Corrosie op electrisch element

ChrisPV

  • #1
Hallo allemaal,

Ik hoop dat iemand mij kan helpen met het volgende probleem.

Ik heb zelf een open buffervat (leidingwater) gemaakt. Om dat water op te warmen gebruik ik electrische elementen (2 stuks van ieder 2000 Watt) Ik laat deze elementen van boven af het water inzakken zodat ze vlak boven de bodem hun verwarmende werk doen. Daartoe heb ik de elementen middels messing koppeling en een (15mm) koperen leiding gemonteerd ; daardoorheen loopt de elektra kabel zodat deze droog blijft. Ik heb de duimse koppeling middels loctite "draad" waterdicht gekregen (getest op 8 bar met compressor)
Heb er verder nog 2 rvs spiralen in zitten (1 voor ondersteuning van huisverwarming en de ander voor het sanitair warm water) Het water in het vat (tis een open bak met isolatie en een geisoleerd deksel er op) blijft in het vat en wordt dus nooit vervangen; het dient alleen als warmteopslag en warmte overdracht naar de spiralen.
De rvs spiralen (gesloopt uit een oud lekkend buffervat gekocht bij de oudijzer man) heb ik middels messing koppelingen met een koperen leiding doorverbonden en dat zit dan weer op de waterleiding(kunststof) cq verwarmings leidingen (gedeeltelijk kunsstof) aangesloten. Dat koper zit dus ook voor een deel onder water in de bak(in het buffervat dus)
Om de spiralen op hun plaats te houden hangen ze in het water aan aluminium profielen die over de bak heen liggen (dat aluminium maakt contact met het water) Er zit trouwens rubber (epdm) tussen aluminium en rvs; dus geen rechtstreeks contact ertussen.

Probleem is nu dat de aardlek (deed zijn werk prima!) laatst afgeslagen was.(Ik heb de aarde op beide koperen leidingen waardoor de elektra naar de elementen gaat aangesloten) Wat bleek 1 van de 2 elementen was middels putcorrosie na 3 maanden lek geraakt (Ik heb hem er uit gehaald ter inspectie, ook het andere element was aangetast maar gek genoeg veeeeel minder)Metingen er aan varieerden rond de 500 kilo ohm lekweerstand.De waarden tijdens het meten fluctueerden wel enorm) Dat is niet genoeg om de aardlek te activeren maar mogelijk dat deze weerstand veel lager wordt als het element opwarmt.(Voor de 30mA van de aardlek zou het rond de 7 kilo ohm moeten zijn) Afijn alles wijst er op dat het lek is .En dat dit door coorosieveroorzaakt is, dat is voor mij duidelijk. Er zitten echte roest putjes aan de onderkant (dus de zijde die naar de bodem gekeerd zit) van het (hoefijzervormige) element. Er zat ook (logisch) kalk op, en dat heb ik er inmiddels na een aantal uren in de azijn weer afgekregen.

Is er iemand met enige knowhow die me kan helpen om een oplossing te vinden voor deze corrosie ? Mogelijk (of waarschijnlijk...) middels een anode/kathode ?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ooit gedacht aan legionella?
Het water blijft veel te lang warm om veilig te zijn.
Ondersteuning voor de huisverwarming wordt een dure grap om dat elektrisch te doen.
Als ik eerlijk moet zijn vind ik het een vreemde constructie.
 

ChrisPV

  • #3
Ja tis een vreemde constructie , deze reactie had ik wel verwacht. Maar in een ander topic zou ik hier verder over kunnen uitwijden.
Maar om je vraag te beantwoorden :Wat dacht je van regelmatig een temperatuur van boven de 70GR? Bovendien wordt het water in het vat niet gebruikt in huis. Het "huis"water doorstroomt alleen via een spiraal het vat en wordt daarna (indien de temperatuur niet hoog (60gr) genoeg is) via de cvketel naar 65Gr opgewarmd.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Regelmatig een temperatuur van 70 graden zegt me niets, het gaat er veel meer om hoe ver de temperatuur zakt en hoe lang het duurt voor de temperatuur van 70 graden weer bereikt wordt, daar zit het grote gevaar in.
Ik lees ook nergens dat er enige vorm van temperatuur controle is.

Voor mij is het een omslachtige methode water op temperatuur te brengen wat vele male goedkoper mer gas kan.
 

JeffreyD94

  • #5
Lang verhaal, kort gezegd; je bent aan het knutselen.

Als er een gevaarlijke situatie dadelijk ontstaat of brandgevaar zal de verzekering niks uitkeren hoor!

Een anode is zeker in deze situatie noodzakelijk, zoveel verschillende materialen bij elkaar zorgt voor galvanische corrosie. Van welk materiaal de anode moet zijn moet je opzoeken op internet, of het 100% daarmee opgelost is, is onzeker omdat ik geen professor nuts heet...

Volgens mij laat je de beveiligingen ook achterwegen, en zoals jan al aangeeft een reëele bron voor legionella gevaar.
 

Marcn88

  • #6
Wat hier mist is idd een anode, deze zijn in verschillende vormen verkrijgbaar en dient afgestemd te worden op hoeveelheid m2 corosiemateriaal in contact staat met water.
Het type materiaal wat onder aan de ladder staat van edelheid wordt als eerste opgevreten, vwb de hoeveelheid water icm legionella regel dit anders leg een extra spiraal in die tank waar je tapwater mee opgewarmd word en gebruik het water wat in de tank zit als systeem water oftewel dit water wordt niet ververst en komt niet in rechtstraaks contact met drinkwater want dit wordt 100%een gevalletje legionella omdat er geen controle en sturing is op minimale temperatuur in een x tijd.
 

Klipper23

  • #7
Wat een beunhazerij.
Je product is ongekeurd en een gevaar.
Mag hopen dat je geen kinderen hebt, want je bent echt gevaarlijk bezig.

Een rubbertje ertussen van welk materiaal dan ook helpt niet tegen galvanische corrosie, het water is de geleidingsbron.

RvS spiralen en messing gaat ook niet goed, dit zal lek raken.
Het bufferwater zal op een dag in verbinding komen met je drinkwater met alle mogelijke gevolgen van dien, legionella is dan misschien nog wel je kleinste probleem.

Zeker nog nooit van dubbele scheiding gehoord???

Waarom denk je dat dit soort producten gekeurd moeten worden.....juist om idioten hopelijk te behoeden voor dit soort onzinnige dingen.

Voor dit soort Topics moet er geen hulp maar een ban zijn.

Het is nog verbazend hoelang je element het uitgehouden heeft.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Nou, nou, het mag ook wel iets minder.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu