Condensprobleem bij (koud) plat zinkdakkapel

Charel

  • #21
Het risico op vochtig worden en vooral het vochtig blijven van de dakvloer met schimmelgevaar als gevolg, heeft te maken met het feit dat waterdamp in de constructie kan komen en er vervolgens niet meer uit kan verdampen, moeilijk langs onder (wegens gewoon dampscherm) en niet langs boven omdat de bovenkant dampdicht is afgewerkt.
Of die dampdichtheid aan de bovenkant nu komt door zink, koper, roofing of epdm maakt daarbij geen verschil. Het gevolg is hetzelfde en ook de te nemen voorzorgen om dat te voorkomen zijn dezelfde.
En vermits bij geen van die materialen uitdampen naar boven mogelijk is moet je er voor zorgen dat er ten eerste zo weinig mogelijk waterdamp kan doordringen door het zo goed mogelijk aanbrengen en afkleven van de klimaatfolie en dat het er bij opwarming van het dak vervolgens langs onder terug kan uitdampen door de eigenschappen van die klimaatfolie.
Stel u overigens niet te veel voor van die doordringende waterdamp, dat is geen vloeibaar water en zo weinig dat het volledig kan worden opgenomen door de isolatie zonder dat er een voelbaar verschil in vochtigheid is.
Het verschil tussen zink en andere materialen is niet dat er bij zink eerder kans is op condensatie maar wel het feit dat het zink zelf kan corroderen indien daar condensatie optreedt. En dat moet vermeden worden met de juiste opbouw van de dakvloer en met een goede ventilatie van de onderliggende ruimtes.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #22
Charel schreef:
Het verschil tussen zink en andere materialen is niet dat er bij zink eerder kans is op condensatie maar wel het feit dat het zink zelf kan corroderen indien daar condensatie optreedt.
Lees je is in op het fenomeen wat condensatie aan de onderzijde van zink kan veroorzaken.
Vroeger kon je op het internet heel eenvoudig iets vinden maar nu wordt je veel te veel afgeleid door reclame en marketing gelul.
 

Charel

  • #23
Ik ben me er van bewust dat condensatie aan de onderkant van zink schadelijk kan zijn. Hoe schadelijk hangt af van de beschermingsgraad die het zink al heeft gekregen (patine).
Maar de opbouw zou hier zo moeten zijn dat er geen condens meer gevormd wordt aan de onderzijde van de dakvloer of van het zink.
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #24
Volgens mij heeft die patina laag daar niets mee te maken. Een patina laag wordt aan de bovenkant van het zink door het weer, wind en UV gevormd.
Echter als de onderzijde van zink regelmatig nat word door condens, weer opdroogt enz. ontstaat daar op den duur een zuur medium en dit zorgt ervoor dat er gaten in het zink vallen.
Er moet een dusdanige ventilatie of klimaat heersen dat er aan de onderzijde van het zink geen condens kan ontstaan.
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #25
"Stel u overigens niet te veel voor van die doordringende waterdamp, dat is geen vloeibaar water en zo weinig dat het volledig kan worden opgenomen door de isolatie zonder dat er een voelbaar verschil in vochtigheid is."
Nee hoor, stelt niks voor. Met de verkeerde folie zit je zo op een paar liter water per m2. Zonder folie kan dit tot de 10 liter per m2 gaan.
Met de juiste klimaatfolie krijg je deze simulatie:


1680645003655.png

Dan zie je dat er geen ruimte is voor foutjes.
Hier zie je 350 gram per m2 en dat is onder de 1kg wat de grens is.
Dit is het water wat er in de winter in komt, in de zomer is er in dit geval 70 dagen nodig om het weer op te laten drogen.
(Dit is niet de manier waarop ik het zou doen, ik zou Wgb's manier doen. Zo wordt het al lange tijd gedaan, over 10 a 20 jaar weten we of zink met klimaatfolie goed gaat.)

Hier met spouw, voor het gemak de steenwol laten zitten en er een dicht alu laag aan de binnenzijde bij gedaan, dit zou ik vervangen voor PIR met alu cache.

1680645690352.png
 

Charel

  • #26
Er bestaan nogal wat tegenstrijdige meningen blijkbaar.
In verband met het gevaar op condensatie zoals in bovenstaande schets maakt het niet uit of het zink of roofing of epdm is.
En dan is de bovenste tekening met volledige vulling en klimaatfolie hetgeen wat tegenwoordig wordt aangeraden.
Zie ook de link die TS in zijn tweede post al meegaf, daar zie je exact hetgeen ik al de hele tijd schrijf.
Link verwijderd, zie forumregels - mod
Enfin, laat ons het er op houden dat hierover verschillende meningen bestaan.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #27
Het probleem met de geventileerde spouw is natuurlijk dat het bij de meeste platte daken erg lastig is om (goed/correct) te realiseren - en dan valt die optie al snel af.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu