CV installatie icm vloerverwarming inregelen

Zeezuiper

  • #1
We hebben dit jaar beneden in de woonkamer een 4 groepsvloerverwarming laten plaatsen. Ik vroeg mij nu af hoe we de CV installatie het beste kunnen inregelen? We zijn niet hele grote kou kleumen, maar het moet wel behaaglijk warm in huis zijn. Daarnaast vinden we het ook zonde om voor niets te stoken (we zijn 2 dagen in de week overdag helemaal niet thuis).

Een situatie schets. Beneden, in de woonkamer (45m2) hebben we een 4 groeps vloerverwarming (als hoofdverwarming) die op de CV is aangesloten. De unit zit in de hal en heeft (uiteraard) een thermostaat knop. Ook in de woonkamer (open keuken), hebben we een radiator met thermostaat. Bij het aanleggen van de vloerverwarming zijn we er van uit gegaan dat deze radiator kan verdwijnen als we een andere keuken willen, maar nu hangt deze er dus nog. Deze radiator hebben we nu grotendeels dichtgedraaid want anders slaat de vloerverwarming nooit aan en dat is toch wel prettig.

Ook in de woonkamer hebben we een Remeha Celcia 20, die nu (nog?) op ruimtegestuurde regeling staat. Is het zinvol om deze voor weersafhankelijk te programmeren? Onze ketel (een Quinta) heeft een buitensensor dus het zou kunnen.

Boven hebben we in alle vertrekken een radiator met thermostaat knoppen. Voor de kamer van onze dochter, de badkamer en de studie kamer moet het behaaglijk warm kunnen zijn.

Hoe kunnen we de CV thermostaat het beste afstellen, ruimte of weersafhankelijk? Heb al eens de laatste optie geprobeerd maar dan werd het veels te warm in de woonkamer.

Wat kunnen we het beste doen met de radiator in de keuken? Helemaal dichtdraaien of toch open laten?

Hoe kan het beste de vloerverwarming worden ingesteld? De radiator hiervan op maximaal of afknijpen op ... ?

Laten we de CV de hele dag hoog staan of toch terug naar 15 graden (voor de dagen dat we er niet zijn)?

Ik kan me voorstellen dat dit erg complex is maar hoe vinden we anders een goede verwarmingsdeskundige? Degene die de vloerverwarming heeft aangelegd kon ons niet helpen.
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Je hebt een aantal dingen die zoals ze nu zijn niet samen kunnen gaan.
Namelijk:
- Vloerverwarming beneden
- slaapkamer dochter boven

Als je de thermostaat in kamer op 20 graden zet, dan vermoed ik dat het in de kamer van je dochter nooit lekker warm zal worden.
Dit komt omdat deze radiator een veel hogere temperatuur nodig heeft om te verwarmen dan de vloerverwarming.
Resultaat is dus dat als je het of beneden te warm hebt, of boven te koud.

Wat als oplossing wel vaak wordt gedaan is het volgende:
-Weerafhankelijk stoken
-een extra thermostaat in de woonkamer die alleen de vloerverwarming regelt.(met een servomotor op een kraan voor de verdeler)

Op die manier kun je boven met de thermostaatkraan de temperatuur regelen. Beneden regel je die met de nieuwe thermostaat.

De celcia 20 kan dan op weersafhankelijk, en hier kun je gewoon een klokprogramma in zetten. Als je overdag niet thuis bent kun je heel erg verlaagd stoken, of zelfs helemaal uit volgens mij.

Als je lange tijd afwezig bent, dan kun je ook gewoon een verlaging toepassen met vloerverwarming.
Ook als je korte tijd afwezig bent(overdag) dan kun je een verlaging toepassen. Denk hierbij aan van 20 graden naar 18 ofzo.
Als je meerdere dagen afwezig bent kun je naar 16 gaan ofzo.
 

Zeezuiper

  • #3
Als je de thermostaat in kamer op 20 graden zet, dan vermoed ik dat het in de kamer van je dochter nooit lekker warm zal worden.
Ik zou juist verwachten dat het andersom is :? Om de huiskamer warm te stoken is de CV toch heel lang bezig, de vloerverwarming warmt namelijk langzaam op. En zolang de CV daarvoor aanstaat worden de andere ruimtes toch ook warm, of snap ik het nu verkeerd?
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #4
Wat u denkt dat klopt................ De vvw doet er redelijk lang over om een ruimte op temperatuur te brengen, daarom is het advies ook altijd om geen of een hele kleine nacht verlaging toe te passen.

Zodra de vloer op temperatuur is, zal de verwarming nog maar zo nu en dan aanspringen, met gevolg ........rest van de woning koud.

vvw houdt de temperatuur nl erg lang vast. de cv hoeft dan maar minimaal EN op zeer lage temperatuur bij te stoken.
 

Zeezuiper

  • #5
Ok, dan begin het te begrijpen. Wat ik me alleen afvraag. Als ik weersafhankelijk ga stoken blijft de ketel in principe draaien. Hoe weet mijn vloerverwarming echter dat de woonkamer op temperatuur is en deze kan stoppen met stoken? Anders wordt het toch veel te warm in de woonkamer?

En met zo'n extra thermostaat. Is dat eenvoudig aan te sluiten of moet alles overhoop?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #6
Die extra thermostaat is inderdaad om de temperatuur in de woonkamer te regelen.(de vloer dus)
Is vrij simpel te maken, kan eventueel zelfs draadloos.
Er komt een thermostaatkraan bij, met een thermomotor er op.
Deze wordt aangestuurd door de thermostaat.
 

Zeezuiper

  • #7
Maar met alleen een extra thermostaat en motor ben ik er niet toch? Zodra ik alleen de vloerverwarming aanzet (en mijn reguliere CV uitstaat), hoe weet mijn CV dan dat deze aan moet slaan?

Mijn vloerverwarming zit overigens op dezelfde leiding als de leiding van bijvoorbeeld de slaapkamer. Kan een schakelklep halverwege?
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #8
Die klep plaats je vlakbij de vloerverwarmingsverdeler. daar is immers ook stroom...(voor de pomp van de vv al aanwezig)
Verder moet je cv op weersafhankelijk, er is dan altijd warmte voorhanden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu