Constructie van een bar

Thomas dk

  • #1
Beste klussers,

Voor de inrichting van ons nieuw clublokaal (tafeltennisclub) zouden we graag een bar met stock ineenflansen. Ik sta in voor het ontwerp hiervan maar ik zit met enkele technische aspecten waar ik zelf niet genoeg over weet.
Het barmeubel (den toog dus) (zie 3d-simulatie en plannen) zou geplaatst worden in een volume dat men kan beschouwen als een "lege doos" incl. plafond met ingebouwde spots. In aanzicht zou dit moeten resulteren in een kader van 10 cm rondom waarbinnen je de bar ziet.
En daar zit nu net het heikele punt: ik zou de balken voor het plafond zo laag mogelijk willen houden (liefst ca. 10 cm; kepers?) maar ik zit in de langste richting met een overspanning van 5.20 meter en in de kortste richting met een overspanning van 3.25 meter.

Zouden kepers met boven- en onderaan een multiplexplaten ertegen kunnen doorgaan voor een "sandwich-paneel"?
En verder: volstaan ook kepers met multiplexplaten (keperwanden dus) ertegenaan als verticale dragers van dit plafond?

Graag advies



 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Wie van de barzitters weet hier iets over te zeggen ?
 

Thomas dk

  • #3
Hmmmm,

Blijkbaar maar weinig reacties.

Gezien de haast die erachter zit, overweeg ik om het dak van de bar uit te voeren als "een houten roostering voor een verdiepingsvloer." (daar heb ik gebruikstabellen over)
Het dak is weliswaar niet betreedbaar maar zo blijft het mogelijk om er zaken op te plaatsen (bv. speakers voor een geluidsinstallatie). Maar zelfs in dat geval zal het plafond allicht overgedimensioneerd blijven.

Toch nog reacties op de valreep?
Die zijn altijd welkom!
 

Gerrit

  • #4
Haast? Kun je je zolang niet behelpen met kratjes? :mrgreen:
 

Koen_vdg

  • #5
Hmm...

De draagkracht van je kepers is niet het probleem. Je plafond zal niet naar beneden komen...
Maar als je vooraan enkel een kader wil EN je moet 5 meter overspannen, dan zullen je kepers gaan doorbuigen (na verloop van tijd), zeker als je ook nog spullen op het "dak" gaat neerzetten.
Dit is uiteraard niet zo'n fraai zicht.

Je zou lichtmetalen profielen kunnen gebruiken ipv kepers, dat zal je plafond een stuk lichter maken, maar ook hier is 5 meter overbruggen niet zonder risico op doorbuigen.

Indien je bijv. op je bar (die toch redelijk vooraan staat in je constructie) nog een steun kan voorzien in de midden overspanning gehalveerd tot zo'n 2,5 meter) ben je uit de problemen.
Je kan deze steun estetisch verwerking in je bar (bijv. koperen staander van zo'n 5 cm bij retro look, of I profiel in ijzer bij modernistisch, of alu of hout).
 

Thomas dk

  • #6
Bedankt voor de reacties,

Er is inderdaad wel wat haast bij want over enkele weken begint het tafeltennisseizoen (competitie) en zonder bar....geen aftersport en zonder aftersport geen inkomsten....

Wat het halveren van de overspanning betreft, dat zou ik vanuit esthetisch oogpunt liever vermijden. Ik kan jullie wel meegeven dat de overspanning in de langste richting intussen gereduceerd is tot 4.50 meter.

Zijn in dat geval lichtmetalen profielen al aannemelijker?
En verder: door balken van 18 x 7 cm te gebruiken ipv kepers (9 x 7 cm), wordt daarmee ook de doorbuiging niet verminderd? (door grotere hoogte van de balk dus) In die laatste optie is de kader rondom de bar dan echter niet overal even breed.
Mijn "favoriete oplossing" lijkt me dus die lichtmetalen profielen. Maar om welke (hoek)profielen zou het hier dan moeten gaan? (afmeting en dikte?) En hoe worden die het best bevestigd op de keperwandenconstructie?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Wanneer u haast hebt is het misschien beter een bouwkundige in te schakelen, van achter een pc is zoiets moeilijk te adviseren.
Stel dat het een paar cent kost dan hebt u het zo terugverdiend doordat de bar op tijd open is voor het begin van de competitie.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu