Constructieberekening garagedak

Meldeklusser

  • #1
Beste klussers,
Wie kan ons helpen met het volgende:
Op het platte dak van onze garage willen wij een dakterras maken en dit voorzien van Bangkirai vlonderplanken. Kunnen jullie ons informeren of de constructie dit kan dragen, of hoe wij dit kunnen berekenen?

Het dak wordt ondersteund door houten balken 70x 200mm, die ca 60cm van elkaar verwijderd liggen. De totale overspanning is ca. 4,40 meter. De balken rusten aan weers zijden op de stenen muren. Het betreft een garage gebouwd in de jaren '30.

De vlonderplanken die wij hierop willen leggen zijn ca 22mm dik (dit waren de dunste die wij hebben kunnen vinden). Hier komen de onderliggers nog bij op een afstand van ca 60 cm.

Voorheen heeft er grind (ballast) op gelegen. Even zoeken op google leert dat het soortelijk gewicht van Bangkirai lager is dan dat van grind, dus onze eerste gedachte is dat dit zou moeten lukken, al zou het abslouut niet zo eenvoudig zijn. Graag jullie advies.

Groeten Mel de klusser
 

Tiho

  • #2
Dat kun je zelf met de balkenschuif doen.

Dak met ballast staat 70x220, voor een vloer 70x245.

Maar een normale vloer staan ook kasten tafels enz op.
 

Meldeklusser

  • #3
Dank voor de snelle reactie. Ik had hier al op gekeken, maar snap niet wat er wordt bedoeld met 'dak met ballast'.

Als wij Bangkirai vlonderplanken op het dak leggen is het dan meer of minder gewicht dan waarmee gerekend wordt in de optie 'dak met ballast'? Of zie ik nog andere dingen over het hoofd?

Als er 70x220 uitkomt, zou het niet mogelijk zijn; onze balken zijn 70x200. Zit hier nog een marge in?

Groet,
 

Tiho

  • #4
Dak met ballast is een dak met grind. De bankirai is dan minder gewicht lijkt me.

Je maakt er nu meer een vloer van.
 

Meldeklusser

  • #5
Het was ook mijn gedachte dat Bangkirai lichter is dan grind. Je opmerking dat het nu meer een 'vloer' wordt kan ik niet plaatsen, want daar heb ik immers grotere balken voor nodig...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Voorheen heeft er grind (ballast) op gelegen.
Dat geeft aan dat de balken, ook volgens de berekening, meer dan zwaar genoeg zijn om er bangkirai vlonders op te leggen, grind is immers veel zwaarder.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Tja, dat het dak het hout kan dragen is wel duidelijk. Maar er zijn meer belastingen; een dakterras wordt zwaarder uitgerekend dan een normaal dak. Je hebt voor deze wijziging ook een vergunning nodig, en daar hoort een constructieberekening bij. Dat is iets meer dan een uitdraai van de balkenschuif ;)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu