Condens in inbouw kledingkast; mansardedak

davide1988

  • #1
Hoi!

Wij wonen in een mooie vrijstaande jaren 20/30 woning met een frans dak/mansardedak. Het dak loopt dus aan de zijkanten door tot en met de eerste verdieping.
In de slaapkamer hebben we tegen de buitenmuur (tegen het dak dus) een inbouw kledingkast. Als het koud is merkten we vaak dat het in de kast behoorlijk afkoelt. Op zich logisch gezien die buitenmuur behoorlijk koud wordt. Nu zijn we er helaas achtergekomen dat er ook nog condens ontstaat. Die muur in de kast wordt zeiknat.
De begane grond en de voor- en achtergevel heeft spouw en is geïsoleerd. De muren achter het dak zijn vermoed ik enkelsteens en tussen het dak en de muur zal geen isolatie zitten; gezien de muur ook zo megakoud wordt.
Ik weet niet zo goed hoe dit het best op te lossen is.. Is het bijv mogelijk om met bijv polystyreen platen de muur (achterwand van de kast) vanuit binnen na te isoleren? En dient er dan wel of geen folie gebruikt te worden? Of is dit vragen om nog meer vochtproblemen?

Hopelijk weet iemand een passende oplossing. Alvast dank!!

Mvg,
Davide
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Staat de kast op pootjes dan kan je de kast van de muur halen. Achter de kast gaat dan lucht van onder naar boven stromen en is er kans dat het probleem zal verdwijnen.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
@Wgb: Inbouwkasten staan volgens mij niet op pootjes...

Probleem in deze is dat de kast niet is geïsoleerd. En dus de koudebrug is.
Daarnaast heb ik het vermoeden dat er ook niet genoeg wordt geventileerd in de woning. Want zoveel vocht is niet gebruikelijk.
 

davide1988

  • #4
Dank voor jullie reacties! Het staat inderdaad niet op pootjes. Hij is tegen de muur aan gebouwd, dus de achterwand is de buitenmuur.
Ventileren in de rest van het huis doen we op zich wel; nu misschien iets minder vanwege de vries temperaturen.. De kast ventileert inderdaad te weinig. Maar om continu met open kast deuren te zitten is ook zo wat. Denken jullie dat isoleren vanuit binnen zou kunnen schelen? Dank!
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het is geen kast ventilatie probleem, zou je de kast op een kier zetten dan zou het eerder nog natter worden. Vergelijk het maar met een koelkast, vocht vanuit het huis komt de kast in en condenseert tegen de koude achterwand.
Zet je de kast helemaal open dan gaat het misschien wel goed, maar dat komt dan doordat de kast en dus de muur dan warm genoeg wordt.
In een oud vrijstaand huis is het meestal eerder te droog dan te vochtig, maar dat zou je kunnen meten.

Isoleren gaat schelen.
Piepschuim kan, isolatiefolie (zoals achter radiatoren) kan ook, maar beide zijn redelijk kwestbaar, of heb je ruimte genoeg om er een echt wandje van te maken.
PIR (met aluminium) kan best wat hebben en is meteen bijna dichtdicht.
Ideaal sloop je (voorzichtig) de kasten eruit en isoleer je de hele wand, om daarna de kasten weer terug te plaatsen, maar dat gaat misschien iets te ver.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Misschien zou lint verwarming een oplossing kunnen zijn. Dus de kast tegen de achterwand verwarmen.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #7
Jackd schreef:
Het is geen kast ventilatie probleem, zou je de kast op een kier zetten dan zou het eerder nog natter worden.
Dan ga je ervan uit dat er geen vocht van binnenuit de kast komt. Dat is bij een kledingkast vaak echter wel zo: was is na het drogen/strijken niet 100% droog, en zo kun je de kast vrij snel vochtiger maken dan de ruimte zelf. In die situatie helpt ventileren dus wel.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu