Controle groepenverdeling toevoegen veranda

Hebeentuin

  • #1
Beste lezers,

laatst kreeg ik hier het advies om 'selectiviteit' te bestuderen vanwege de extra stoppenkast in onze schuur. Dit omdat ik sprak over het aanbrengen van elektriciteit naar onze toekomstige veranda vanuit deze extra stoppenkast.
De klusser die laatst bij ons was zei: "Binnen 100 meter van de stoppenkast in de woning kun je alles veilig aansluiten". zijn advies was om de veranda aan te sluiten via de stoom die naar onze schuur loopt: Stoppenkast woning --> stoppenkast schuur --> verlichting en wandcontactdozen schuur --> doortrekken naar de veranda --> verdeeldoosje --> licht en wandcontactdozen veranda. Mijn vraag of ik niet beter een losse stroomkabel vanuit de stoppenkast in de schuur kon doortrekken naar de veranda vond hij niet nodig.

Wat betreft die selectiviteit, dit is voor mij vrij technisch en de afbeeldingen op de webpagina’s zijn voor mij niet echt te volgen. Zoals ik het lees moeten de smeltpatronen bij ons in de stoppenkast van de woning, die nu allemaal 16 ampère zijn, hoger zijn dan het smeltpatroon in onze schuur. Dus ik kan in de schuur 10 ampère spelpatronen gebruiken zolang ik deze groep niet teveel belast. Interpreteer ik dit juist? De klusser heeft er overigens 16 ampère in gezet.

Het lijkt mij ook zinvol om de gehele groepenverdeling van onze oudere woning met jullie te delen. Wellicht dat het grotere plaatje meegenomen moet worden.

1. wandcontactdoos in de badkamer bedoeld voor wasmachine (niet in gebruik)
2. lamp hal, licht en wandcontactdozen zolder, kamer 1, buitenlamp
3. schuur (gaat dus naar de stoppenkast), gang, kamer 2, kamer 3, cv,
4, woonkamer compleet (niet geaard)
5, keuken met enkel koelkast en vriezer, wandcontactdozen
6, oven in de keuken

Mijn vragen:
-Aansluiten veranda middels doortrekken stoom in de schuur of even vanuit de stoppenkast in de schuur een kabel doortrekken?
-Groepindeling woning herzien? Ik heb nu alles open liggen dus het kan.
-Wat te doen met de smeltpatronen i.v.m. de extra stoppenkast in de schuur?
-10 ampère lijkt mij wel voldoende. Ik gebruik hoogtuit een apparaat en wat licht tegelijk.
-Waarom komen er zeven buizen uit de stoppenkast terwijl ik maar zes groepen heb?

20201008_084657.jpg
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #2
Even jouw vorige verhaal er weer bij getoverd.
De selectiviteit houdt in dat bij een 'serieschakeling' van overstroombeveiligingen (zekeringen) alleen de laatste beveiliging in de keten aangesproken dient te worden, en niet de beveiligingen daarvoor.
Hiertoe dient een factor van minimaal 1,6 of minimaal 2 stappen tussen de opeenvolgende zekeringen te zitten om te voorkomen dat de vorige zekering in de keten eerder of tegelijk mee gaat.
Naar de hoofdzekering(en) van de netwerkbeheerder heb je sowieso de verplichting dat jou hele installatie selectief is aan hun hoofdzekering(en), zodat deze er niet eerder uit gaan dan jouw eigen zekering(en). Verder in je installatie is dit geen keiharde verplichting meer, maar zeer onhandig, wat heeft de laatst zekering in de kring voor nut als de zekering ervoor er bij kortsluiting of overbelasting ook iedere keer mee gaat?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #3
Je vraagt hier om advies, krijgt als antwoord om naar selectiviteit te kijken, laat dit links liggen en vraagt nu 'hoe verder'?

Onderverdeler er weer tussenuit en voldoende kabels vanuit de groepenkast naar de schuur en veranda leggen die je afzekert op 16A in de groepenkast. Of in de schuur eindgroepen van 6A maken, dat mag ook.

De groepenkast op de foto is al een oud beestje, die zou ik vervangen door een nieuwe met automaten. Je hebt dan ook weer nieuwe aardleks schakelaars.

Gezien de vragen die je stelt kun je dit beter uitbesteden aan een installateur. Je hebt momenteel ook geen mogelijkheid om spanningsvrij te werken dus je kunt al niet om een installateur heen. Laat dit in ieder geval niet doen door degene die de onderverdeler in de schuur heeft bedacht, ik weet niet of het dan goed gaat komen.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #4
Hebeentuin schreef:
3. schuur (gaat dus naar de stoppenkast), gang, kamer 2, kamer 3, cv,
Naar de schuur is hopelijk toch een gewone grondkabel, en geen een of andere stuurstroomkabel?

Dan zou ik het schuur en buitengebeuren overplaatsen naar de niet gebruikte groep 1 en de stoppenkast in de schuur vervangen voor een gewone lasdoos.
lasdoos-m25-wartels-afmeting-95-x-95-x-45mm.jpg

Een onderverdeler, zoals jouw 2e stoppenkast in vaktermen heet, is, juist door het selectiviteitsverhaal, in gewone huisinstallaties sowieso moeilijk aan te voldoen, en zodoende wordt dit ook meestal afgeraden.

Maar beter nog...
Wat Vonkentrekker tijdens het typen van mijn verhaal aangaf, de oude stoppenkast in de woning laten vervangen, dan heb je ook meer uitbreidingsmogelijkheden dan met de oude stoppenkast.
Tenzij je in een huurhuis woont, dan wordt het waarschijnlijk een ander verhaal.
 

Hebeentuin

  • #5
Vonken_trekker schreef:
Je vraagt hier om advies, krijgt als antwoord om naar selectiviteit te kijken, laat dit links liggen en vraagt nu 'hoe verder'?
Je hebt me verkeerd begrepen of mijn verhaal was niet duidelijk.

De situatie van onze elektra zoals ik die heb beschreven is ongewijzigd en ligt er zo al bij sinds wij hier wonen. Ik heb dan ook geen enkel advies genegeerd. In tegendeel, ik ben door deze topic te openen, juist opzoek naar aanvullende informatie en het controleren of ik een en ander goed begrijp. Ik ben mij aan het voorbereiden om iets later goed aan de slag te kunnen.

wat verduidelijking: Dat betekent dat er dus een kabel naar de schuur loopt met een 16 ampère stop er in (in onze groepenkast in de woning en in de schuur zitten nu beide 16 ampère. Jij adviseert hier 6 ampère in de stoppenkast van de schuur te plaatsen begrijp ik? Dat is i.v.m. de factor van 1,6 die Jules aangeeft en waar ik ook over gelezen heb. 10 ampère zoals ik voorstelde is in dat geval dus nog teveel? Of gewoon die stoppenkast er tussenuit? zoals Jules vervolgens toelicht, vervangen met een lasdoos.

Want, de stoppen in de schuur moeten eerder doorbranden dan de stoppen in de woning? Toch? En de woning (16 ampère) moet eerder doorbranden dan de hoofdzekeraar? heb ik deze vuistregel nu helder?

Vervangen van complete groepenkast hopen we uit te stellen tot een verbouwing. of die verbouwing op korte termijn plaatsvind is overigens onduidelijk. Maar goed, ik kan me er wel in gaan verdiepen.

de kabel naar de stoppenkast in de schuur lijkt in orde, Ik zie twee zwarte kabels en een blauwe en het ijzeren netje naar de aarde zie foto:
20201008_120347.jpg
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Deze onderverdeler heeft geen enkele toegevoegde waarde. Ik zou hem gewoon laten vervangen door een lasdoos.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #7
De 16A zekeringen in je groepenkast in de woning zijn selectief t.o.v. de hoofdzekering(en) van 25A, daarom is het afzekeren met maximaal 16A ook een vereiste, om aan die selectiviteit te voldoen.

Deze 'stoppenkast' in de schuur zou ik er gewoon uit halen en hier gewoon een lasdoos toepassen, deze 'stoppenkast' lijkt nergens op en geeft ook geen enkele meerwaarde (wat Tom345 intussen opperde).

Waarom zou je met vervanging van je oude stoppenkast wachten tot een verbouwing in de toekomst? Je wilt nu je elektra gaan veranderen, dan lijkt het me nu de tijd om die te laten vervangen, je hebt dan in ieder geval in je nieuwe groepenkast de ruimte om nu je uitbreidingen te realiseren, en deze op je toekomstige verbouwing in te laten richten.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Ik ben hier toch even benieuwd naar, zou je het omcirkelde ook misschien duidelijk en scherp kunnen inzoomen?
Ik kan het zo niet goed zien, maar ook dit zit volgens mij niet helemaal zoals het hoort.
20201008_120347.jpg


En nog een tip...
Houd alsjeblieft de klusser, die dit soort dingen normaal vindt, bij de elektra uit de buurt, andere dingen zal hij ongetwijfeld zeer goed in kunnen zijn, maar zijn kennis op elektra gebied is nog minder dan minimaal, als hij dit soort dingen al aanraadt.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
Eén van de redenen om met vervanging van een oude stoppenkast te wachten is simpelweg geld. Als ik de verschillende topics van vraagsteller lees gaat het om een vrij breed renovatieproject en geld kun je maar één keer uitgeven.

Dan zou ik in ieder geval het stuk elektra in de schuur aanpakken en daar de verdeelkast vervangen door een simpele lasdoos. Dan is het probleem van de selectiviteit opgelost.

Besteed het geld verder eerst aan primaire zaken van veiligheid zoals een goede buitenkabel naar de veranda, goede kwaliteit buiten WCDs die lang meegaan, goede lasklemmen in de schuur voor betrouwbare verbindingen tussen aders en aardlitze van de buitenkabels, etc.

De groepenkast in de meterkast is gedateerd, maar elke groep heeft een groepenschakelaar, en er zitten aardlekschakelaars in dus aan de basisvoorwaarden uit de tijd van installatie is voldaan. Pak de stoppenkast aan op het moment dat je goed zicht hebt over wat je met de rest van de woning wilt, zoals randaarde WCDs plaatsen in de woonkamer, misschien de badkamer en buitengroepen achter een eigen individuele aardlekautomaat etc. Als je dat helder voor de bril hebt kun je ook een gefundeerde keuze maken voor de groepenkast vernieuwing.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Ik had ook al naar zitten kijken naar die vreemde aansluitingen op de onderverdeler, het lijkt er op dat de mantel van de kabel daar is aangesloten en ook de aarde van de afgaande kabel en dat men dit maar heeft gebruikt door het ontbreken van een aardrail.
Maar zou je daar een stop indraaien dan ligt de fase en aarde aan elkaar.
Dus zou hier zeker nog even naar kijken of er iemand bij halen met verstand van zaken.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #11
Ook een mogelijkheid @Krunnie, niet zo gauw aan gedacht.:prima:
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #12
Oké dan begreep ik je bericht verkeerd. Ik leidde af dat de betreffende klusser nu de onderverdeler had geplaatst. Die onderverdeler op de foto is knoeiwerk en kun je zoals anderen als zeiden beter vervangen door een lasdoos. Dan is de selectiviteit ook meteen weer in orde.

De oude groepenkast in de woning zou ik vervangen maar als je daar nu het geld niet aan wilt spenderen dan is het inderdaad geen probleem om daar nog even mee te wachten.
 

Hebeentuin

  • #13
bedankt voor de reacties, bij deze alvast een foto. Overigens is de rechter stop niet in gebruik en daar zit niet eens een zekering in. Enkel zo'n wit rond ding zonder zekering. Maar zoals ik al aangaf, er is naar gekeken op mijn verzoek en mij verteld dat het prima is zo.
20201008_164023.jpg
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #14
Of dat de rechter zekeringhouder nu wel gebruikt wordt of niet, vind ik in deze nog niet zo interessant. Ik vroeg om deze foto om vast te kunnen stellen hoe de aarde van de grondkabel is aangesloten, omdat ik net als @Gerrit B, het vermoeden heb dat niet de aardlitze, maar de stalen afscherming is gebruikt om op de aarde aan te sluiten, dit is niet de bedoeling.
Niet dat je dezelfde fout weer gaat maken, als je het met een lasdoos gaat doen.
Voor de juiste aansluiting van de grondkabel, met name de aarde, heb ik toen dat Youtube filmpje geplaatst.

En of dat die 'stoppenkast' zo prima is... Ik twijfel sterk aan de elektrotechnische kennis van degene die jou dat heeft gezegd.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #15
@Hebeentuin is onderstaande foto misschien van deze stoppenkast? Er zijn hier topics van zo'n anderhalf jaar geleden van een andere gebruiker over het aanleggen van elektrisch hier en andere zaken die met de woning te maken hebben. Als dit een vorige bewoner was wil ik wel het gebruikersprofiel doorgeven. Misschien dat die topics nog wat extra info opleveren voor de verbouwingen.

garagestroom.PNG
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Vonken_trekker

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #16
Lijkt er wel verdacht veel op, scherp gevonden!
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #17
Ik was op zoek naar een topic over een garagedeur slot en toen zag ik die stoppenkast op dezelfde foto :mrgreen:
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #18
Wel grappig, dat je dan een post van de vorige bewoner tegen moet komen.
 

Hebeentuin

  • #19
Nee dat is mijn oude account, daar was toen een probleem mee dus heb ik deze moeten aanmaken.

De vorige bewoners zijn er helaas niet meer en zij hebben 20 jaar niets gedaan. Alles wat ik hier heb aangetroffen is van voor die tijd. Een handige doe-het-zelver is mij verteld.

De elektra vanaf die stoppenkast in de schuur heb ik toen allemaal vervangen, dat was een rotzooi van doorgekoppelde kabels en stekkerdozen dat alle kanten opging. Nu is het netjes en modern en weet ik hoe alles loopt. Ik heb toen eerst op veiligheid gericht, net als het hang en sluitwerk.


wat betreft die aardlitze, nu ik weet wat je bedoelde zal ik er dit weekend zelf nog eens naar kijken. Maar ik ga die stoppenkast er binnenkort tussenuit halen en zet daar een lasdoos in. Jammer dat ik dat destijds niet wist want dan had ik dat direct gedaan. Nu heb ik er een wandcontactdoos boven gezet zoals je op die foto kunt zien. afijn, we gaan rustig verder :D
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Krunnie

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #20
Je was al blijkbaar goed bezig, maar door 'het foute voorbeeld' ben je foute dingen voor goed gaan aannemen, best jammer.

Ik ben zelf een half jaartje geleden ook bezig geweest in mijn eigen schuur/berging. Hier mijn complete verhaal van begin tot eind, met verschillende foto's.
Mocht je hier nog wat aan hebben...
Succes met je klus.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu