Contactgeluid isolatie op houten vloer

Piepot

  • #1
Met de verbouwing van de bovenwoning van een oud herenhuis word ik geconfronteerd met een isolatie eis m.b.t. contactgeluid van 5 dB. Om te bepalen hoeveel geïsoleerd moest worden heeft een akkoestisch bureau metingen gedaan (-3 dB).

Alsdus moet het contact geluid 8 dB verbeteren, waarvoor dit bureau een betonnen vloer van 14 cm voorschrijft! Aangezien dit 100 kg/m² weegt moet ook onderliggende balkenlaag worden vervangen, hetgeen ik geen optie vind. Wat is een goed alternatief i.p.v. 14 cm beton? Alvast dank!

Aanvullende info:
- Ruimte betreft kamer en suitte van 15M lengte en 4M breed.
- Afwerkvloer wordt uiteindelijk een gietvloer (bijv. naam leverancier verwijderd, mod).
- Plafond isoleren van beneden verdieping is geen optie
- Tussen de draagbalken en de daaropliggende oude planken zit nu deels glaswol.
 

Roman

  • #2
Volgens de metingen zul je 8dB(A) moeten verliezen?

De 14 cm beton werkt zeker, maar hangt alsnog veel af van de muren etc.
Beton heeft een hoge dichtheid welke dus veel massa oplevert. Hierdoor zullen trillingen worden beperkt.
Maar je geeft zelf al aan, het gewicht moet worden opgevangen dmv (verstevigde) dragers.

Er zijn ondervloeren verkrijgbaar die volgens de nieuwe norm 10dB(A) garanderen, dat zijn uiteraard lab resultaten en in de praktijk niet haalbaar.
Wat je waarschijnlijk nodig hebt is een zwevende vloer oid. Waarschijnlijk ga je laminaat leggen(?) en daar zijn eisen aan gesteld (die 10dB) qua contact geluid (trillingen naar beneden)

Heb je resultaten van de metingen?
Hoe ziet je huidige vloer er uit? (in detail)
Hoe ziet het plafond van de onderburen eruit?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Piepot schreef:
Afwerkvloer wordt uiteindelijk een gietvloer
Daar zit de adder onder het gras, op dergelijke geluidsisolerende platen zul je (lijkt me) nooit een dergelijke gietvloer als afwerking kunnen leggen.
 

Piepot

  • #4
Wat betreft isolatie denken we nu aan kant en klare vloerelementen bestaande uit 2 lagen gips van 12,5 mm met daaronder een laag minerale wol van 20mm (samen 45mm en 34Kg/m2).

Deze zijn onderling overlappend te leggen en te schroeven waardoor volgens mij een prima zwevende vloer ontstaat hetgeen Roman hopelijk bedoelt. Deze komt dus rechtstreeks op de houten ondervloer welke direct op de draagbalken ligt.

Is het daarnaast een goed idee om de holle laag onder de houtenondervloer (ruimte ±20 cm tussen houten planken/ draagbalken en het oude rieten/stuc plafond van benedenbuurman) op te vullen met dikke glaswol o.i.d.? Hiermee hoop ik het klankast effect waar Roman elders over schreef tegen te gaan. Of zijn er betere materialen om dit klankast effect tegen te gaan?

Ten slotte ben ik nu door Kees enigszins bang gemaakt omdat de gietvloer die ik als afwerking wil wellicht dus niet op mijn vloerelementen zou kunnen?! Ze zullen er waarschijnlijk eerste een laagje tussen moeten doen, en daarnaast mogen ze niet tot aan de muur gieten want dan heeft mijns inziens de zwevende vloer geen nut meer, maar verder zie ik nog geen beren op de weg (of vloer)....of ben ik nu naief?

PS: Hoe de vloer er in detail uitziet zal ik vanavond eens op de foto zetten en online plaatsen zodat een beter advies te geven is.
 

Roman

  • #5
Een zwevende vloer door middel van wol met daarop 2lagen 1/2" gips is een van de vele oplossingen en prima uit te voeren.

2 lagen gips van 12,5mm (1/2") is ongeveer 20 kg/m². Daarop je groene platen/rol en dan je vloer.

De wol (of welke verend materiaal dan ook) zal optimaal werken wanneer deze ongeveer 10% is ingedrukt om als veer te gaan werken. Je zult dus moeten weten wat de veer kan dragen per m2 (in newton).
(als het teveel indrukt werkt de veer niet en is er dus geen ontkoppeling).

Holle ruimtes idd met wol bekleden (gewoon goedkope rol wol met een dichtheid van zo'n 40kg/m³).
 

Killdare

  • #6
Wat betreft de opvulling van de holle ruimtes moet je je eens informeren over cellulose-isolatie. Deze kan na aanbrengen van bouwpapier op de vloerbalken ingeblazen worden, of gewoon in plaatvorm 57 cm x 125 cm langs onder aangebracht worden.

Wijzelf hebben de houten vloeren in ons huis in Frankrijk met gelijkaardige panelen geïsoleerd doch op hout basis = minder akoestische isolatie waarde.
Dit gaf een meer dan behoorlijk resultaat, temeer omdat wij zelfs met een gewone planken vloer erop werken.

Hoop dat je hier wat aan hebt.

Groetjes
 

Roman

  • #7
Ik heb zelf geen ervaringen met de cellulose vlokken maar lijkt op zich ook een oplossing. De dichtheid varieert tot zo'n 50 kg/m³ wat ongeveer overeen komt met wol.

Voor in de holle ruimtes is dit prima, maar een vloer zou ik er niet op leggen.
Daar is het te zwak spul voor.
 

Killdare

  • #8
Hallo Roman,

Wat ik eigenlijk bedoelde was niet de vloer op de isolatie te leggen, maar van onderaf, de ruimte tussen de dragers op te vullen met cellulose vlokken.
Heeft als bijkomend voordeel dat de vloeren tevens warmte-geïsoleerd zijn.

Groetjes
 

Piepot

  • #9
Dank voor de tips Killdare en Roman.

Heb wat research gedaan naar die cellulose vlokken en lijken me een goede en makkelijke oplossing voor het opvullen. Vooral omdat dat spul alles opvult, terwijl wol me wat meer priegelen lijkt om echt alle holletjes en gaten op te vullen. Het lijkt er ook op dat je dat prima zelf kan doen.

Je kan blijkbaar de vlokken bestellen inclusief huur van een soort ´omgekeerde stofzuiger´. Nu nog hopen dat de onderlaag het gewicht kan houden... Onderlaag onder de draagbalken is namelijk de bovenkant van zo´n ouderwets rieten/gestucked plafond.

Wat betreft ondervloer hebben we besluit genomen om de klant en klare isolatie (wol/gips) vloerelementen te nemen (waarop uiteindelijk dan nog de gietvloer moet komen). Twijfel nog wel tussen 2 soorten: de één is 10 mm minerale wol + 20 mm gips. De ander is 20 mm minerale wol + 25 mm gips. Vraag me af of die dikkere nu veel beter het contactgeluid isoleert?
 

Roman

  • #10
Piepot schreef:
Heb wat research gedaan naar die cellulose vlokken en lijken me een goede en makkelijke oplossing voor het opvullen.
De vlokken lijken mij ook een prima oplossing. Je zult bij de leverancier moeten navragen wat het precies weegt (ik heb ze gezien van 50 kg/m³, en dat is dus zeer licht spul).
Als je het plafond niet vertrouwt, zul je moeten weten wat het dragend vermogen is per m². Hoewel ik me meer zorgen maak om doorbuiging van het plafond dan dat de hele zooi naar beneden komt.
Wat betreft ondervloer hebben we besluit genomen om de kant en klare isolatie (wol/gips) vloerelementen te nemen ... Twijfel nog wel tussen 2 soorten...
De dikte van de wol zal voor contact geluid niet veel uitmaken. Is meer in hoeverre deze "indrukt" (veert) wanneer er massa opkomt. Het is (nogmaals) belangrijk om te weten wat je te verwachten massa zal zijn (en een gietvloer zal niet licht van gewicht zijn ben ik bang). De specificaties van de kant en klare platen kun je bij je leverancier navragen. Wellicht kan deze je ook verder adviseren.
 

Killdare

  • #11
Hallo allemaal,

Normaal gezien kan het gewicht van deze isolatie geen enkel probleem vormen in jullie geval, want bij dak isolatie bijv. wordt op het daktimmerwerk gewoon bouwpapier (lijkt een beetje op Kraftpapier) geniet, alles afgetaped en wordt de cellulose tussen het regenscherm en bouwpapier of dampscherm geblazen.

Op zich niets moeilijks aan om zelf te doen, enkel een beetje zoeken of je genoeg materiaal erin "blaast", zodat alle kieren en gaten goed opgevuld raken en er overal min of meer dezelfde dichtheid verkregen wordt.

Groetjes Killdare
 

Piepot

  • #12
De dikte van de wol zal voor contact geluid niet veel uitmaken. Is meer in hoeverre deze "indrukt" (veert) wanneer er massa opkomt. Het is (nogmaals) belangrijk om te weten wat je te verwachten massa zal zijn (en een gietvloer zal niet licht van gewicht zijn ben ik bang).
begrijp ik goed dat als de massa van de verwachte gietvloer aan de hoge kant is ik beter de dikkere laag wol kan gebruiken? En wat is het nadeel als we wél voor de dikkere laag wol kiezen terwijl de massa die op de vloer komt toch niet zo zwaar is?
 

Roman

  • #13
Nee, belangrijk is wat de massa is en hoeveel druk de wol aankan mbt indrukken van materiaal. (N/mm²).

Als je een dikke wol hebt met lage dichtheid dan wordt deze ver ingedrukt en is het geen verend materiaal meer maar wordt het massa. Hierdoor verliest het de verende en dus ontkoppelende constructie.
Ook kan het zijn dat het te veel als veer werkt waardoor je vloer instabiel wordt (en dat voel je als je er op loopt).

Let wel, dit zijn niet de makkelijkste klussen. Wil je het goed hebben dan zul je moeten rekenen. Immers je wilt een ontkoppelende (verende) ondergrond.

Het is heel goed mogelijk met 10cm wol een juiste vloer te leggen, maar kan ook prima met 20cm. Nogmaals hangt van de dichtheid af en of het niet "te veel" veert. Laat je informeren bij de fabrikanten, met name materialen die voor vloeren worden gebruikt. Deze mensen weten daar alles over (mbt hun materiaal dan).

En meld ook zeker dat je een gietvloer gaat leggen, neem die specs allemaal mee in je calculatie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu