Over het algemeen is warmer stoken en meer ventileren juist de oplossing om van vocht af te komen.
Ik ben verre van een expert dus neem mij vooral niet te serieus, ik wil het vooral gewoon goed begrijpen omdat ik zelf net ook bezig ben met het vraagstuk om mn spouwmuur na te isoleren met een voorzetwand (ander topic hier).
Stoken EN ventileren is ideaal en waar de modernere huizen ook op zijn ingericht met een ventilatie-unit en goede isolatie. Maar als je geen goede (balans)ventilatie hebt, ben je wel een flinke gasrekening voor jezelf aan het creëren, omdat de warmte met het 'primitief' ventileren ook zo weer naar buiten vliegt. Het blijft daarmee nog wel een oplossing voor schimmel, maar wenselijk is het verre van.
En dan is de vraag, is meer stoken BETER als je
geen goede ventilatie hebt, ervan uitgaande dat iemand niet noemenswaardig gaat ventileren met de ramen open als het buiten echt koud is? En dan moet het antwoord denk ik nee zijn. Ik ben sinds kort met ubakus aan het klooien en zie steevast dat het verhogen van de binnentemperatuur altijd juist
meer condensatie geeft, onder een gelijke luchtvochtigheid dan (en waar die condensatie precies optreedt is afhankelijk van het type constructie). Dat is ook logisch verklaarbaar, omdat hoe groter het temperatuurverschil tussen binnen en buiten, hoe meer condens er optreedt. Condens treedt ten slotte juist op wanneer warme(re) lucht drastisch afkoelt op een koud oppervlak; als binnen en buitentemperatuur dichter bij elkaar liggen zullen ook alle ramen en muren en andere oppervlakken waarop condens kan ontstaan minder condens-gevoelig raken.
Natuurlijk is de keerzijde dan weer dat stoken de relatieve luchtvochtigheid verlaagt, en dat compenseert volgens ubakus dan weer.
Even de voorbeelden op een rijtje uit ubakus, in geval van een lege spouw:
buitentemp. 10 graden met 80% luchtvochtigheid
binnentemp. 20 graden met 55% luchtvochtigheid
= geen condensatie
= muuroppervlak binnen 16,3 graden met 69% (lucht/materiaal?)vochtigheid
buitentemp. 10 graden met 80% luchtvochtigheid
binnentemp. 20 graden met 60% luchtvochtigheid
= geen condensatie
= muuroppervlak binnen 16,3 graden met
76% (lucht/materiaal?)vochtigheid
buitentemp. 10 graden met 80% luchtvochtigheid
binnentemp. 24 graden met 60% luchtvochtigheid
= wel condensatie
= muuroppervlak binnen 18,8 graden met 82% (lucht/materiaal?)vochtigheid
buitentemp. 10 graden met 80% luchtvochtigheid
binnentemp. 24 graden met 55% luchtvochtigheid
= geen condensatie
= muuroppervlak binnen 18,8 graden met
76% (lucht/materiaal?)vochtigheid
(Ook bij een vastgezette luchtvochtigheid op 70% gebeurt precies hetzelfde: warmer binnen = (veel) meer condens)
Dus eigenlijk is stoken volgens mij nog niet eens zo belangrijk, want stoken helpt om de relatieve luchtvochtigheid omlaag te brengen, maar een warmere binnentemperatuur creeert ook eerder condens, dus doet volgens mij net zoveel goed als kwaad - terwijl je jezelf wel op kosten jaagt. De essentie is vooral om een lagere luchtvochtigheid te creeeren, en dat is ventileren.
Maar de les om te leren is denk ik dus: stoken heeft GEEN nut als je je huis potdicht houdt, en dus vocht niet kan ontsnappen.
De vraag in het verlengde is dan: stel je zet al je ramen wagenwijd open, en stookt niet, dan zou je ook geen enkele condensatie en geen schimmel moeten krijgen? Totaal niet realistisch natuurlijk, maar puur even om de theorie te begrijpen, ook voor de vele mensen die dergelijke topics afstruinen op zoek naar info en een dieper begrip van de materie (ik).