CV wel of niet geaard?

EersteKlus

  • #1
Graag een oplossing

Bij het verwijderen van de oude isolatie en schrootjes op zolder kwam ook het stopcontact van de CV los te liggen. Tot mijn verbazing bleek dit 'geaarde' stopcontact niet geaard.

De hele groep in het huis nagekeken, maar een aarddraad ontbreekt. Wel is op de zolder door de vorige bewoner twee nieuwe aansluiting (met eigen groep in de nieuwe stoppenkast) voor de droger en wasmachine aangebracht. Nu weet ik dat de wasmachine zijn eigen groep moet hebben.

Maar wat kan ik nu het beste doen: de CV ongeaard laten of de CV bij de droger op de groep zetten? Oja ons huis is uit de jaren 60
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Cv bij de droger opzetten.
De cv heeft een stekker met randaarde en dat is waarschijnlijk niet voor de lol.
 

EersteKlus

  • #3
Bedankt, ga vanavond gelijk aan de slag! :D
 

Nuffniet

  • #4
CV moet aangesloten worden op een geaard stopcontact, hiernaast dienen de verwarmingsbuizen die in de badkamer lopen ook nog eens apart geaard (vereffend) worden. Als de vorige bewoner het niet zo nauw nam met elektra zou ik hier zeker extra aandacht aan gaan besteden.
CV mag bij andere apparaten op de groep, ook bij de wasmachine.
 

EersteKlus

  • #5
Hoe kan ik zien dat mijn verwarmingsbuis is geaard?

Voor de volledigheid: de verwarmingsbuis komt uit het plafond en gaat 60 cm naar beneden, achter de radiator door, de uitgang zit op 10 van plafond, waarin de buis wederom het plafond in verdwijnt. Is aarding in mijn geval nodig?

Bedankt!
 

Fiesiekus

  • #6
Je hebt het over de radiator in de badderkamer? Die radiator, of de verwamingsbuis ernaar toe, moet beslist geaard (zichtbaar) zijn met een klem waar een 4 mm2 vertinde aardedraad aan zit. Ga ook maar eens de andere metalen delen/leidingen controleren op zo'n aansluiting. Zoek ook het CAP op.

Als die zaken ontbreken zit er niets anders op dan e.e.a. aan te gaan leggen in de badderkamer. Op dit forum is al veel daarover te vinden.
 

Pepjo

  • #7
Online technisch woordenboek : CAP= Centraal Aard Punt. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu