Werken in het trapgat

HAJ

 • #1
Beste forumleden,
Binnenkort staat een renovatie van de zolder op het programma. Onderdeel van deze renovatie betreft schilderen en het plaatsen van gipsplaten.

Er zal in het trapgat gewerkt moeten gaan worden. Om hiervoor veilige onstandigheden te creëren, zijn we voornemens tussen de spijlen (zie bijgevoegde foto) stevige balken te plaatsen. Over deze balken komt een laag underlayment. Op deze constructie zullen tijdelijk maximaal 1 a 2 personen staan.

De situatie ter plaatse:


Rest mij een paar vragen:
A. De balk is qua breedte kleiner dan de ruimte tussen de spijlen. Bestaat er kans (ondanks het vastschroeven van de underlayment op de balken) dat deze balken gaan kantelen?

B. Zoals gezegd willen wij de underlayment bevestigen aan de balken. Nu zal de constructie regelmatig uit elkaar moeten worden gehaald. Ook voor komende jaren wil ik de constructie op deze plek gebruiken (bijvoorbeeld voor het schilderen van het raam in het trapgat). Welke mogelijkheden zijn er om dusdanige bevestigingen te maken die keer op keer kunnen worden gebruikt? Continu schroeven direct in het hout boren lijkt me niet echt bevorderlijk. Bestaan er niet iets van pluggen met schroefdraad, waarbij ik deze in de balk kan bevestigen?

C. Zijn er nog zaken wat betreft deze constructie die ik over het hoofd zie?

Alvast dank voor het meedenken!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • BertPleizier

  • #2
  Hoe komen de balken te lopen? Waar steunen ze op bij / in het trapgat?
   

  HAJ

  • #3
  De balken zullen komen te lopen in de lengterichting (van stijl naar spijl) en zullen steunen op de vloer, aangezien de lengte van de balk langer is dan de overspanning.

  Er wordt om en om een balk gelegd. De dikte van de balk is berekend met de 'balkenschuif'.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Dat wordt een prima werkplateautje als ik het zo lees. Wel een beetje zwaar. Je kan het een stuk lichter houden. De balkenschuif is bedoeld voor vloeren, en is best zwaar voor deze toepassing. Een paar 2x3tjes zijn al voldoende.

  Als je de balkjester plaatse van de spijlen iets breder maakt met een klos, kunnen ze niet kantelen. Maak een lip achter de lat op de vloer haken zodat ze niet weg kunnen schuiven én op de vloer zelf steunen.

  Vastzetten van het underlayment op de balkjes kan bv. met een rampamoer.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
  Bij 2 meter overspanning, van links naar rechts, toch minimaal een 46x96 gebruiken.
   

  HAJ

  • #6
  Dank voor jullie reacties. De balken zijn inderdaad relatief zwaar en daardoor zeer op hun klus berekend.

  @IJkenhout: ik liep zelf ook al het het idee een lip te maken op de balken zodat deze niet schuiven. Enig idee hoe ik dit zou kunnen construeren op een manier dat de "lip" aan het einde van de dag makkelijk kan worden verwijderd/ingeschoven?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #7
  De lip kan je gewoon in de balk zagen. De balken pak je zo tussen de stijlen van het hek vandaan.
   

  Boertje125

  Vaste Beantwoorder
  • #8
  Persoonlijk zou ik de balkjes op het uiteinde koppelen met een balkje in de andere richting.

  dan hoeft je de platen niet vast te schroeven
   

  HAJ

  • #9
  Dank voor jullie reacties en meedenken. Uiteindelijk is de constructie nog licht aangepast. Ter voorkoming van het kantelen van de balken heb ik aan beide uiteinden haaks een balk op de 4 balken geplaatst met daarin 4 inkepingen (taps toelopend). Hierdoor staan de balken extra stevig en is de constructie eenvoudig te (de)monteren.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #10
  Klinkt ook prima. Kan je een paar foto's plaatsen? Nuttig voor anderen die ook zoiets willen maken.
   

  HAJ

  • #11
  Nu pas in staat foto's te plaatsen, maar hierbij. Underlayment wil ik nog wel iets breder maken, zodat een groter werkoppervlakte kan worden gerealiseerd.

  20200705_110213.jpg 20200705_110205.jpg 20200705_110159.jpg 20200705_110144.jpg 20200705_110129.jpg
   
  • Like
  Waarderingen: IJkenhout en Krunnie

  BertPleizier

  • #12
  Dat ziet er stevig uit! Mooie en veilige oplossing.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu