Combineren CV, airco's en zonnepanelen

Projectoverton

  • #1
Goedenavond,

Voor onze tussenwoning van twee verdiepingen zijn we plannen aan het maken voor een dakopbouw. Daarbij wil ik ook gelijk een nieuwe CV meenemen en zonnepanelen plaatsten.

Nu is het idee ontstaan om op de nieuwe bovenverdieping (en evt ook de 2de verdieping) te gaan verwarmen en koelen met airco's. In plaats van of aanvullend aan radiatoren.

Onze situatie is als volgt:
- Woning dateert uit 1914
- Vanaf 2014 gronding verbouwd met aandacht voor isolatie
- Beneden: geisoleerde betonvloer met vloerverwaring
- Boven: 3 slaapkamers met radiatoren, badkamer vvw + radiator
- Inmiddels overal dubbelglas (enkel in erker gedateerd)
- Praktisch overal wandisolatie (PIR plaat)
- Opbouw wordt uiteraard volgens voorschrift geisoleerd

In de opbouw komt een slaapkamer en het atelier van mijn vrouw waar ze 1 dag per week en avonden werkt. Op de 2e verdieping de slaapkamers van onze 2 kleine kinderen.

Op het dak van de opbouw kan ik denk ik 8 PV panelen kwijt. Echter, ik overweeg nu om 1 daarvan op te offeren voor een multisplit airco buitenunit en daarmee dan de kamers op de opbouw en evt ook 2e verdieping te kunnen koelen en verwarmen.

We zijn geen grootverbruikers van verwarming op de slaapkamers. Gebruiken het nu zelden en enkel om even de kou eraf te halen.

Lijkt mij ideaal om op hete zomerdagen per ruimte (op de energie van de zon!) te kunnen koelen en in de winter (efficient) even de kou van de kamers af te kunnen halen met de airco's. Als we op een koude winterdag lang op die kamers zijn kan de CV het overnemen.

Benieuwd of dit volgens jullie een goed idee is, en de investering en opoffering van een PV paneel waard is? Ook vraag ik me af of radiatoren in de dakopbouw uberhaupt nog nodig zijn.

Andere overwegingen, tips zijn ook welkom.

Mvg,
Joep
 

Bert pit

  • #2
Technische haalbaarheid, daar heb ik geen kijk op.

Wel een tip: die airco maakt geluid. Je kunt een situatie krijgen waarbij u lekker met het raam dicht in een koele kamer ligt, terwijl uw buren met open raam het gebrom van uw airco moeten aanhoren. Denk daar van te voren over na.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu