak je er minder beschadigingen in dan wanneer je die over de latten aanbrengt. Let erop alle randen / naden van de folie goed af te plakken / kitten.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Dekraan

  • #7
@Edwinnn dat lijkt me duidelijk. Is het nodig om isolatielatjes te gebruiken, als ik bv met isolatiewol ga werken? Of is dat iets dat is voorbehouden aan isoleren met PIR? Zie bv deze video waar ze dat wel doen: video

(PS: waarom leren ze zulke 'basics' niet gewoon op de middelbare school, in plaats van een brug bouwen met ijsstokjes...)
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #8
Niet nodig met steenwol. Ik zou gezien de isolatie die er bij jou al zit terughoudend zijn met pir, omdat dat materiaal zo dicht is dat als er vocht achter komt het moeilijk weg kan, ook met gebruik van dampopen folie.
Bij mij thuis heb ik een dak waar al eps zat overigens ook nageisoleerd met steenwol (en klimaatfolie), prima ervaringen mee. Prettige bijkomstigheid is dat het ook nog eens heel goede geluidsisolatie biedt.
 
  • Like
Waarderingen: Dekraan

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu