Aanloopprobleem compressor

HBH

  • #21
Van een spanningsval van pakweg 25% heeft ook een 3-fasen motor zeer zeker "last".
Na testen ben je al tot de conclusie gekomen dat de lengte van de kabel het probleem is. Dan is de voor de hand liggende oplossing dat je meer koperdoorsnede installeert.
Het is mogelijk dat je met de bestaande kabel altijd net precies de vereiste minimum spanning hebt gehad op de motor maar na verloop van tijd als gevolg van veranderende uitwendige omstandigheden - bijv. een toegenomen weerstand in de compressor of een langzaam minder wordende capaciteit van de condensator, al dan niet intermitterend aanloop problemen hebt.
Wanneer je zeker weet dat het vermogen van de motor en de capaciteit van de condensator nog origineel zijn, zou je buiten het vergroten koperdoorsnede in de voedingskabel, ook de condensator kunnen testen of eventueel preventief kunnen vervangen.
Het parallel toepassen van meerdere voedingskabels is een heel normale zaak in de elektrotechniek. Vooral in de industrie en off-shore, bij grotere vermogens derhalve.
Mits correct uitgevoerd, zou dat hier ook eventueel een optie kunnen zijn.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #22
Ik denk persoonlijk dat er toch iets anders aan de hand moet zijn.
Laat je er een kabel berekenings tooltje op los dan krijg je
kabel van 50m.jpg


en dan moet 2,5mm2 dus gewoon voldoende zijn.

Denk dat je het dus eerder moet gaan zoeken in de verbindingen in de kabel, dus alle tussentijdse steeklassen, draaidoppen, schroefverbindingen, stopcontacten even nakijken en/of opnieuw maken en waarschijnlijk is je probleem weg. (of je moet een wel heel slechte kabel hebben gebruikt of de lengte moet niet kloppen)
 

HBH

  • #23
@Gerrit B. Twee jaar geleden moest het rendement van motoren al voldoen aan minimaal de IE3 eisen. Dan zou een cos phi van 0,9 realistischer zijn dan 0,8 . Maar dat zal het eindresultaat niet significant beïnvloeden.
 
Laatst bewerkt:

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #24
Als je een cos phi van 0,9 invult dan kom je idd. ook gewoon op 2,5mm uit, vandaar dus mijn opmerking dat het niet aan de kabel ligt (mits het tenminste koper kabel is en de 3 fasen aanvoer ook in 2,5mm2 is uitgevoerd) maar dat het ergens anders aan moet liggen.
De meest voor de hand liggende oorzaak is dan een slechte las of slechte andere verbinding.
Het is ook zaak om daar zo snel mogelijk naar op zoek te gaan want dit soort slechte verbindingen zijn meestal de oorzaak van brand omdat die warm worden als er een flinke belasting achter wordt aangesloten.
 

Blauwbloes

  • #25
Wat verwarrend hier. Cos Phi en rendement zijn twee totaal verschillende dingen.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #26
Helemaal niet verwarrend, gewoon een kabel berekeningstooltje opzoeken op het internet en de waardes invullen en dan zie je dat dit gewoon met een 2,5mm2 kabel moet kunnen.
Dus de kans dat het aan de kabel zelf ligt is vrij klein en "het probleem" moet ergens anders gezocht worden.
 

Blauwbloes

  • #27
Was een reactie op de post van HBH, wekte bij mij de indruk dat cos phi hetzelfde is als rendement. Doet er verder ook niet toe.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #28
Het is wel off topic maar misschien wel leuk om te weten.

cos phi doet er echter wel terdege toe.
Hoe hoger de cos phi is, hoe efficiënter apparaten werken.
Meestal ligt deze tussen de 0,6 en 0,9, en 0,8 komt vrij veel voor.
Dit betekent dus dat 80% van de opgenomen stroom ook effectief wordt gebruikt.
Een efficiënte manier om energie te besparen is dus door de cos phi te verhogen en het blindvermogen te verlagen.
Hoe dichter dus de cos phi bij de 1 zit hoe efficiënter een apparaat met de energie omgaat.
 

HBH

  • #29
@Blauwbloes: Stroom en spanning zijn ook totaal verschillende dingen maar toch is er via de grootheid watts, een correlatie.
Zo heeft de cos phi wel terdege invloed op het rendement.
 

Blauwbloes

  • #30
Gerrit B schreef:
Hoe dichter dus de cos phi bij de 1 zit hoe efficiënter een apparaat met de energie omgaat.
Cos phi heeft een heel marginale invloed op het rendement van de verbruiker of die nu 0,5 of 1 is. Wel is er bij een lagere cos phi een grotere stroomsterkte vereist voor hetzelfde vermogen en daarom zijn de verliezen in de leiding en de verbruiker wat hoger, maar dat gaat procentueel over quasi niets.
.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #31
Dan zullen ze het mij ooit wel verkeerd hebben uitgelegd maar een motor van 500W met een cos phi van 0,5 neemt idd net zoveel energie op als een motor van 500W met een cos phi van 0,9 dus voor zover heb je gelijk.
Dus het verbruik is hetzelfde alleen het afgegeven vermogen van de motor met een cos phi van 0,9 is veel groter dan die met een 0,5 dus ook het rendement van de 0,9 motor ligt een stuk hoger.
Ofwel de motor van de zaagmachine met 0,5 gaat bij een plank van 4,5 cm stil staan als je iets te hard drukt terwijl die met 0,9 vrolijk verder zaagt.
Vaak maakt kwaliteitsgereedschap daar dan ook het verschil in.
 

Blauwbloes

  • #32
Gerrit B schreef:
Dus het verbruik is hetzelfde alleen het afgegeven vermogen van de motor met een cos phi van 0,9 is veel groter dan die met een 0,5 dus ook het rendement van de 0,9 motor ligt een stuk hoger.
Geven beide hetzelfde vermogen af, energie kan immers niet zomaar verdwijnen. Moest dat echt zo zou zijn dan zou bij een motor met een cosphi van 0,5 40% meer in warmte moeten omgezet worden tov van 0,9 en zou die motor dus heel heet worden.

Cos phi heeft helemaal niets met rendement te maken maar met het percentage aan reactieve energie dat tussen de verbruiker en de centrale heen en weer getransporteerd wordt. Dit kost niets maar veroorzaakt uiteraard wel meer verliezen in de leidingen vanwege de hogere stroomsterkte die dit vertegenwoordigt. Je moet daar ook een duurdere installatie voor bouwen, dikkere draaddiameters, transformators ed. Vandaar dat netbeheerders dat niet graag zien.
 

HBH

  • #33
Eerder in dit topic van de nieuwe kabelaanleg had @Gerrit B aangenomen dat de compressor motor een cos phi had van 0,8 en heeft gebaseerd op die aanname, een kabelberekening gemaakt.
Na de opmerking dat de cos phi ook wel eens 0,9 zou kunnen zijn, werd die berekening herhaald.
Dit was dus een hypothetisch geval van twee motoren met gelijke nominale spanning en vermogen, gelijk belast maar wel met een verschillende cos phi op het naamplaatje. In dit geval neemt de motor met de laagste cos phi, de hoogste stroom op. Als gevolg daarvan heeft deze motor dan ook de hoogste koperverliezen, derhalve het laagste rendement. Wel degelijk een onderling verband hier tussen cos phi en rendement.
 

Blauwbloes

  • #34
Dat die de hoogste stroomopname heeft klopt idd en ook meer leidingverliezen. Dat zijn echter heel kleine verschillen.

Vb. 50m kopergeleider van 2,5mm2 heeft een weerstand van 0,33 Ohm
- Motor van 2,3kW cos phi 0,9 = 11,11A of 40W verlies. Rendement 2300/2340 = 98%
- Motor van 2,3kW cos phi 0,6 = 16,6A of 91W verlies. Rendement 2300/2390 = 96%

Die verliezen kan je bovendien terug naar omlaag halen dmv een dikkere aansluitkabel, wat uiteraard duurder is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu