CV overdrukbeveiliging zorgt voor overstroming!

P(l)intje

 • #1
Hai,

vanmiddag dikke paniek in huis: de vloer was nat onder de CV. Twijfelde of dit door een gebarsten/gescheurde verwarmingsbuis kwam maar bij toeval ontdekte we de oorzaak.
De afvoer in de kast is als volgt volgestopt (van onder naar boven, zie foto's):
IN het onderste verdeelstuk zitten twee aansluitingen: een witte afvoer rechtstreeks naar de CV en een koperen afvoer, ook naar CV (de boosdoener!). De rechte buis is een verlengstuk zoals geadviseerd door de wasmachinemensen.

Bovenaan, foto 2:Het bovenste verdeelstuk bevat twee slangen: de afvoer van de wasmachine en de afvoer van de wasdroger. Deze werken ook wel gelijktijdig dus is er soms spitsuur in de afvoer.

Wat gebeurt er nu? De wasmachine perst twee keer per wasbeurt een enorme bult water in de leiding. De standpijp stroomt vol en uiteraard loopt deze ook wel weer leeg, maar blijkbaar niet snel genoeg. In dezelfde tijd slaat het water ook terug in de koperen leiding. Die leiding is een afvoer van de overdruk beveiliging van de CV (de groene knop op de volgende foto):Onder die beveiliging zit een mini-opvangbakje (koperkleurig) en een horizontale leiding naar de afvoer.

Nu is de hamvraag: hoe los ik dit nu op? Ik kan de koperen leiding niet zomaar weg halen. Deze zal hopelijk nooit nodig zijn, maar om hem weg te halen is geen optie. Ik kan die ook niet verleggen naar boven toe, anders heeft het ding geen functie!
De boel zit onderaan zowieso al dichtgekit omdat dit uiteraard niet echt een waterdicht oplossing is...:shock:

Het mooist zou zijn dat ik twee standpijpen maak van elk een meter, waarin de afvoer van de wasmachine en de droger hangen. Maar hoe sluit ik die CV afvoer-leidingen nu aan? Iemand een idee?

P(l)intje
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #2
Kijk eens of die sifon niet deels verstopt zit, ander denk ik aan een gedeeltelijke verstopping in de standleiding.

overigens had ik beide aansluitingen hun eigen sifon gegeven.
 

P(l)intje

 • #3
Headhunter,

Had ik nog niet naar gekeken, de boel staat nu net te draaien (en je zult zien dat op dat moment net de wasmachine....)
Zou een tweede sifon / zwanenhals wel zoveel helpen? Dan zou het water in beide buizen even hoog komen staan maar of dat onder die koperen buis blijft....En hoe sluit ik dat dan weer aan?

Maar ik ga straks in ieder geval eens prikken met de 'veer'!
P.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #4
Is er geen verstopping en er komt niet al te veel water uit dan zou je de PVC buis waar die koperen en witte slang in is gestoken kunnen verlengen of verhogen.
Dit is eenvoudig te proberen stuk buis en een sok.
*wgb*
 

Piet48

 • #5
Het lijkt mij ook verstandig om de pijp te verlengen en i.p.v. de bestaande bocht een stukje slang of een knie te gebruiken daar win je ook hoogte mee.

Beter is nog om de inlaatcombinatie (geen overdrukbeveiliging) ook hoger te plaatsen en dan meteen 180 graden te draaien zodat de trechter in het zicht zit, want deze ventielen willen nog al dikwijls constant lekken waardoor je onbewust teveel water verbruikt.

Gr. Piet
 

P(l)intje

 • #6
Hai wgb,

zou dit dan geen probleem opleveren?
Die koperen buis loopt bijna horizontaal naar de afvoer. Eventueel water dat hier in komt, moet nu wel zo afgevoerd worden, want deze leiding is (onder die groene knop) gewoon open!
Kort getekend:Links de situatie. rechts ongeveer als ik beide standpijpen even lang maak en twee sifons toepas. De vraag blijft dan, hoe ik de (open!) leiding horizontaal aan kan sluiten?

P.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
Zoiets.
 

P(l)intje

 • #8
Hai Jan,

kom net binnen uit Duitsland voor een klusje (Skieen!)

Het grote probleem in deze situatie is, dat de leiding (die jij getekend hebt vanaf X), op een hoogte zit van 65 cm vanaf de grond. De afvoer zelf echter zit (boven de zwanenhals) echter al op 30 cm. Er zit dus maar 35 cm tussen bovenzijde zwaan en open aansluiting!
de standpijp die ik heb geplaatst, loopt netjes tot 60 cm boven de zwaan, maar je kunt je voorstellen dat als die volloopt (door een beetje verstopte zwanenhals) de hele zaak volloopt en dus bij X het water omhoog duwt!

Plintje
 

Piet48

 • #9
Je kan ook dat stuk pijp waar nu de twee leidingen in steken vervangen door een dikkere en langere pijp zodat je wat meer volume creëerd.

Gr. Piet
 

Tiho

 • #10
Jan bedoelt dat je van dat lage punt een sifon moet maken die loost op een t-stuk hierboven weer een sifon maken met een lange pijp en daar wasmachine en drogerafvor in.
 

The headhunter

Specialist Elektra
 • #11
Je kan natuurlijk die inlaatcombie ook omhoog verplaatsen met een aantal bochten en buis.
.
 

P(l)intje

 • #12
Tiho, ik zie het nu ook! Ik zal maar eens naar de winkel om wat bochten en zo te gaan halen! Ik denk dat ik inderdaad waar nu de y-aftakking zit, een bochtensetje plaats (en zo een extra sifon maak) met daarop min. 60 cm pijp.
De pijp dikker maken werkt alleen als dit onder de aftakking is, anders blijf ik dezelfde hoeveelheid water (volume) boven de aftakking houden waar het dan weer uitstroomt.


Dank jullie voor het mee denken, ik laat het weten hoe het gaat werken!

Plintje (neemt er nog een!)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu