PIR + Spano vloerplaten op houten constructievloer, hoe?

Fidelity

  • #1
Ik wil graag in onze toekomstige huiskamer in jaren '40 woning de vloer gaan isoleren. De vloer bestaat uit houten balken met daarop een houten latjes vloer (soort parket achtig, ligt er al sinds de jaren '40 vermoed ik).

Mijn vermoeden is dat de vloer van boven naar onder als volgt is opgebouwd:
- Parket achtige houten latjes vloer
- Underlayment/OSB (denk ik)
- Houten balken

Er is geen kruipruimte aanwezig. Voor zover ik heb kunnen zien zijn er wel ventilatieroosters om onder het huis te ventileren.

Ik wil sowieso eerst een deel van de houten latjes vloer omhoog halen om de houten constructie-balken te controleren. Daarna wil ik hier overheen PIR + Spano vloerplaten plaatsen. Hierover is op internet alleen nog niet veel informatie te vinden, daarom wat vragen aan de experts:

- Kan ik deze PIR + Spano platen direct op de houten latjes vloer plaatsen? Of is het beter de oude vloer te verwijderen en op de underlayment te plaatsen?

- Moet er nog een dampremmende folie onder? Bij de productomschrijving van een van de leveranciers staat namelijk "De platen zijn voorzien van aluminiumfolie aan beide zijden wat er voor zorgt dat u geen extra dampremmende folie hoeft te gebruiken". Maar ik vraag mij af of optrekkend vocht niet gaat condenseren tegen de onderkant van de PIR platen en vervolgens neerslaat op het underlayment en/of houten constructie?

- Qua leggen is het volgens mij in elkaar schuiven van de platen dmv. tand en groef verbinding en daarna aan de onderzijde verlijmen van de platen op de ondergrond. Inachthouding van ±5mm ruimte tussen alle muren en dit vervolgens opvullen met flexibel purschuim. Daarna de naden aftapen met aluminium tape. Oftewel een zwevende vloer. Hierbovenop kan direct laminaat komen. Is dit correct of mis ik een stap?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Die latjes kan je eraf halen, voegt niets toe, alleen hoogteverlies. Misschien zijn ze tweedehands te verkopen, oude vloerdelen zijn vaak erg gewild.

Controleer de ondervloer en de balken, of die in goede staat zijn. Als er nu geen kruipluik is, maak deze dan. Er moet een kruipruimte zijn.

Isolatie kan op de vloer, dampremmende folie moet altijd aan de warme kant. Als de isolatie een dampremmende laag heeft, is het voldoende deze af te tapen. Er is geen sprake van optrekkend vocht.
 
  • Like
Waarderingen: Fidelity
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu