Aardlek eruit bij inschakelen krachtstroom compressor

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #21
Er is op dit forum al zo ontzettend veel geschreven over selectiviteit, dat moet met de zoekfunctie te vinden zijn.

Opeenvolgende zekeringen moeten een factor 1.6 kleiner zijn. Achter 25A komt dus 16A. Die tussenstap van 20A mag niet.

Het is niet brandgevaarlijk (mits correct en met juiste materialen aangesloten) maar bij overbelasting van de eindgroep is de kans nu groter / groot dat de hoofdzekering van 25A er eerder uit gaat dan die van 20A. Dat is niet de bedoeling en als jouw hoofdzekeringen nog smeltpatronen zijn dan wordt het ook nog eens een duur geintje om iedere keer de netbeheerder te laten komen.
 

77Bakker

  • #22
Bedankt, dat maakt het (voor mij ;) ) een heel stuk duidelijker. Ik heb wel gezocht op selectiviteit, maar er wordt idd wel vaak naar verwezen maar een goede uitleg miste ik steeds. Wat als professional logisch lijkt is voor een beginner soms een donker bos.

Het is een 100 jaar oud huis met een oude aansluiting, dus ik verwacht smeltzekering. Die schijnen wel wat te kunnen hebben?
ik las ergens: 3uur op 140% belasting, 1,5minuut op 200% belasting. Lijkt me dat beide niet zo snel voorkomt. De compressor is 5,5kw en draait weinig en ik heb een inductieplaat & komt nog wel ooit een warmtepomp.

Ik vond bij het materiaal uit de oude meterkast ook porseleinen stoppen van 20a, ik vermoed dat het al zeker 50 jaar zo “gedraaid” moet hebben, wij wonen er zelf nu zo’n 10 jaar.

maarja, wat was dan de optie geweest? Een C16 in de hoofdkast en dan de compressor in de verdeelkast ook op C16. Lees overal dat dat ook niet de juiste optie is? Ik wil het graag goed doen (vandaar ook oa de overbemeten 5x6mm2 kabel) maar wat was dan beter geweest. Ik lees vooral wat niet mag, maar wat dan wel..?

Wellicht niet relevant, maar er komt binnenkort ook in totaal 10000wp aan zonnepanelen aan de verdeelkast te hangen, verdeeld over de 3 fases (uitgaande van 3680 max per fase). Er hangt nu al 4500wp aan panelen aan deze kast.

Ik kan en wil nog graag dingen (laten) aanpassen om het goed/beter/“futureproof” te maken, dus alle tips van harte welkom!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #23
Het beste advies bij een 3x 25A hoofdaansluiting:
De afzonderlijke groepen op 16A B-karakteristiek afzekeren in de meterkast.
En individuele kabels naar de zware eindverbruikers.

Dus de huidige 5-aderige kabel naar de schuur gebruiken voor de compressor (met CEE16A stekker).
En voor de overige verbruikers nieuwe kabels trekken.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #24
77Bakker schreef:
Die schijnen wel wat te kunnen hebben?
Veiligheidsmarges zijn niet bedoeld om structureel aan te spreken....

De huidige installatie voldoet simpelweg niet aan de regels.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu