Cv leiding plan

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,
In ons pas gekochte huis uit 1964 wil ik een complete cv-installatie zelf aan gaan leggen. CW5 ketel op zolder, dan naar de 1e verdieping waar 4 gelijke radiators komen, daarna naar de begane grond waar ook 4 gelijke radiatoren komen. Is er ook een soort plannetje hoe ik dit het beste aan kan pakken. Waar de verdelers, wat voor diameters? Ik ga kunststof/alu in mantelbuis gebruiken. En natuurlijk een 2pijps systeem.
 
Dergelijke stappenplannen kun je vinden in de oudere bijdragen.

Gebruik de zoekfunctie eens, het is niet echt in een paar regeltjes te omschrijven om je op weg te helpen.
 
Chathanky, ik begrijp je reactie, iedere week is er wel iemand met vragen als mij. Heb al heel wat uurtjes gespeurd maar kan niet echt iets vinden waar ik iets mee kan. Ik zal een specifiekere vraag stellen:
Van de ketel met 22 koper naar de 1e verdieping. Kan ik daar bijv een 4-groeps verdeler plaatsen en hieruit met 3 leidingen naar de 3 radiatoren en met de 4e leiding door naar beneden en daar op een nieuwe verdeler weer verder?
 
Had ik ook al gelezen....
Maar maakt veder niet uit, ik zoek wel verder.
Jullie kunnen ook gewoon niet reageren als jullie het niet weten. Ik heb hier niks aan begrijp je. Ik stel een duidelijke vraag: Hoe pak ik die splitsing aan op de 1e verdieping?
 
Ik kan er niet meer van slapen Fiesekus. Het zal de vermoeidheid zijn.
Het makkelijkst lijkt me een verdeler omdat ik hiervanuit alle leidingen in kunststof door de vloer frees.
 
Is het niet handiger er iemand bij te halen die ter plaatste een en ander kan bekijken en uitleggen ?
Een gezond lichaam en geest lijkt me toch iets belangrijker dan een paar euro.
 
RikenDaan schreef:
Ik zal een specifiekere vraag stellen:
Van de ketel met 22 koper naar de 1e verdieping. Kan ik daar bijv een 4-groeps verdeler plaatsen en hieruit met 3 leidingen naar de 3 radiatoren en met de 4e leiding door naar beneden en daar op een nieuwe verdeler weer verder?

Koper is erg duur; gewoon stalen 22 buis voldoet.

Zoals u het omschrijft met die verdelers wordt wel vaker toegepast om koppelingen in de vloer te vermijden.
Die verdelers moeten dan wel bereikbaar blijven.
 
Om het eenvoudig te maken, staal 22 mm naar beneden en op elke verdieping een aftakking 22 naar de verdeler van de verdeler kun je verder met kunststof.
De laatste verdeler kun je rechtstreeks op de verdeler aansluiten.
Met grote radiatoren ga je met dikke kunststof naar de radiator (18mm inwendig) met kleiner dan zo`n 4 kw kun je af met 14mm inwendig.

Het belangrijkste van alles is dat de radiatoren goed ingeregelt moeten worden.
Dit is het grofweg vertaald. Echter de plaatsing en de details kunnen we niet zien achter de glazen bol.
Met meer dan 35kw aan radiatoren is 28 mm vanaf de ketel geen overbodige luxe. (maar goed dat is enkel voor een flink huis en/of slecht geisoleert)
 
Bedankt chathanky,
Die aftakking van 22 (of misschien 28 ivm met slecht geïsoleerd huis) dat mag gewoon een t-stuk zijn? Ik zit zelf veel in de riolering en ik ben geneigd om te denken dat het warme water makkelijker door naar beneden gaat ipv opzij naar de verdeler. Of mag ik zo niet denken. Of moet ik dat ook aanpassen met het inregelen van de radiatoren op de 1e verd. en begane grond?
 
Geforceerde stroming in een CV-installatie is heel anders dan het vrije verval in een rioolsysteem.

Je verwarring is begrijpelijk; je moet denken in drukverschillen ipv in hoogteverschillen.
 
Het gaat prima tot nu toe, de ketel, drukvat en leidingwerk zit er grotendeels in. Nu ben ik bij de radiatoren aangekomen. Hoe sluit je zoiets aan? Ik zag bij de 'winkel' radiator onderblokken. Daarbij gaan er 2 leidingen in 1 blokje en van daaruit opzij en omhoog.
De winkelmedewerker had er niet veel kennis van dus daarom wil ik het toch hier even vragen. Kan ik zon ding gebruiken of is dat voor zo'n doorlus systeem van leidingen waarbij je de radiators allemaal moet afstellen?
Alvast dank
 
Die onderblokken zijn in 2 versies te krijgen dacht ik. Een versie met een bypass doorvoerregelaar tussen aanvoer en retour (voor een eenpijpssysteem) en een versie zonder regelaar (dus voor tweepijpssysteem, aanvoer en retour blijven volledig gescheiden).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan