Contact geluiden doorlopende baken, nieuwe keuken

Sander02

  • #1
Van de keukenruimte waar ik een nieuwe keuken ga plaatsen, lopen de balken door naar de buren. Balken zijn 6,5*15 en daarop grenen latten. Zie afbeelding.
Deze ruimte is erg gehorig mbt contact geluid. De baken voel je trillen als de buren langs lopen.

Op deze vloer tot waar de keuken komt, wordt een lamelparket of massieve houtenvloer geplaatst (max 16 mm dacht ik). Uiteraard ook nog een ontkoppelende ondervloer.

Loont het de moeite en kosten om de grenen vloer nog op te stijven met osb, multiplex of gipsvezel platen? Die laatste met een dikte van 1 cm heeft waarschijnlijk meer massa dan 18mm osb, of vergis ik me? Voordeel van die andere 2 is mes en groef.

Het mag niet te dik worden, want dan moeten de aansluitende vertrekken te veel opgehoogd worden.

Onder de keukenkastjes kan ik uiteraard wel dikker gaan, raden jullie daar nog een ontkoppelingsmateriaal aan voor de keuken geluiden?
De keuken wordt geplaatst tegen een redelijk ontkoppelde voorzetwand (metal stuc, dubbel gips, stuclaag)

 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Kan je de balken niet geheel ontkoppelen van de buren?
 

Sander02

  • #3
Je bedoelt ondersteunen en doorzagen. Ja dat zou kunnen, maar twijfel daar toch een beetje over of ik dat zelf moet doen.. Er ligt wel een droge kruipruimte met zand onder. Dan zou ik stapels stenen eronder kunnen leggen of een balk op stenen. Dan moet ik wel goed controleren of het nieuwe uiteinde van dan dus de balken van de buren goed rusten op de scheidingsmuur. de Balken bij mij zichtbaar zijn maar iets van 2 meter. Smalle keukenruimte is het.
 

Sander02

  • #4
Iemand nog een antwoord op m'n vraag over materiaal massa en ontkoppeling keuken.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Een beetje geduld, niet alle vrijwilligers hier zijn nu direct online omdat jij haast hebt met je vraag.
 

Sander02

  • #6
Sorry, wilde even mijn oorspronkelijke vragen aanhalen voordat het alleen over de balken gaat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Een handige methode is een stevige balk, zoals de bestaande balken, langs de muur onder de bestaande balken te leggen, er is dan onderling verband en u hoeft niet zoveel poeren te maken, elke anderhalve meter is voldoende.
Daarna de bestaande balken met een motorkettingzaag doorzagen, de zaagsnede is dan iets groter en contact met de balken van de buren is niet meer mogelijk.
Bouwtechnisch levert dit normaal geen problemen op maar laat een bouwkundige even kijken voor u het uitvoert, dit voor de zekerheid.
Overleg ook even met de buren voor u begint.
 

Sander02

  • #8
Dank je, is dat overleg met de buren ook nodig omdat ze er mogelijk wat van kunnen merken/problemen van kunnen ondervinden?

Ik heb een dikke voorzetwand, waardoor het doorzagen van onderaf zou moeten plaatsvinden, anders kan ik de balken pas voorbij de voorzetwand afzagen. Das een beetje minder.

Zou die balk waarmee ik de balken ga ondersteunen, gewoon op een paar stapels met straat stenen kunnen?

Als ik kies voor de boel niet door te zagen, zou een laag gipsvezel platen ruimschoots vastgeschroeft met daarop een ondervloer en dan massief eiken a 14cm of lamelparket ook een flinke demping geven?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Of de buren er iets van ondervinden kan ik op afstand niet zien, vandaar ook mijn opmerking een bouwkundige even te laten kijken.

De voorzetwand maakt deel uit van de constructie dus er zal altijd wat contactgeluid zijn.
Hoe is de voorzetwand bevestigd aan de muur of staat hij los ?

De poeren moeten gemetseld worden, losse (straat)stenen kunnen verschuiven door trillingen.
Twee grindtegels op elkaar en een stuk balk kan ook prima, zorg voor een vaste ondergrond.

Alles wat massa geeft beperkt de trillingen.

Waarschijnlijk hoort de buurman geluiden van uw kant ook, misschien is hij bereid in het midden van de balken een ondersteunende balk te maken met poeren of houten balkjes, als u hetzelfde doet zal het geluid ongetwijfeld veel minder worden, er is dan veel meer stijfheid in de balklaag.
 

Sander02

  • #10
Voorzetwand staat los van muur en heeft bouwvilt tussen de contactpunten met de constructie. Aangezien die dus iets los van de muur staat, is het misschien mogelijk de vloerbalken in die tussenruimte van onderaf door te zagen, dan zou muur dus in ieder geval niet meer op de balken verbonden met de buren staan.

Je bedoelde toch dat het met grindtegels zonder metselwerk kan?

Mocht het balken verhaal afvallen, creëer ik dan genoeg massa met eerder genoemde constructie om aardig wat te dempen?
 

Pirke

  • #11
Nee. Het opstijven van de vloer geeft alleen maar meer geluid. Aangezien je een sterkere klankkast creert. Wat wel zou kunnen helpen (zei het beperkt) is het contact tussen balklaag en uw vloerplanken verminderen door daar stroken rubber/vilt tussen te leggen en ze dan weer terug te schroeven.
Het doorhalen van de balken die doorlopen naar de buren is de enige optie die dit probleem goed kan oplossen.

Dit lijkt ingewikkeld, maar is het (let op) waarschijnlijk niet.
Met een beetje mazzel is het fundament (traps gemetseld of een strook) breedt genoeg om er een dragende binnenmuur of een poertje (per balk) op te metselen.

De andere geopperde ideeën kunnen natuurlijk ook.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #12
Meer massa creëren in de vloer levert juist wel voordeel op, alles wat trilling tegenhoudt levert voordeel op.
De balken kunnen doorgezaagd worden voor de voorzetwand, doe dit van bovenaf want elektrische machines onder de vloer zijn gevaarlijk, en ook een motorkettingzaag dus.
Het gebruik van vilt of rubber helpt niet zo gek veel omdat er door de schroeven toch rechtstreeks contact met de balken is.
De planken goed vast schroeven met spaanplaatschroeven met gladde hals, daarmee worden de planken het beste tegen de balk getrokken.

 

Sander02

  • #13
Dank je weer Jan! Top!
Maar denk je dat het echt niet nadelig is om de balken voor de voorzetwand door te zagen.?

Kettingzaag waag ik me liever niet aan, of ik moet m'n klusman(professional) vragen. Mogelijk heeft hij nog wat anders. Anders maar met de handzaag en dan een stukje ertussen uit. Er van uitgaande dat het redelijk goed te zagen is met een goede zaag.

Goeie tip van dat type schroef. Ik heb het in een andere kamer met gewone schroeven gedaan. Moet de gladde hals langer zijn dan de bovenste plaat dikte?

Nog een beetje in dubio, balken zagen of vloer verstijven met fermacell 1 cm, ondervloer, denk ook 1 cm max en dan dus de eiken vloer erop.
Onder keuken zou zo'n 3 laags fermacell kunnen (hard, ontkoppel, hard).
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #14
Als jouw balken inderdaad doorlopen bij de buren kan je ze niet zomaar doorzagen.
De vloer gaat daar meer van doorbuigen.
(ook bij de buren)
 

Sander02

  • #15
Hoe kunnen de balken bij de buren dan meer gaan buigen? De uiteinden zitten in stenen muurtjes en in het midden(huischeiding) ook.

De balken onder mijn keuken zijn maar max 2 en halve meter, dus qua doorbuigen zal het wel meevallen. Idem bij de buren.

Kan me wel voorstellen dat het niet ideaal is als je balken doorzaagt voor de voorzetwand, dan staat dat hele gewicht op het uiteinde net voorbij het huisscheidingsmuurtje.
Dan zou daar dus een ondersteuning onder moeten plus vlak er naast voor de rest van de balk onder mijn huis.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
De balken zijn al ondersteund door de muur, op dat kleine stukje is dat meer dan voldoende.

U geeft aan dat de balken doorlopen, hebt u dat gecontroleerd door bij een balk een stukje uit de muur te hakken ?
Dit is een vraag voor de zekerheid.
Als de balken opgelegd zijn in de muur is doorzagen geen optie en veranderd de hele situatie.

Boertje125, bij een lengte van 2,5 meter en alle zware dingen langs de kant tot ongeveer 60 cm uit de wand lijkt met het geen probleem.
Ik heb al vermeld er voor de zekerheid een bouwkundige te laten kijken of het haalbaar is, die kan e.e.a. beter beoordelen dan iemand op afstand.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #17
Het feit dat de balken aan de andere kant meer gaat buigen als je er een balk op twee opleggingen van maakt is simpele mechanica.
 

Sander02

  • #18
Wat is zei van max 2 en halve meter was nog aan de ruimte kant. Keuken is nog geen 2 meter diep. Dus balken zijn heel kort onder mijn keuken.
Ik weet dat de balken doorlopen omdat in de tussenmuur boven 1 van de balken wat stenen missen zodat ik onder vloer buren kan kijken en deus de hele balk zie doorlopen.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #19
Ik weet dat simpele mechanica is maar de vraag is of het merkbaar is ? :wink:
Dat kan de bouwkundige mooi beoordelen.
 

Sander02

  • #20
Nog hartelijk bedankt allemaal.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu