Vijf zwarte draden, één aarde én één dummy

Hebeentuin

  • #1
Kan iemand mij uitleggen wat ik in onze schuur heb aangetroffen?

Ik had gehoopt een eenvoudige drie draadskabel aan te treffen. Hoe kan ik deze nog gebruiken, als deze nog intact is.

dankje

20200916_152221.jpg 20200916_152156.jpg
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Dat is een stuurstroomkabel, moglijk dunner dan 2,5 mm2 aderdoorsnede maar dat is misschien nog ergens leesbaar op de buitenmantel. Als je deze voor een normale stroomgroep wil gebruiken dan heb je een blauwe ader nodig voor de nul. Die zit hier niet in dus voor een uitbreiding van je elektrische installatie kun je hem niet gebruiken.
 

Hebeentuin

  • #3
ik zal er eens op googelen. wel vreemd want deze kabel komt uit de grond en zoals ik het zie is dit de stroomleverancier voor deze schuur. Het is immers de enige kabel die naar de schuur loopt.
Er was overigens een blauwe op aangesloten. De vorige eigenaar had drie zwarte samengeknoopt en zo de hele installatie van de schuur doorgekoppeld. Maar het zou kunnne dat dit niet de normale methode is.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #4
Er ligt meer elektrisch knutselwerk in Nederland dat eigenlijk niet mag. Wat niet alleen knutselwerk is maar zelfs gevaarlijk is dat het hier een kabel is zonder stalen mantel, geen grondkabel. Dus je kunt er zo met de schep doorheen steken als je aan het graven bent. Niet gebruiken dus!
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #5
Afgezien de staat van de lasdoos, deze heeft zo te zien altijd buiten doorgebracht terwijl deze daar totaal niet voor is bedoeld, de lasverbinding tussen de geel/groene draden is in verregaande staat van ontbinding.
Voor de rest sluit ik me bij het antwoord van Krunnie aan.
De kabel die uit de grond komt niet meer gebruiken, hiervoor dien je XMVKas of YMVKas met een aderdikte van 2,5mm2 te gebruiken, deze laat je dan bovengronds in een spatwaterdichte lasdoos uitkomen, van waar je dan bovengronds verder kan met XMVK of YMVK, ook aderdikte 2,5mm2..
Hier kunnen we je uiteraard ook over informeren, hoe het moet.

XMVK(as) is goedkoper en dunner dan YMVK(as) en voor de meeste thuisdoeleinden gewoon toegestaan.

Waar komt deze kabel in huis uit? En hoe zit deze binnen aangesloten?
Als je hiervan ook wat foto's kan posten, kunnen we dat ook even bekijken.
 
Laatst bewerkt:

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Ik sluit me bij Krunnie en Jules aan, deze kabel is niet geschikt voor dit doel.
 

Hebeentuin

  • #7
Komt goed, ik leg gewoon een degelijke nieuwe kabel aan en zal deze ook correct aansluiten.

Wat betreft die huidige kabel:

ik kan de kabel niet traceren onder de grond. hij gaat bijna een meter diep en kruist dan ergens onder het gazon door. Ik ging er vanuit dat die naar de garage zou lopen die tussen de woning en de betreffende schuur waar we het nu over hebben staat. Maar het lukt mij niet deze te vinden. In de garage is een stoppenkast waar een kabel in gaat en ik heb vanaf de stoppenkast alles vervangen. Wellicht dat ze de kabel vanuit de schuur direct naar de woning hadden lopen, maar dan weet ik niet waar. Het lijkt mij logisch dat ze die destijds ook vanuit die extra stoppenkast hadden lopen. afijn. ik moet alleen controleren of er nog stroom op staat, iets wat ik eigenlijk niet verwacht.

en ik ben benieuwd wat een stuurstroomkabel is. Op internet vind ik alleen maar dat er veel varianten te koop zijn, maar nergens lees ik waar het voor dient.

aanvulling: waarom heeft een XMVK-as grijs, blauw en zwart draad ipv de groen/geel, bruin en blauw? beginners vraag.
 
Laatst bewerkt:

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #8
Geel/groen zul je in een XMVKas niet aantreffen, daar dient de aardscherm i.c.m. de aardlitze voor.
Wat wil je met de grondkabel (XMVKas) doen? Alleen voeding of ook wat kunnen schakelen?

Voorbeeld van 2 aderig XMVKas, de onderste blanke ader dient als aarde.
xmvkas.jpg
 
Laatst bewerkt:

Hebeentuin

  • #9
niets bijzonders. ik moet wat licht aansluiten en enkel wandcontactdozen. Ik denk dat ik misschien drie TL buizen (led) en een ledlamp met sensor voor 's nachts ga plaatsen. En wellicht drie dubbele contactdozen verspreid over de schuur en aan de buitenkant. Er zal af en toe een lamp aan staan en af en toe een aparaat in een van de contactdozen aangesloten worden. Er zal niet iets continue stroom vragen. Ik wil gewoon stroom kunnen pakken als ik er bij moet en dan niet een 20 meter verlengsnoer vanuit de garage moeten pakken. Grofweg gezegt nu, maar ik heb er nog niet uitgebreid over nagedacht. De elektra voor deze schuur schuif ik overigens nog even vooruit omdat ik die schuur nu eerst wat ga verbouwen.

Maar ik bedenk mij nu wel dat ik dus iets moet gaan doen met die aardlitze en een koppeling naar groen/geel. Dat zal t.z.t. dan wel een vraag worden ;-)
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Krunnie

Specialist Elektra
  • #10
Stuurstroomkabels worden in machines en installaties gebruikt, bijvoorbeeld om een aantal schakelaars aan te sluiten die via relais weer motoren aansturen.

Het zijn vaak kabels met veel aders en omdat er niet zo'n hoge stroom over loopt zijn de aders meestal dunner dan wat je voor stopcontacten en dergelijke gebruikt. Ik vermoed dat dit een stuk kabel is dat ergens over was en waarvan de vorige eigenaar dacht dat het handig en goedkoop was om zijn schuurtje aan te sluiten.
 

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #11
Als je de grondkabel alleen voor de voeding gebruikt, heb je aan 2x2,5mm2 genoeg, hier heb je dan de aardlitze, bruin en blauw.
Wil je ook van binnenuit wat kunnen schakelen, dan moet je voor 4 x2,5mm2 gaan, daar heb je buiten de aardlitze dan bruin, blauw, zwart, en grijs.
Waarom 4 aderig en geen 3 aderig?
Bij 3 aderig heb je vrijwel altijd buiten de aaardlitze bruin, zwart en grijs, dus de verplichte blauw voor de nul ontbreekt hier.

Bij XMVK (voor bovengronds) heb je wel een geel/groene ader voor de aarde, hier geldt voor alleen voeding 3 aderig (bruin, blauw en geel/groen) en wil je wat kunnen schakelen, 5x2,5mm2 (bruin, blauw, geel/groen, zwart en grijs).
Bij XMVK 4 aderig laten liggen, hier zit de verplichte blauwe voor de nul in 99% van de gevallen niet tussen.

Je bestaande 'grondkabel' moet wel helemaal van je installatie zijn ontkoppeld, alleen de spanningsdraad ontkoppeld is onvoldoende, bij aangekoppelde nul en aarde kan bij een storing alsnog de aardlekschakelaar afschakelen.
 
  • Like
Waarderingen: Hebeentuin, Vonken_trekker en XanderH

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #12
Dit is wat ik met XMVKas en XMVK bedoel, XMVKas is puur en louter voor het gedeelte ondergronds, tot aan de eerste aftakking bovengronds, daarna kun je gewoon verder met XMVK, zowel binnen als buiten, bovengronds. Ten eerste is de XMVKas uitvoering duurder en ten tweede bewerkelijker wat het ontmantelen en aansluiten van de aarde aangaat.

xmxkas-xmvk.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #13
Hebeentuin schreef:
Maar ik bedenk mij nu wel dat ik dus iets moet gaan doen met die aardlitze en een koppeling naar groen/geel. Dat zal t.z.t. dan wel een vraag worden ;-)
In de lasdoos waar de grondkabel de schuur binnenkomt, isoleer je de aardlitze vanaf waar je de kabel afpelt. Dit kan met geelgroene tape of een geelgroene krimpkous. Vervolgens sluit je de litze en de overige aardedraden aan op een lasklem die geschikt is voor soepele draad (met van die hendeltjes). Of je perst een adereindhuls op de litzet, maar dat is net iets meer werk en niet iedereen heeft een krimptang ter beschikking.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #14
Dit is wat Vonkentrekker bedoelt.
Hier wordt heel mooi in beeld gebracht hoe het werkt met XMVKas en YMVKas.
In dit filmpje wordt de mantel d.m.v. een kniptang ingekerfd.
Het ontmantelen van de kabel kun je ook met een scherp mesje doen door de mantel iets in te kerven (niet tot aan de losse aders, anders beschadigen deze) en vervolgens kun je de mantel rondom de inkerving heen en weer bewegen totdat deze vanzelf los komt.
Hier zijn er ook speciale kabeltools voor in de handel.
Tot ongeveer 7.30 minuten heb je een duidelijke indruk van het werken met grondkabel in een doos.
Het verhaal over het gieten van de hars kun je verder vergeten.
Wil je met gewoon XMVK kabel verder, dan kun je de aardlitze met een kroonsteen doorverbinden met een stukje massief 2,5mm2 aardedraad, die je dan weer verder met een lasklem of lasdop met de andere aardedraden doorverbindt.
Of.
De aardlitze verbindt je met een speciale lasklem, waarmee je ook soepel draad kan lassen, door met de overige aarddraden, ook weer door Vonkentrekker aangegeven.
lasklem soepel draad.jpg
 
Laatst bewerkt:

Hebeentuin

  • #15
Allemaal erg bedankt voor de uitgebreide uitleg. Ik heb ook het filmpje bekeken wat duidelijkheid geeft. Het eerste plaatje van Jules is hiermee ook meteen begrijpelijk. Ondertussen heb ik ook gezien dat ik niet voor al mijn verbindingen die dure Wago klemmen hoef te gebruiken maar dat die enkel voor de flexibele draden nodig zijn.

Ik ga hier over een tijdje mee bezig nadat ik iets verder ben met het verbouwen. Schuurtje wordt een veranda. Tegen die tijd zal ik wellicht nog vragen hebben. Mijn voornemen is een aansluiting vanaf de stoppenkast in de schuur te (laten) maken. Op die manier is de garage afzonderlijk van de schuur/veranda. De andere keuze is het stroom van de garage doortrekken, maar dat lijkt mij niet logisch als ik gewoon een stoppenkast heb.

Ondertussen bekijk ik of ik de huidige kabel nog kan traceren, maarja dat kost mij mijn gazon wellicht.
 
  • Like
Waarderingen: Jules1962 en Vonken_trekker

Jules1962

Vaste Beantwoorder
  • #16
Enige soepele leiding in je vaste installatie zal, als het goed is, de aardlitze van de XMVKas zijn, de overige, massieve (stugge) bedrading, kun je inderdaad met gewone lasklemmen doen.
Ik lees ook over een stoppenkast in de garage, heeft deze een eigen hoofdaansluiting van de netbeheerder? Of is deze vanuit de groepenkast in de woning afgetakt?
In het laatste geval verdient ook dit zeker de aandacht, dit soort constructies zijn aan eisen m.b.t. selectiviteit gebonden, wat in de meeste woningssituaties niet haalbaar is, over het begrip selectiviteit is in dit forum intussen heel veel geschreven, voor meer uitleg kun je in dit forum de zoekfunctie 'selectiviteit' gebruiken, ook met Google kun je het een en ander vinden.

Voor je bestaande 'grondkabel' is het niet nodig je hele tuin om te ploegen, je moet alleen uitzoeken waar de andere eind uitkomt, dit kan op de stopenkast in de garage zijn, maar deze valt al af begreep ik uit een van je vorige verhalen. Of hij komt in je woning ergens binnen, een potentiële plaats kan de meterkast zijn. Misschien kan de vorige eigenaar je dat wel vertellen. Complete kabel van het net afkoppelen en aan beide kanten zo kort mogelijk afknippen en lekker in de grond laten liggen, zou ik zeggen.
Je nieuwe XMVKas kabel dient wel minstens 50 cm diep ingegraven te worden.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #17
Topic gesloten, u hebt nog een topic meer lopen met dezelfde strekking.
Om het overzicht te bewaren niet een ander topic met dezelfde vraag beginnen a.u.b.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu