Lekkend garagedak door scheur in loodslab

Emilio642

  • #1
Beste mede forumbezoekers,

Ik heb sinds deze week oa een flinke lekkage in het platte dak van mijn garage tegen de huismuur. Op het garagedak in de buurt van het doorlekken zit een scheur in het lood onderin de huismuur, waar de garage tegenaan is gebouwd. Het water wat buiten en ook (wat ik heb begrepen) na evt doorslag in de spouw vanaf deze muur naar beneden loopt, wordt op de loodslab opgevangen, maar kan nu door de scheur naar beneden de garage in ipv naar buiten het garagedak op.

Het is op het eerste gezicht niet goed te zien hoever de scheur naar binnen doorloopt.

Uit eerdere postings heb ik begrepen dat loodvervanging steeds de beste oplossing is. In mijn geval is er al een dakdekker bij geweest, die hetzelfde meldde. Hij vertelde daarbij dat de muur een stuk moet worden uitgebroken om de nieuwe loodslab goed te kunnen plaatsen en in de spouw omhoog te buigen.

We hebben samen ook vastgesteld dat een aantal voegen in deze muur dringend aan vervanging toe is. De muur staat pal op het ZW en heeft dus veel last van weersinvloeden.

Moet ik wellicht een aannemer inschakelen voor vernieuwing vd voegen, loodvervanging en evt impregneren van de muur?

En is er dan voor de korte termijn wellicht een oplossing voor het dichten van de scheur, bijv via het in eerdere postings genoemde middel "Lek Dicht" (fabrikant onbekend, want was verwijderd), of via dichtsolderen vd scheur??

Wat raden jullie mij aan om te doen??

Alvast bedankt voor jullie reactie en tips.

Emile

NB
Ik zal later deze week een paar foto's maken en posten ter verduidelijking.

NB2
Helemaal bovenin meld ik oa een lekkage in het garagedak. Er komt ook nog water door de schoorsteen naar beneden de open haard in (buiten het rookkanaal). Maar daarover wellicht in een andere posting meer.
 

Fiesiekus

  • #2
Als noodoplossing kan je, als je een extra stukje lood hebt liggen, dat misschien achter de scheur stoppen en fixeren met dakdekkers- of shellkit?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Zo te lezen vermoed ik dat het lood vervangen moet worden, scheuren in het lood en lekkage bij een schoorsteen duidt vrijwel altijd op uitgezakt en/of kapot lood.
Een aannemer of bouwkundige kan alle loodaansluitingen controleren en advies hierover en over de voegkwaliteit geven.
 

Emilio642

  • #4
Alvast bedankt voor de reacties en tips.

Bij deze nog de beloofde foto's

... (1 en 2) van de scheur in het lood, welke waarschijnlijk de oorzaak is van de lekkage in de garage. Er is bij de scheur een stukje van de voeg weg. Helaas is niet zichtbaar hoever de scheur in de muur doorloopt.

... (3 en 4) van het zijraam, pakweg 1m boven de scheur in de loodslab. Met name op foto 3 is te zien dat in de vensterbank de voegen slecht zijn.






Tot zover de lekkage in het garagedak.

Vanwege de lekkage in de open haard (langs het rookkanaal) zie ook de volgende foto's van de schoorsteen. Pakweg 6 jaar geleden heb ik na een eerdere lekkage langs het rookkanaal rond de hele schoorsteen de voeg boven de loodslab dichtgekit. De kit ziet er nog steeds goed uit (niet uitgedroogd oid).

De theorie voor de huidige lekkage (volgens de dakdekker) is dat het water na doorslag niet meer langs de loodslab naar buiten zou kunnen, omdat de kit te goed zou afsluiten. De zijmuur is na de bouw 13 jaar geleden overigens niet meer geimpregneerd.






Naast de tips voor volledige vervanging van de loodslab ben ik ook getipt om de scheur in het lood (niet al te breed) te repareren en de muur te laten impregneren, zodat de waterdoorslag de komende jaren sowieso weer minimaal is.

Ik ben weer benieuwd naar jullie tips.
 

Fiesiekus

  • #5
Wat is dat witte spul dat in de stootvoegen is gezet?

Overigens zou ik ook de voegen tussen de waterslagtegels goed dichten. Met kit of met cement.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Jan schreef:
Een aannemer of bouwkundige kan alle loodaansluitingen controleren en advies hierover en over de voegkwaliteit geven.
Van afstand is dit niet te beoordelen, er is niet zomaar een oorzaak aan te wijzen, in het wilde weg iets roepen heeft geen enkele zin.
 

Chathanky

  • #7
Over de aangebouwde garage:

Is de loodslab doorgezet tot aan de spouw? Als dit niet zo is en het lood zit enkel in de voeg zal dit aanleiding kunnen geven van de lekkage.
Is de lekkage alleen ter hoogte van de breuk in het lood? Zo ja dan zit enkel hier het probleem.

Verdacht is dat er geen open stootvoegen zijn boven het lood.

Aangezien de meerdere problemen is het verstandig zoals aangeven om er een bouwtechnisch persoon er na te laten kijken. Een dakdekker (met alle respect) zal meer weten van daken dan bouwtechnische aspecten.
Er zullen best dakdekkers zijn die een brede kennis hebben maar ga daar niet klakkeloos van uit.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu