Condens lekkage garagedak

Skjalling

  • #1
Hallo allemaal,

Ruim een jaar geleden kochten mijn vrouw en ik onze woning. Tijdens de verbouwing zag ik in de garage waterdruppels uit het gipsplafond druppelen. Nadat ik een gedeelte van het plafond had verwijderd, zag ik dat de dakplaten zeiknat en gedeeltelijk verrot waren. Tijdens de pinksterdagen heb ik al het dakleer verwijderd en de verrotte platen vernieuwd. Sta ik net in de garage zie ik alweer dat alles zeik nat is en er zit schimmel aan de nieuwe platen. Je ziet ook van die typische condens druppels. De garage zit aan de woning vast, het voorste gedeelte -+ 2 meter zit aan de woning vast en de achterste 5 meter zit aan de uitbouw vast. Het is weer nat aan het voorste gedeelte, dus waar hij aan de.woning vast zit. Aan de afvoer (die binnendoor loopt) en aan een ontluchting zie je de condens druppels zitten. Ik weet mij even geen raad meer. Dus elk advies of idee is welkom

Met vriendelijke groet Michel
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Opbouw van het dak?
Isolatie aanwezig?
 

Skjalling

  • #3
Het is een normaal platdak, houten constructie platen met daarop geminimaliseerde dakbedekking.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #4
Dus geen isolatie? Dan heb je last van condens, dus meer ventileren.
Wat voor soort houten platen?
 

Skjalling

  • #5
Het zijn osb constructie platen. Het vreemde vindt ik dat het alleen aan de kant is waar hij aan de woning muur vast zit. Maar dan wel tot 1,5 meter de garage breedte in het hout nat is. Precies dezelfde situatie als voor de reparatie. Ik zou een extra ontluchting op die plek op het dak kunnen branden, misschien dat dat werkt. De andere doorvoer is voor de ontluchting van het toilet.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #6
Of je hebt een lek, komt vaker voor als het gevroren heeft.
 

Skjalling

  • #7
Enig idee welke vakman ik kan laten komen om mij te adviseren?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
De warmtestroom vanuit de woning trekt naar de koude dakvloer en kan zo vocht aan de onderzijde van het dak laten condenseren.
Voordat je verder gaat kan je ook de temperatuur en de luchtvochtigheid meten.
 

Skjalling

  • #9
Ik heb eens goed gekeken en zie zelf niet zo goed hoe de warmte vanuit de woning de garage in stroomt. Niet dat ik zeg dat dat het niet is, alleen zie ik zelf niet hoe. Vandaag het dak op geweest en die was gewoon dicht, geen lekkage gevonden. Wel zag ik dat de onderzijde van het lood in het water kwam, toen ik het lood omhoog haalde zag ik dat het water had opgezogen. Het lood heb ik ingekort. Maar ik denk niet dat hiermee het probleem is verholpen. Daar is het oppervlak wat nat is te groot voor.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #10
Lekkage zal je zomaar niet vinden. Dat zou je alleen kunnen opsporen bij drogend weer.
Op een aardige dag, liefst met wat zon, maak je het dak droog. Strippen en dweilen en het absoluut droog worden laat je de natuur doen. Goed kijken waar er natte plekjes te zien blijven, deze droog maken en afwachten op ze weer nat worden eventueel weer droog maken en daarna kijken of dat iets zou kunnen zijn.

Warmtestraling. Binnen is het 22 gr. Die warmte straalt naar buiten verwarmd de lucht en deze stijgt op naar het dak.
Tegen wat voor een muur staat de aanbouw.

Bij het lood hoe hoog is daar de opstand van je dak. Is dit de hoge of de lage kant van het dak. Dus waar zit de afvoer.

Dus voor je verder gaat..........
 

Skjalling

  • #11
Stukje verduidelijking over mijn kennis van platte daken. Ik ben voorheen dakdekker geweest en deed onder andere de service. Nu is het alweer wat jaartjes geleden, dus alles weet ik er ook niet meer van. Maar ik kon duidelijk zien dat er geen sprake was van lekkage aan het dak. Het lood wat te laag zat, was aan de laagste kant van het dak de opstand is daar zo'n 20 cm ik heb het lood met nog geen 5 cm ingekort waardoor het nou mooi boven water blijft.

De garage staat aan tegen een spouwmuur, aan de andere kant van de spouwmuur zit het toilet en de keuken.

De enige plekken van de muur die open zijn, zijn de locaties waar de balken in de muur zitten en waar de ontluchting van de wc de garage in komt. Deze is met een slang aan een dakdoorvoer vast gemaakt.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
De doorvoer op je dak is van het type wel of niet geisoleerd.
Lees ik het goed, de balken liggen in de muur, voorheen het buitenblad, en er kan nog lucht uit de spouw in de garage komen.
Nogmaals. Ik zou de temperatuur en de luchtvochtigheid meten.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #13
Is de garage tegelijk met de woning gebouwd, of is dit later gedaan?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu