Nieuwe houten constructievloer, 18mm underlayment of 27/36mm OSB

carebaer

  • #1
Ik ga een nieuwe houten vloer leggen. Aangezien de prijs van underlayment 3x zo hoog is als OSB kan ik ook overwegen om dubbel OSB te leggen.

Het is een oud huis, van voor 1900. De uitsparingen in de muur waar de 170 mm vloerbalken in komen te liggen liggen gek genoeg op 70 mm HOH. Ik moet flink wat underlayment gaan verzagen en verspillen om alles in tand en groef te krijgen gezien de maatvoering van 59x244 mm underlayment en de HOH balkafstand. (de ruimte waar ik de vloer leg is 3,60 meter breed). Alternatief is om eerst OSB te leggen die ik niet tand en groef hoef te leggen (dus weinig verlies) waarna ik hier op wel OSB in tand en groef kan leggen met weinig zaagverlies omdat ik dan geen last heb van de 70 mm HOH afstand.

Wat is sterker? Alleen 18 mm underlayment of 27 mm OSB? Wat zou jullie voorkeur hebben?

In de toekomst komt er misschien nog een droogbouw vloerverwarming op, eerst blijf ik verwarmen met radiatoren.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #2
je kan ook vloerdelen gebruiken.
 

carebaer

  • #3
Die zijn nog duurder per m2. Het is wel direct een eindvloer zie ik, maar ik wil geen houten vloer maar liever PVC. Daarnaast liggen mijn houten balken in het verlengde van de woning waardoor ik de vloerdelen over de breedte van de woning zou moeten leggen. Dat lijkt me erg druk ogen.

Optie voor mij blijft dus óf underlayment óf dubbele plaat OSB.
 

carebaer

  • #4
@Boertje125 Aangezien ik vloerverwarming wil, is het ook niet een idee om direct op de houten balken zwaluwstaartplaten te plaatsen. Vervolgens hierop de vloerverwarming en laten volstorten met zandcement? Natuurlijk met isolatie tussen de houten balken!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #5
Zandcement is niet sterk genoeg op zwaluwstaartplaten. Het advies is om hier zgn. parelbeton te gebruiken ivm de druksterkte.
 

carebaer

  • #6
Aha bedankt. Maar wel goed van toepassing op de begane grond met vloerverwarming dus?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu