CV met nieuwe radiatorkranen schiet in fout. Bypassventiel?

roel_j

  • #21
Ik heb het ontluchtingsventiel weer wat open gedraaid. Het was vantevoren niet dicht, maar daar wel dichtbij en gister had ik het onnodig verder dichtgezet.

---

Wat moet er gebeuren? Ik reageer primair op Krunnie's uiteenzetting:
ad 1: Het expansievat is verdacht
Vanuit de opmerkingen van jullie allen tezamen: tikken met een schroevendraaier is niet betrouwbaar en met de spullen die ik heb kan ik geen betrouwbare diagnose stellen. Ik kan daar wel een aanleiding toe doen.
- Ronny noemt dat de schroevendraaier best een indicatie kan geven (dan lijkt het goed) en dat het gewicht van het expansievat een goede aanwijzing kan zijn als ie lek is. Ik kan me echter niet bedenken hoe ik dat kan meten zonder hem los te halen(?).
- Lampje noemt tikken tegen de onderkant, tijdens het bijvullen van water -- momenteel zit mijn systeem op net onder twee bar. Ik woon op de 4e woonlaag, bovenin een appartement en dat is ook ongeveer mijn waterdruk op de kraan. Ik moet er water uit laten voor ik meer kan bijvullen. Dat klinkt als een plan.

ad2/3: het ontluchtingsventiel is lek.
Water is duidelijk zichtbaar op de foto. Niet duidelijk hoe lek, of dat het misschien condens is. Gezien de locatie lijkt mij dat niet waarschijnlijk. Vervangen klinkt me logisch. Gezien dit binnen de ketel zelf zit, denk ik dat het verstandig is dat te laten doen door een daadwerkelijke monteur.

ad 4/5: geen doorstroming. klep kan niet normaal opereren.
Er moet een oplossing komen voor het doorstromingsprobleem. Het openzetten van een radiator zou een tijdelijk optie kunnen zijn (vandaag even geprobeerd voor het douchen -- of eerlijk gezegd: halverwege. Ik moet nog een betere test doen wanneer ik langer de tijd heb. In dit geval ging het warmwater uit, zette de douche uit, drukte ik op reset, zette een niet-thermostatische kraan open en dan de douche. De temperatuur op de ketel bleef een paar mins op ~40 graden hangen en ik liet het er maar bij. #wordt vervolgt. De lange termijn optie is natuurlijk die bypass valve.

ad 6/7: lucht in de ketel.
Ik weet niet zeker hoe ik aanleiding gaf tot die conclusie. Na het bijvullen van het systeem, na het plaatsen van de radiatorkranen, vorig jaar, heb ik regelmatig ontlucht, ook op buizen tegen het plafond, maar er is nooit daadwerkelijk lucht uitgekomen. Niets. Altijd meteen water.

---

Dus. Plan.
korte termijn 'fix': (hopelijk) een radiator opendraaien. Eigenlijk de hele tijd - dat zou beter zijn voor de installatie, maar voor het daadwerkelijke probleem dat ik nu heb, het douchen, zou dat voldoende kunnen zijn.

lange termijn fix
Ik vrees dat ik dit door een specialist moet laten doen:
  • optie 1: een monteur laten komen om de kapotte ontluchter te vervangen en een bypass te installeren.
(Ik heb zo'n onderhoudscontract dat elke 2 jaar iemand langs komt en alle kosten voor mezelf zijn. De volgende keer is in ~juni.)
  • optie 2: de ketel is al wat ouder. Ik meen 2003. Ik kan hem in zijn geheel laten vervangen en indien nodig ook een bypass filter laten plaatsen.
---

Klinkt goed? Nog wel deze vraag, als iemand daar iets zinnigs over kan roepen:
  1. Zou het verlagen van de wateruitgifte-temperatuur kunnen helpen?
(mijn gedachte: De ketel kan zijn warmte niet kwijt. Als de warmte minder intens is, treed het probleem later of niet op. Ik kan me zelf geen problemen door die aanpassing voorstellen. Mis ik iets?)
 

Lampje45

  • #22
Even ter correctie het was niet Krunnie's uiteenzetting, maar de mijne.

Ik vraag me echt af of het ontluchten wel gedaan is zoals het moet, want nieuw water in een installatie geeft altijd zuurstof af en dat moet ergens blijven.

Ik denk als het zelf vervangen van een automatisch ontluchtingsventiel al een brug te ver is, dan zal ik je toch willen adviseren om er een vakman bij te halen, die ter plaatse er goed naar kan kijken.
Want er kunnen zoveel dingen meespelen die wij op afstand niet in kunnen schatten.
 

roel_j

  • #23
Mijn fout! sorry, ik had niet goed gekeken :X

Maar is dat niet waar je een ontluchter voor hebt? Maar inderdaad raar dat die *alles* er uit haalt.

Ik heb een eerste offerte aanvraag rondgestuurd. Enorm bedankt voor je input!
 

Lampje45

  • #24
De ontluchter die ik zie, zal alleen de pomp ontluchten, als tenminste dit ventiel niet dicht staat.
Maar de installatie niet want de ontluchter zit niet op het hoogste punt. Ik ken de situatie niet, maar zie een pijp naar boven lopen, dus je zult moeten zoeken naar het hoogste punt in de installatie en daar de zaak handmatig ontluchten met een een afgeschakelde pomp. En dat is het belangrijkste pomp af.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu