Compressor 380v

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ben op zoek naar een antwoord op mijn volgende vraag:

mijn compressor van 7,5kw laat bij het opstarten de automatische zekering omspringen, NIET elke keer, het gebeurt zo om de 3/5 "koudstarts'.
Koudstart? Ja als de compressor eenmaal loopt, schakelt hij automatisch uit bij een bepaalde opgebouwde druk, als de druk afneemt start hij weer. Het vreemde is dat er dan geen problemen schijnen te zijn.
Elke keer als ik hem uitschakel door middel van de rode knop op de compressor, en dan weer inschakel, is het voor mij de vraag of hij doorloopt of er mee stopt.
Natuurlijk is het een 380V/400V schroefcompressor, die eerst kort langzaam opstart en dan op vol vermogen overschakelt, en op DAT moment springt de automatische zekering er wel of niet uit!

Het is volgens mij niet mogelijk om een zwaardere automatische zekering te plaatsen, er zit nu (3x) 32A in, ik geloof tenminste niet dat er zwaardere zijn te krijgen?
Het zit nu net op het "randje" en dat ergert mij natuurlijk verschrikkelijk, want moet ik nu daadwerkelijk een nieuwe groep laten maken, van de meterkast naar de garage? Het is een behoorlijk eind, en de kosten zijn natuurlijk desbetreffend hoog

Wie o wie kan mij helpen, kan een (eenvoudige) oplossing aandragen wat niet direct duizende euro's kost. Ik wil er best wel een bedrag aan uitgeven maar het moet niet te gek worden natuurlijk.

Dus mijn vraag in het kort, hoe kan ik die piekspanning die er NIET altijd voor zorgt dat de automatische zekering eruit klapt, opvangen, zodat ik mijn compressor gewoon kan gebruiken?
 
Idd, ontlastklep kan vastzitten, of niet aanwezig zijn. Als de compressor uitschakelt, hoor je dan gesis van het ontlasten van de persleiding? Zo niet, dan de klep gangbaar maken, of een klep installeren. Vaak kan je een dergelijke klep op de drukschakelaar monteren. Je hebt dan ook een terugslagklep nodig (anders loopt je hele tank leeg via het ventiel...)

Een ander probleem kan de aanloopvertraging zijn. Een condensator kan slecht zijn. Echter, hier heb ik de expertise niet in om een nuttig advies in te geven. Maar hou het in je achterhoofd.
 
Hallo allemaal,

Bedankt voor de reacties, ik kan er het volgende op antwoorden:

De compressor start op en bromt dan, daarop rageer ik dan door de noodknop in te drukken, bang dat de zekering er uit klapt.
Nu heb ik de compressor gewoon zijn gang laten gaan, en hij doet het fantastisch!
Dus: als de compressor opstart, moet ik hem niet onderbreken door de rode knop te drukken, juist dan vliegt de automatische zekering er uit.
Dom misschien, maar juist omdat ik dat wilde voorkomen, heb ik het veroorzaakt :roll:

Eerst zaten 25A automatische zekeringen in de kast, die vlogen er direct uit, nu heb ik die vervangen door de 32A, kan dat problemen opleveren, oftewel brandgevaar of zo?

Tot hoeveel Watt zou ik buiten de compressor kunnen gebruiken op die zekereningen, gelijktijdig dan? Ik bedoel een lasapparaat te gelijk met de compressor van 7,5kw? Kan dat?
 
Een 7,5kW motor zou met aanloopstroombeperking (ster/driehoek automaat of softstarter) met 20A afgezekerd moeten worden.

Zitten deze aanloopstroom beperkende middelen wel op de motor?
en werken ze ook?

Omdat TS zegt dat de motor bromt als hij wordt opgestart, denk ik dat er een ster/driehoek automaat gemonteerd zit en deze in de ster stand niet werkt.
De motor loopt dan na de ster periode direct in driehoek aan, wat de hoge aanloopstroom verklaart.

Dus eerst maar eens kijken of e.e.a goed werkt.

Ps we zijn ook gek op foto's :)
 
Of de tijd tussen het overschakelen van ster na driehoek is te kort, dan kun je ook van dit soort problemen geven.

Succes.
 
Josla schreef:
Eerst zaten 25A automatische zekeringen in de kast, die vlogen er direct uit, nu heb ik die vervangen door de 32A, kan dat problemen opleveren, oftewel brandgevaar of zo?

Ik weet niet hoe dik de bekabeling naar deze krachtgroep is maar je kunt er niet zomaar ongelimiteerd zwaardere zekeringen voor plaatsen. Zeker wanneer er door een technisch mankement meer stroom gaat lopen zou je de bekabeling kunnen overbelasten. Bij 4mm2 mag je dacht ik gaan tot 25A. Bij 32A zit je toch al aan 6mm2 minimaal. Let hier dus wel op!
 
Josla schreef:
Natuurlijk is het een 380V/400V schroefcompressor, die eerst kort langzaam opstart en dan op vol vermogen overschakelt, en op DAT moment springt de automatische zekering er wel of niet uit!
Dit lijkt inderdaad op te snel op driehoek overschakelen; misschien omdat ie in ster, door de niet werkende ontlastklep, niet snel genoeg op toeren komt.
 
@sxnder eerst de storing er maar eens uithalen.

Als alles goed werkt dan kan de compressor op 20A draaien!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan