Constructie berekening houten vloer

Sebastiaan1982

  • #1
Beste klussers,

Ik wil een houten vloer maken waar nogal een groot gewicht op moet kunnen staan. het totale gewicht wat de vloer moet kunnen dragen zal ongeveer 5000kg zijn. de vloer wordt ongeveer 5,9x2.4 meter.
Ik zat zelf te denken aan een constructie van vuren houtenbalken van 50x100 (ook als staanders) en deze met een onderliggende afstand van ongeveer 40cm te plaatsen. de hele vloer word afgewerkt met OBS platen van 18mm dik.

de vloer hoeft niet te voldoen aan een NEN norm, maar het moet wel stevig genoeg zijn.

Kan iemand mij misschien vertellen of de constructie die ik in mijn hoofd heb stevig genoeg is

Alvast bedankt

Sebastiaan
Sebastiaan1982
Ik Bouw en Verbouw


Berichten: 2
Geregistreerd: za mei 19, 2012 1:12 pm
 

Ralph

  • #2
Ik durf het bijna niet te vragen, maar...........wat weegt 5000kg dan dat daar op moet staan?

Op voorhand, 5 x 10 balkjes gaat em niet worden.
Ik denk dat als dat verzekeringstechnisch ook afgedekt moet worden dat je aan een constructeur moet denken. Maar dat vooralsnog even terzijde.
 

Millew

  • #3
Totaal 5000 kg op een vloer van 14 m2 is niet zo heel veel als je dat terugrekent naar een belasting per m2.
Maar uit de vraag maak ik op dat die 5000 kg plaatselijk op de vloer komt en dan heeft TS veel te weinig informatie opgegeven om iets te kunnen berekenen. Dan moet de plaats en de afmetingen van de belasting bekend zijn.
Ook moet bekend zijn waar de staanders komen. Alleen aan de randen van de vloer of ook er tussenin?
Hoe hoog worden de staanders i.v.m. knikgevaar en stabiliteit?
 

Ralph

  • #4
Nou........als je rekent dat gemiddelde houten vloeren doorgerekend worden voor 175 kg/m2 dan is dit een 100% overbelasting hoor.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dit soort constructie berekeningen kunnen niet op afstand worden gemaakt, daar hebt u een constructeur voor nodig die ter plaatste de situatie kan beoordelen.
 

Millew

  • #6
Meestal werken constructeurs gewoon vanaf tekening. Hoe moet dat anders bij nieuwbouw? Dan is er nog niets te zien.

Maar het moet wel duidelijk zijn wat de bedoeling is: hoe gaat de constructie er uit zien, wat zijn de belastingen, waar wordt het voor gebruikt enz..
En zoals de vraag nu gesteld wordt, is dat totaal niet duidelijk.

@Ralph:
Dat is voor een woonhuis. Voor een bedrijfsgebouw is 350 kg/m2 niet extreem.
 

Sebastiaan1982

  • #7
Hallo,

Bedankt voor alle reacties. ik lees dat wat ik heb omschreven een beetje vaag is. een kleine uitleg van wat ik van plan ben is wel op zijn plaats.

Ik wil een tijdelijke vloer in een zeecontainer maken zodat ik extra spullen in kan vervoeren. de goederen hebben een maximale stapelhoogte van ongeveer 1.2 meter en met een extra vloer heb ik bijna 2 keer zoveel capaciteit in de zeecontainer. maar vanwege de maatvoering in de container is de ruimte die ik heb voor een constructie erg beperkt. de door mij genoemde 5000kg is aan de ruime kant maar de omstandigheden zijn niet ideaal.
ik heb even in paint een plaatje gemaakt van hoe in de constuctie in mijn hoofd heb misschien is het zo wat duidelijker het is de bedoeling dat dit elke 40cm komt te staan

 

Millew

  • #8
Nu wordt het een stuk duidelijker.
Het zou kunnen, zoals je voorstelt, maar dan heb je een nogal lage veiligheid op de sterkte. Het hangt er ook van af wat voor een houtkwaliteit je gebruikt.
De buigspanning zit op 12 N/mm2. Gewoon vurenhout sterkteklasse C14 heeft een representatieve buigsterkte van 14 N/mm2. Dus heb je eigenlijk onvoldoende veiligheid. Vooral ook omdat je ook rekening moet houden met eventuele schokken door het rijden.
Ook de doorbuiging is met 18 mm vrij hoog.

Om het iets beter te maken kan je twee dingen doen: hogere balken of een zeer goede kwaliteit constructiehout nemen. Bij sterkteklasse C24 heb je voldoende veiligheid qua sterkte en de doorbuiging wordt ook een iets gunstiger, namelijk 12 mm.

Met balken van 140x50 wordt de buigspanning 6 N/mm2 en de doorbuiging bij gebruik van hout met sterkteklasse C14 wordt dan ca. 7 mm.

Wat betreft de staanders is 50x50 mm voldoende, ook bij hout met sterkteklasse C14 .

Wat betreft de algehele stabiliteit zou je op elk van de hoeken van de vloer tussen twee staanders een verstijvingsschot of kruislings schoren kunnen zetten, zodat de hele vloer bij open deur niet naar buiten kan klappen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Mag of kan je een hoeklijn aan de wanden van die container bevestigen.
Zwaardere balkdragers zou ook moeten kunnen.
 

Tiho

  • #10
Dan heb je a kans op lekkage en b is hij daarna slecht verkoopbaar. Als hij nu al niet gehuurd is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu