Condensprobleem?

Ronaldstolk

  • #1
Hallo allemaal,

Hierna een lang maar volgens mij wel interessant verhaal...

Ik had tot voor kort de volgende situatie: een ongeïsoleerde schuine kap, woning uit 1967. Opbouw van binnen naar buiten: tussen gordingen afwerking met geverfde (latex denk ik?) gipsplaat op houten regelwerk tegen dakbeschot, gordingen, dakbeschot, tengels/panlatten en dakpannen. Onder de schuine kap bevindt zich mijn werkkamer, goed verwarmd en geventileerd. Er is enige jaren geleden een dakkapel opgezet (geheel geïsoleerd, Rc 2,5). Wij wonen er pas een paar jaar.

Nu heb ik afgelopen zomer de pannen laten vervangen en heeft men gelijk een dampopen waterkerende folie onder de pannen aangebracht i.v.m eventuele stuifsneeuw of pannen die er af zouden waaien (oude panlatten eraf gehaald, toen folie en dan weer nieuwe panlatten; tengels zijn wel blijven zitten). Ook is er toen een plaat dakbeschot die rot was vanwege een lekkage vervangen door een andere plaat, ik denk osb plaat? zie de foto (rechts op de foto de nieuwe plaat, links het oorspronkelijke dakbeschot). Men heeft toen dus gedeeltelijk de afwerking van gips moeten weghalen. De vervangen plaat bevindt zich recht onder de nok en loopt tot de aansluiting met de dakkapel; hij heeft een breedte van circa 2 meter. Zie de foto. Nu heb ik sinds 5 december (leuk sinterklaaskadootje :? ) dat er af en toe druppels water tussen het dakbeschot en de epdm slab van de dakkapel doorkomt (waar op de foto de groene pur te zien is). Het is alleen bij lagere temperaturen, ongeacht of het droog weer is of niet. Het is dus geen lekkage. Het begon overigens toen het wat gesneeuwd had, maar achteraf denk ik dat dat toeval is en dat de sneeuw er niets mee te maken heeft.

Dus mijn eerste gedachte is condens. Alleen, waarom was dat in de vroegere situatie dan geen probleem? Volgens het dakpannenbedrijf kan dat zijn vanwege het feit dat er nu folie op ligt die weliswaar dampopen is maar niet zo dampopen als dat er niets zou zitten. Dus dat eerst ventilatie plaatsvond tussen het dakbeschot en de pannen en nu niet meer vanwege die folie. Zelf dacht ik dat dat zo kon zijn en dat het wellicht aanvullend ook nog zo is dat die nieuwe plaat (die dus precies boven de dakkapel zit) beter isolerend is dan het oorspronkelijke dakbeschot waardoor je nog lagere oppervlakte temperaturen krijgt als bij de rest van het dakbeschot. Voor de duidelijkheid: de epdm slab van de dakkapel ligt dus onder de dampopen dakfolie. Dus het vocht dat naar beneden komt komt in feite van het dakbeschot af (op de plaatsen waar de pur niet helemaal alles vult) maar zou dus eventueel ook gecondenseerd kunnen zijn op de onderzijde van de EPDM slab van de dakkapel of de dakfolie dan naar beneden vallen op het dakbeschot. Overigens vraag ik me ook nog af of het feit dat het gips weggehaald is plaatselijk invloed heeft gehad. Kan het zo zijn dat het geverfde gips toch een zekere dampremmende werking heeft gehad?

Ik ben benieuwd wat jullie er van denken en hoe jullie het op zouden lossen. Ik wil overigens graag gaan isoleren, maar dan wil ik zeker weten dat het goed gaat komen met dat vocht. Mijn idee was eigenlijk om als test aan de binnenzijde dampremmende folie te spannen en dan te kijken of het over is. Kost weinig en is snel gedaan. Dat kan toch sowieso geen kwaad denk ik? Als dat het probleem oplost, dan is de oorzaak gevonden lijkt me en weet ik dat dat het probleem is en kan ik vervolgens aan de binnenkant gaan isoleren inclusief dampremmer. Wat denken jullie ervan?

Ben benieuwd naar jullie meningen/adviezen!

Groeten,

Ronald Stolk



 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik neem aan dat die EPDM slab afwaterend ligt. Dus water loopt over deze folie de dakgoot in.
Van welk plaat materiaal was het bestaande dakbeschot. Bijvoorbeeld planken zijn meer dampopen dus minder kans op condens. OSB platen zijn dampdichter dus is er meer kans op condens. Spaanplaat hangt daar tussen in.
Het kan geen kwaad als je een dampremmenden folie aanbrengt.
Wel of geen gipsplaten heeft heel heel weinig invloed.
 

Ronaldstolk

  • #3
Bedankt.

epdm slab ligt afwaterend, water loopt dak dakkapel op, dat is allemaal prima. Het gaat om condens, die zal plaatsvinden aan de binnenzijde (onderkant) van de slab. En dat loopt dan dus naar binnen. Ik weet niet van welk plaatmateriaal het bestaande dakbeschot is, kan iemand dat herkennen van de foto's? Gezien de structuur verwacht ik dat het zeer dampopen is.
Maar je zegt 'OSB platen zijn dampdichter dus daardoor meer kans op condens', dat is niet correct toch? Er is dan minder waterdamp dus minder om te condenseren. Het ging mij er meer om dat door het dakbeschot waterdamp komt en dat dan condenseert en dat dat eerder gebeurt op het osb omdat dat kouder is aan de oppervlakte dan het oorspronkelijke dakbeschot.
Maar hoe dan ook, denk je dat het slim zou zijn bij wijze van 'test' alleen een dampremmende laag aan te brengen? Heeft het zin verwacht je? Zo ja, wat voor materiaal zou je daar voor nemen en zou je dat dan in heel het vertrek doen of alleen tpv waar je nu tegen het dakbeschot aankijkt? (het nokdeel dus).

Bedankt weer

Ronald
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Die platen lijken mij op chipwood. Ook een plaat die met lijm wordt gemaakt en zal dus dampdichter zijn als planken of spaanplaat.
Omdat platen dampdichter zijn blijft het vocht, dat altijd van binnen naar buiten gaat op de platen hangen. Van die platen is de buitenkant koud via de onderzijde gaat de warme en vochtige lucht naar buiten de koude kant.
De dampremmer laat alleen de warmte door en het vocht in de lucht wordt tegen gehouden.
Een kwaliteits dampremmer is een PE folie op tolerantie van 0,2 mm gemaakt. Dat betekent dat het dunste deel in dat vel 0,2 mm dik is.
Die folie kan je aanbrengen waar nu geen isolatie zit.
 

Ronaldstolk

  • #5
Bedankt, je geeft aan hem aan te brengen op het deel waar nu geen isolatie zit, wat bedoel je daar precies mee, want nergens (m.u.v. de dakkapel) zit nu isolatie. Even voor de duidelijkheid, mijn idee om uitsluitend een dampremmer aan te brengen is alleen om te testen of het probleem inderdaad veroorzaakt wordt door condens. Dus na pakweg een of 2 maanden trek ik dan mijn conclusies en wil ik de dampremmer vervangen door isolatie. Zou het dan alleen voldoende zijn de dampremmer te plaatsen in de nok, dus waar nu het dakbeschot zichtbaar is? Omdat daar de problemen zich manifesteren? Of toch in het hele dakvlak? Wat zou jouw advies zijn?Uiteindelijk ga ik wel overal isoleren, maar ik denk niet dat ik de dampremmer dan nog makkelijk kan hergebruiken?

Overigens, ben jij inderdaad ook van mening dat het een condensprobleem is en dat een dampremmer dus de oplossing is?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Ik ben het helemaal met je eens. Een stukje of alles of alleen waar het probleem zit het maakt allemaal niets uit. Tevens krijg je, denk ik met deze handeling, ervaring hoe breng je een dampscherm aan die 100% dicht is. Je ziet vanzelf het resultaat. We of ik zien graag de fotos.
 

Kacheltje

  • #7
Je hebt daar een koudebrug zitten het ongeïsoleerde deel, de aansluiting tussen het dakkapel en schuine dak. Komt bij dat een deel is afgedekt door EDPM. Vocht blijft daar meer hangen dan daarboven. Vandaar dat je daar als eerste druppels ziet met koud weer.

Je kan dat deel ook isoleren en aan de warme zijde een dampscherm aanbrengen.
 

Ronaldstolk

  • #8
Sorry WGB, ik begrijp eerlijk gezegd niet wat je bedoelt. Waarom maakt het allemaal niets uit waar ik het dampscherm plaats? Kun je dit even toelichten wellicht?

En kacheltje, ik zou ook graag even jouw advies horen. Wat zou jij precies van een dampscherm voorzien. Je geeft aan : 'Je kan dat deel ook isoleren en aan de warme zijde een dampscherm aanbrengen', wat bedoel je precies met 'dat deel'. Het gaat nu dus eerst even om het 'testen' of het dampscherm inderdaad de oplossing is. Ik heb de komende weken niet erg veel tijd, anders zou ik het wel gelijk isoleren, maar dat wil ik dan volgend jaar gaan doen. Jij bent het er ook mee eens dat het een zeer grote kans is dat het een condensprobleem is begrijp ik?
Alvast hartelijk dank ook!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Helaas ik kan het niet duidelijker omschrijven. :oops:
 

Ronaldstolk

  • #10
Laat ik het dan anders stellen: is het naar jouw mening voldoende de nok aan beide zijden (dus waar je op de foto's het dakbeschot ziet) van een dampremmer te voorzien?
 

Kacheltje

  • #11
Op je rachelwerk zet je een dampscherm en daarop bevestig je de gipsplaten.
Met gipsplaten hou je wel enigszins woonvocht weg op de koude plekken maar gezien eerdere problemen niet afdoende.

Als je het nu zo open hebt liggen kun je mijn inziens beter het dakdeel isoleren. elke isolatiemaatregel zal je schelen in het energieverbruik. zeker als het een werkkamer is die veel gebruikt wordt.
Voor het platte dakdeel is isoleren van binnen wat riskanter, als er isolatie onder de dakbedekking ligt kun je dit beter zo laten.
 

Ronaldstolk

  • #12
Hoi Kacheltje. Het isoleren ga ik zeker doen, dat zal echter begin volgend jaar worden vanwege mijn drukke agenda. Het gaat nu even om het plaatsen van alleen dampremmende folie. Dat moet bij wijze van spreken in een halve dag gereed zijn en de komende winter het condensprobleem bij de aansluiting dakkapel/schuine kap wegnemen. Is het plaatsen van dampremmende folie alleen in de nok (waar de gipsplaat weg is) voldoende om te kijken of het condensprobleem dan op is gelost?
 

Kacheltje

  • #13
Je zou alvast een dampscherm kunnen plaatsen en later dit weg halen om later te isoleren de damprem opnieuw aanbrengen en afwerken met gips.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu