Constructief ontwerp vliering

Hanssie de klusser

  • #1
Wij hebben een volledig open zolder in een nieuwbouwwoning waar we 2 slaapkamers en een badkamer in willen maken, zie foto's. Alle nieuw te maken onderdelen zijn in groen weergegeven. Bovenop de kamers willen we een vliering maken (ca. 3 m lengte). Zoals in de laatste 2 foto's te zien is de oplegging van de vliering boven de deur een probleem. Ik heb hier de oppervlaktes rood gekleurd. De belasting kan niet via het kozijn naar beneden. De deur iets verder bij het dak vandaan verschuiven kan, maar hoeveel oplegging is dan benodigd? Het verschuiven van de deur resulteert wel in een nog kleinere badkamer. Heeft iemand hier een slimme oplossing voor?


 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
In theorie kan het met een overstek uitgevoerd worden. Zoals de blauwe balken in de tekening hieronder. Het is beter om het kozijn wel die paar cm op te schuiven zodat er een balk achterlangs past (geel). Evt. een kleinere deurmaat kiezen?

Bovenstaande oplossingen moeten wel zorgvuldig gemaakt worden, er komen wat andere krachten op dan normaal (ook trekkrachten bv.)
 

Patnl

  • #3
Afhankelijk van de kapconstructie is het misschien ook mogelijk om de overspanning in de breedte te maken.
Voordeel is veel kortere balken en dus minder hoog. Je moet wel eerst een oplegging aan de kap bevestigen. Het is wel zaak om daar even door een vakman naar te laten kijken. Je wil niet dat de vloer naar beneden komt omdat hij in een binnenplaat van 3mm is bevestigd.
In veel nieuwbouwwoningen is de vliering (indien aanwezig) op deze wijze aangebracht.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
4
9
13

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu