CV groep wordt niet echt warm na aanpassing

Handypete

  • #1
Omdat wij de woonkamer, keuken en 1 slaapkamer boven verwarmen met airco’s, heb ik de kamerthermostaat verplaatst van de woonkamer naar de achterkamer.
CV ketel Atag Q25CC met Atag Brain Q en buitenvoeler. Installatie bestaat uit radiatoren en convectorput.
Ik heb de radiatoren in de ruimtes die met airco’s verwarmd worden dicht gedraaid. Het radiatorvermogen is daarmee gedaald van ca. 20kW naar ca. 9kW.
De Atag Q25CC zou moeten kunnen terugmoduleren naar 4,5kW (90/70).
Probleem is nu dat de overgebleven radiatoren en de convectorput slechts lauwwarm worden bij de actuele warmtevraag. Ruimtetemperatuur was 13oC, ingestelde temperatuur 18oC. Na 4 uur is het 14,5oC. Display cv ketel staat gewoon op “good”.
Wat kan de oorzaak zijn? Hoe los ik dit op? Moeten er parameters worden aangepast in de CV ketel? Pompstand?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Hoe heet is de retour bij de ketel?
Ik heb het idee dat er 1 radiator is die teveel doorloopt wasrdoor de ketel een te hoge retour krijgt en dus vind dat hij niet harder hoeft want er word nauwelijks warmte afgenomen.
 

Handypete

  • #3
Edit: menu thermostaat geeft aan: modulatie 0%. CV temperatuur 36oC :cry:
Ik zal de aanvoer en retour temperatuur eens meten.
 

Handypete

  • #4
Verschil aanvoer/retour temperatuur is klein. Aanvoer temperatuur 36oC.
Ik heb de volgende parameters ingesteld:

1 - 85 ongewijzigd
2 - 01 (stond op 02)
3 - 10 (stond op 24)
4 - 00 ongewijzigd
5 t/m 23 fabrieksinstellingen
48 - 20 (stond op 40)
49 - 40 (stond op 100)

Ketel brandt nu wel even op modulatie 44%.
Aanvoertemperatuur 45
Retourtemperatuur 40

Ps. Voorheen deed het probleem zich niet voor en ik heb alleen enkele radiatoren dichtgezet dus ik probeer te begrijpen waarom nu ineens 1 radiator teveel zou kunnen doorlopen?

E96BB96E-0CF0-495F-BB0A-829DA9365FAF.jpeg
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #5
delta t is te klein voor de ketel die probeert dit te vergroten door pompvermogen naar beneden bij te regelen waardoor het meeste water gaat door de radiator die het dichtste bij zit, draai de eerste 2 radiatoren die als eerste warm worden maar eens een stuk dicht en probeer dan is weer
 

Handypete

  • #6
Even een update ter afsluiting van dit onderwerp: Heb, omdat bovenstaande tips geen verschil maakten, uiteindelijk een installateur langs laten komen; deze heeft alles gecontroleerd. Hydraulisch was er niets aan de hand, alleen bleek dat de kamerthermostaat niet correct ingesteld stond :roll:.
Ik had namelijk een tweede kamerthermostaat gekocht 2ehands, geplaatst en aangesloten in de nieuwe referentie ruimte. Deze kamerthermostaat stond op puur weersafhankelijk ingesteld, zonder rekening te houden met de heersende kamertemperatuur. Nu correct ingesteld op puur ruimtetemperatuur werkt alles en worden alle nog openstaande radiatoren gelijkmatig verwarmd.
Toch bedankt voor het meedenken en de tips!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu