Constructie over traphek/trapgat voor CV ketel

AljenH

 • #1
Hallo,
In ons net gekochte huis hangt de CV ketel op een onhandige plek qua onderhoud.De onderhoudsmonteur geeft aan dat ze er beter en veiliger bij moeten kunnen komen. Zie foto.
Nu had ik zelf bedacht om een dikke balk in de muur te bevestigen, waardoor er een houten plaat op het traphekwerk en de balk geplaatst kan worden, wanneer dat nodig is. Het liefst in 2 delen zodat het ook een beetje hanteerbaar is. Wat latjes eronder zodat ze precies op hun plek vallen aan de binnenzijde van de railing.
Het hekwerk is 92 cm diep en 234cm breed.
Graag zou ik wat advies willen ontvangen over de dikte van de plaat (en welk type) en of dit wel een goeie oplossing is. Misschien toch met balken eronder, of wellicht is er een slimmere oplossing?
De plaat-constructie om de ketel heen staat in de planning om vervangen te worden dus daar hoeft geen rekening mee gehouden te worden.

Image from iOS (1).jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • BertPleizier

  • #3
  Paar balken dwars door het hek steken van links naar rechts en daarna een plaat er op. Uiteraard geen hardboard of MDF plaatje maar minimaal 18 mm multiplex of underlayment / OSB.
   

  Haemmertime

  Vaste beantwoorder
  • #4
  Ik vraag mij wel af wat de beweegredenen zijn om een ketel op zo'n dubieuze plek te hangen, of zie ik wat over het hoofd?
   

  Walker

  Specialist Deuren en Kozijnen
  • #5
  Een poging om ruimte te besparen? In ieder geval niet geïnstalleerd door een vakman, want die had nooit voor een onbereikbare plek gekozen.
   

  BertPleizier

  • #6
  Mee eens, tenzij er iets stevigs gemaakt is dat je snel kunt plaatsen om er veilig en verantwoord bij te komen. Dan kun je een CV-ketel daar m.i. prima plaatsen. Maar dat is hier dus niet het geval.
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #7
  Ik ken onderhouds bedrijven w.o. grote jongens die geen onderhoud verrichten aan ketels die boven een trapgat hangen.
  En terecht vind ik.
   

  Jackd

  • #8
  Met balken door het hekwerk zoals in het andere topic wordt een vluchtweg, mogelijk de enige vluchtweg afgesloten, dat zou voor mij een groter no-go zijn dan een lastige werkpositie.
  Behalve gevaarlijk, ook lastig om even een onderdeel uit de bus te halen.
  De basis van dat idee is goed, alleen vind ik dat er een luik in hoort, zoals bij een steiger platform
   

  Krunnie

  Specialist Elektra
  • #9
  Bij mij hangt de elektrische boiler op zo'n plek.

  Onder de boiler zijn enkele stokeinden in de muur gedraaid met een vleugelmoer erop. Aan de stokeinden kan met een oog een balk worden gehangen dat aan de andere kant tussen de spijlen van het hekwerk steekt. Plaat erop en er is een platform om op te werken.

  Een elektrische boiler heeft uiteraard wat minder periodiek onderhoud nodig dan een CV ketel en daarvoor voldoet het.

  plateau.jpg
   

  AljenH

  • #10
  Dank voor alle antwoorden!
  De ketel is inderdaad niet op een handige plek opgehangen. Ik vermoed dat ze m daar naartoe verplaatst hebben zodat op de oude plek een wasmachine kan staan. De ketel even verplaatsen wil ik liever niet aan beginnen.
  En idd, de grotere partijen willen er geen onderhoud aan doen op deze manier, volgens het lokale onderhoudsbedrijf waar ik nu bij zit. Deze lokale partij wil best onderhoud doen, als er maar een stevig platform gemaakt wordt zodat ze erbij kunnen.
  Ik ontkom eigenlijk niet aan balken plaatsen vermoed ik. Ik zou ze liever bovenop het hekwerk plaatsen zodat er ook geen werktrap meer nodig is EN je nog van het trapgat gebruik kunt maken.
  Maar dat is misschien wel weer wat schuifgevoeliger.
  Met 92 cm diep heb ik aan 3 balken wel genoeg, 38*140mm lijkt me voldoende en dan 18mm underlayment eroverheen.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #11
  Bovenrand van het hekwerk is hiervoor niet geschikt.
  Het kan vertekening van de foto zijn, maar moet de monteur dan niet op z'n knieën werken als het platform op het hek ligt? Je gaat dan nog 16 cm omhoog.
   

  Jackd

  • #12
  In de openingspost gaat het over een balk tegen de muur? Bedoel je dan de balk over de lengte, zodat de platen over de breedte komen?
  Dan zijn er ook geen dikke balken e.d. nodig, een dikke plaat is dan genoeg. In meerdere delen zodat als er iets gebeurt iemand er met één hand eentje uit kan tillen.

  Anders één lange dikke balk (140 is meer dan genoeg) langs de leuning tussen de spijlen hangen. Bijvoorbeeld door 2 grote meubelhoeken (hoekverbinder) op de kopse kanten te schroeven, dan zit die mooi opgesloten.
  Bovenkant balk op gelijke hoogte als de vloer. Meerdere platen van ongeveer 0,5 x 1 meter naast elkaar, met kleine balkjes eronder zodat het niet van de grote balk af kan schuiven.
   

  AljenH

  • #13
  Tijdje geleden; corona, thuiswerken, kinderen, etc gooien de klusplanning nogal in de war. Op basis van eerdere antwoorden en wat eigen puzzelwerk is dit het nieuwe plan:
  - 2 balken van 44* 94mm in de lengte over het trapgat. Liefst met de hierbovengenoemde meubelhoeken op de kopse kanten zodat ze mooi op gelijke hoogte hangen met de vloer.
  - hier platen underlayment overheen. 18mm dik, met latjes eronder om zodat ze op hun plek blijven zitten.

  Ik heb een iets andere maat van de balken gekozen nu omdat dat wellicht wat makkelijker te hanteren is. Is dit nog stevig genoeg? Hoeft ook maar 1 persoon op te staan.
  Die meubelhoeken, zitten daar nog eisen aan? Als ik het goed begrijp hangt dan eigenlijk een hele balk aan deze hoeken.

  Ik hoor graag jullie meningen, dan kan ik daadwerkelijk deze constructie gaan opzetten!
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu